Szegvári kérdés: mit terem a türelem? Hozzáadás a gyűjtőhöz
Pénzre várva

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-11-03 | Blahó Gabriella

Tavasszal bízta meg a szegvári önkormányzat a budapesti közvetítőcéget azzal, hogy keressen forrást a csatornázásra. A fővárosiak húszmillió forint ellenében ötmilliárdot ígértek. A szerződést egy hónapja alá kellett volna írni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gémes László és Szenczi Sándorné
Humanitárius támogatásként ötmilliárdot ígért a budapesti Roba-Millenium Kft. Szegvárnak. A képviselő-testület Szenczi Sándorné akkori polgármester javaslatát elfogadva húszmillió forint hitelt vett fel a cél érdekében. A közvetítésért járó összeget előre kérték a fővárosiak azzal, hogy ha az üzlet nem jön létre, visszafizetik az összeg 80 százalékát. A pénz fél éve a pestieknél van, akik egyelőre nem mutatták be a szegváriaknak a beruházásról szóló szerződéstervezetet sem. Előbb arról lehetett hallani, hogy legkésőbb szeptember 25-én aláírják a papírokat és október közepétől utalhatják az ötmilliárdot. Az összeget állítólag egy holland befektetőcsoport akarja ajándékba adni a falunak, más magyarországi települések mellett. A folyamatban pedig maga Nemcsók János volt kormánybiztos személyes kapcsolatait kamatoztatva segédkezik.

A Roba-Millenium Kft. közléseiben a jövőben pontosan meg nem határozott dátumok szerepelnek, a „hamarosan" és a „valószínűleg" kifejezések mellett. Krupa Mariann cégvezető legutóbb azt nyilatkozta lapunknak, hogy október 27-én írják alá a szerződést Szegvárral. Természetesen kerestük őt telefonon, érdeklődtünk, vajon sikerült-e nyélbe ütni az üzletet. A cégvezető azzal tette le a telefont, hogy most nem ér rá, majd visszahív. Annyit hozzáfűzött: olvasta a lapunkban megjelent újságcikket, neki nem tetszett. „Mérges voltam" – fogalmazott.

Amikor egy óra múlva mi telefonáltunk újra, valaki az irodából felvette a készüléket, és közölte: Krupa Mariann nem elérhető, külföldre utazott.
A szegváriak az eltelt fél év alatt csak a közvetítési szerződést látták a Roba-Millenium Kft.-től, amely alapján a cég előre megkapott 15,5 millió forintot. A fennmaradó ötmilliót a beruházáshoz kapcsolódó ivóvízhálózat tervezésére szánták. Az újonnan felállt képviselő-testület egy korábbi ülésén úgy döntött, türelmet szavaz az ügynek. A határozatot el is küldték a Roba-Millenium Kft.-nek, ám onnan válasz mindeddig nem érkezett. Gémes László polgármester tegnap lapunknak elmondta: nem írták még alá a beruházásról szóló szerződést. Hangsúlyozta: a következő testületi ülés elé viszi témát.

November 30-án dönthetnek a képviselők arról, mi legyen az előre átutalt összeggel, visszakérjék-e azt, ha addig semmi sem történik. Ezen az ülésen tárgyalják ugyanis a következő évi költségvetés tervezetét, a falu évente 590 millió forintból gazdálkodik. A szegváriak közül sokan egyértelműnek tekintik, hogy a falu megkapja az ötmilliárdot és egy csapásra megváltozik az élet a településen az állítólagos holland befektetőcsoport jóvoltából. Mások viszont kételkednek a Straeter Nederland létezésében is.


Továbbá:
Apjánál marad Szentesen Diána
Több ezren keresték fel a sírkerteket Szentesen
A Páhi család kálváriája
Beiktatták az új református lelkészt Szentesen
Öt évig nem viszik el a profitot Szentesről