Együttműködésre ítélt ellenfelek Hozzáadás a gyűjtőhöz
Egyeztetni biztos fognak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-28 |

Gyakran szavaztak együtt a jobb- és a baloldali szentesi képviselők az elmúlt négy évben, ha városuk kórháza szerepelt a megyegyűlés napirendjén. De sokszor szavaztak egymás ellen is. A megye városaiból delegált polgári és baloldali politikusok most, a tényleges munka előtt úgy látják, egyeztetniük mindenképp kell – és muszáj lenne együttműködni is. Hamarosan eldől, lesz-e szentesi, makói, csongrádi lobbi.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Pillanatkép az alakuló ülésről. Elöl Buzás Péter makói polgármester (MSZP), mögötte balról Martonosi György és Szabó Sándor József (Fidesz). Fotó: Frank Yvette
A szentesi lobbi erős lehetne a megyei közgyűlésben: tagja lett a grémiumnak Szirbik Imre polgármester, Demeter Attila, Varga Árpád (MSZP), és Szűcs Lajos (SZDSZ) is. Ők a szentesi képviselő-testületnek is tagjai. Ami a polgári frakciót illeti: a városi és a megyei képviselő-csoportnak nincs közös részhalmaza. Egy családi kapcsolatot viszont lehet találni: Halmai László négy éven át a szentesi testületben a jobboldal vezérszónoka volt – most a megyei közgyűlésben ő lett a tulajdonosi bizottság elnöke. Testvérét, Halmai Istvánt a szentesi testületbe választották be.

– Elvileg van esély arra, hogy a szentesi képviselők együttműködjenek, de ez majd a konkrét ügyek tárgyalásakor derül ki – felelte kérdésünkre László.
– Fontos lenne, hogy a városunkat érintő ügyekben megtaláljuk a közös nevezőt – véli Szűcs Lajos, Szentes alpolgármestere, a megyei közgyűlés szociális és kisebbségi bizottságának elnöke. – Az elmúlt négy évben a kórházunk ügyeiben többnyire egyeztettünk. Aztán előfordult, hogy együtt szavaztunk – és megesett, hogy nem.

Csongrád önkormányzatának csúcsvezetése is benn van a megyei közgyűlésben – Bedő Tamás polgármester az MSZP–SZDSZ- frakció tagja – alpolgármestere, Gyovai Gáspár meg a polgári oldalon ül. Ez azonban nem lesz így sokáig. Bedő lapunknak elmondta, lemond megyei mandátumáról; így döntött. Reméli, a csongrádiak együtt fognak dolgozni a település érdekében, és szeretné, ha a helyére csongrádi szocialistát delegálna a párt.
– Az együttműködés természetes lenne, hiszen vannak olyan városi ügyek, amelyekről egyformán gondolkodik jobb- és baloldali – vélte Gyovai Gáspár.

Nagyvárosiak – vezető szerepben

Bár a megyei közgyűlés elsősorban nem Hódmezővásárhely és Szeged ügyeinek képviseletéről szól, szegedi és vásárhelyi politikus is akad e testületben. A szegediek vezető szerepet töltenek be: a polgári frakcióból Zakar Pétert és Kovács Kálmánt alelnökké választották, a korábbi szegedi alpolgármester, Kozma József az MSZP–SZDSZ-frakció vezetője lett. Ádók János (Fidesz), aki a párt kistelepülési listájáról került be, az egyedüli hódmezővásárhelyi. – Komolyan veszem az esküt, az egész megye érdekeit szeretném szolgálni – mondta. Úgy gondolja, ami jó Vásárhelynek, az jó lehet az egész megyének, de a kistelepüléseknek is.

Ami a konkrétumokat illeti: a régi belvárosi házak közül jó néhányat régen Csongrád átadott megyei tulajdonba. Az előző megyei közgyűlés aztán nemrég megvételre kínálta a házakat – Csongrádnak. A város az ajánlatot elfogadta, pályázatot adott be, felújíttatná az épületeket. De ha nem nyer a pályázat, talán érdemes újragondolni az eladás részleteit. Pap Gabriella (Fidesz) Csongrádon is, a megyei közgyűlésben is elnöke a jogi-ügyrendi bizottságnak. Abban bízik, hogy a helyi képviselőként megtapasztalt partneri viszony folytatódik a megyén.

Makón korábban országgyűlési képviselő volt Martonosi György (Fidesz) – most Maroslele polgármestere. De a megyei közgyűlés polgári frakciójának is tagja maradt. Szerinte egy év múlva lehet majd megmondani, mennyire sikeres az ellenoldali képviselők együttműködése. Bízik abban, hogy nem lesz akadálya a kooperációnak, hiszen nagyon sok támogatást területi alapon osztanak el: együttműködésre vannak utalva az azonos térségeket képviselő közgyűlési tagok. Hasonlóképp bizakodik régi ellenfele, Buzás Péter (MSZP), Makó polgármestere. Úgy véli, bár a megyei szintre még leszűrődik a politika, azért itt nem a csatározásoké lesz a fő szerep. – Kölcsönösen ki kell állnunk egymás jó javaslataiért, amelyek például a makói kórház, a középiskolák vagy a szociális intézmények működését, fejlődését segítik – vélekedett –, másként nem bízhatunk a pályázati sikerekben.

B. A.–Sz. I. M.


Továbbá:
Ma kitör az iskolai őszi szünet
Faggyal sokat drágulhat az emlékezés
Menzakoszt áfacsapdában
Januárban bezár, jövő októberre megnyílhat az IH
Ünnepi kínálat a Mars téri piacon