Füstbe ment mágocsi terv? Hozzáadás a gyűjtőhöz
A befektető képviselői nem jelentek meg a tárgyalásokon

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-07 | Blahó Gabriella

Az Arawana Kft. a nagymágocsi kastélyért cserébe új ápoló otthont és szennyvízcsatorna-hálózatot épített volna Nagymágocson. Azért a feltételes mód, mert a fővárosi cégtől soha senki nem jelent meg az előre egyeztetett időpontokban, amikor a tényleges munka megkezdéséről kellett volna tárgyalni. Az Arawana lapunk számára is elérhetetlennek bizonyult.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagyon úgy tűnik, hogy a kastély egyelőre marad, ami volt: szociális otthon. Fotó: Tésik Attila
Lapunkban többször írtunk arról, hogy a fővárosi Arawana Kft. ajánlattal kereste meg a megyei közgyűlést és a nagymágocsi önkormányzatot: szeretné megszerezni a kastélyt, cserébe pedig új ápolóotthont emel a faluban, a község teljes területén kiépíti a szennyvízcsatorna-hálózatot. Az ajánlatban szerepelt új szálloda, lovarda és látványfürdő is a Károlyiak egykori lakhelyének közelében. A megyei közgyűlés és a helyi önkormányzat miután megtárgyalta a témát, határozatokat hozott és szerződéseket kötött a budapesti céggel.

A megyei elöljárók még a nyár elején egyhangúlag megszavazták: jöjjön a befektető. A megegyezés szerint az Arawana csak akkor kapja meg a kastélyt, ha új otthont épít, az új otthonhoz pedig uniós előírás szerint feltétlenül szükség van szennyvíztisztítóra – az ehhez szükséges területet a falu viszont csak akkor adja, ha csatornahálózatot épít az Arawana. A megegyezés minden szinten megszületett, a társaság képviselői mégsem jelentek meg az előre egyeztetett időpontokban, amikor a tényleges munka megkezdéséről kellett volna tárgyalni.

Siklóson is feltűntek

Czabarka János leköszönt mágocsi polgármestert korábban barátilag invitálta Györey Zsolt, az Arawana vezetője az általuk felújítandó siklósi vár átadására. A Várszínház Kht. egyik munkatársától megtudtuk: Györey Zsolt vezetésével a nemzeti vagyonná lett siklósi vár üzemeltetési jogát akarja megszerezni a Castellanus Kft., amely szállodát és konferencia-központot is tervez e helyen. Benedekné Kovács Zsuzsa úgy tudja, hogy egy svájci befektető magyarországi leányvállalata a Castellanus. A vár felújítása még nem kezdődött el.

Stibál Róbert, Nagymágocs polgármestere elmondta: a cég vezetői péntekre kértek új időpontot, miután október 24-én nem mentek el a faluba. Mivel az újabb időpontban sem tették tiszteletüket Mágocson, az újonnan megválasztott polgármester aggódik a jövőt illetően. Stibál kijelentette: szerencsés módon rendkívül szigorú szerződést kötött a céggel az előző testület, így a falut anyagilag nem érte kár, ebben az ügyben a jövőben sem érheti. Mindazonáltal hiába keresik a kapcsolatot az Arawana képviselőivel, nem sikerül elérni őket. Czabarka János leköszönt polgármester lelkiismerete tiszta, hiszen a falu pénzügyileg – ahogyan fogalmazott – sérülésmentesen kerül ki ebből a történetből. Viszont úgy véli: egy álom veszhet el.

A megyén még augusztus 15-én kellett volna megjelenniük az Arawana cég vezetőinek. A megyei önkormányzat szóvivője, Péter Árpád úgy fogalmazott: ezen a napon a megyei önkormányzat valamennyi érintett munkatársa „glédában és felkészülten" várta a fővárosiakat, ám azok nem jöttek. A szóvivő közlése szerint azóta a megye részéről nem kereste senki az ajánlattevőket.

Természetesen szerettük volna megkérdezni az Arawanát is, kerestük a céget az összes létező telefonszámon – mindhiába.


Továbbá:
Csúszik a szentesi templomfelújítás
Kétmilliárdba kerülne a Petőfi Szálló felújítása
Apjánál marad Szentesen Diána
A Páhi család kálváriája
Beiktatták az új református lelkészt Szentesen