Első emberek, tisztségek Hozzáadás a gyűjtőhöz
Városi polgármesteri fizetési toplista

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-26 | Oláh Zoltán

A Csongrád megyei városok polgármesterei közül mindössze egyetlen egy mondhatja el magáról, hogy ő „csak" polgármester. Heten országgyűlési képviselők is, ráadásul közülük négy, továbbá a mindszenti polgármester, tagja a megyei közgyűlésnek. Ahány tisztség, annyi fizetés, adómentes költségátalány.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nógrádi Zoltán, Szirbik Imre és Botka László. Dobogósok a politikusi listán 1,5, 1,4 és 1,3 milliós havi jövedelemmel
A polgármestereknek két részből is állhat a jövedelmük a munkahelyükön, fizetésből és költségátalányból. Négy Csongrád megyei város polgármestere hó eleji megválasztása után az utóbbiból nem kért. A városok irányítói azonban egy kivétellel nem érik be ennyivel, részt vesznek a megyei közgyűlés és/vagy a parlament munkájában is.

Természetesen ahány tisztség, annyi jövedelemforrás. A megyei közgyűlésbe és az országgyűlésbe bejutók az alapdíj mellett jogosultak még a parlamenti bizottsági tagságért és elnöki tisztségért járó kiegészítésre, valamint költségátalányra. A költségátalány adómentes.

A 180 ezer lakosú Szeged polgármesterének, Botka Lászlónak a havi fizetése 671 ezer forint. Őt az 5500 fős Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán követi 519 ezer forinttal. A fizetési rangsorban a harmadik az 51 ezer lélekszámú Hódmezővásárhely polgármestere. Lázár János pénze mindössze száz forinttal kevesebb Nógrádiénál. Őt holtversenyben követi Buzás Péter Makó (28 ezer) és Szirbik Imre Szentes (33 ezer) polgármestere. A nyolcadik és a kilencedik holtversenyben Mindszent (7700) és Sándorfalva (6900) polgármestere, Zsótér Istvánnak és Kakas Bélának egyformán 405 ezer forintot szavazott meg a helyi képviselő-testület.

A polgármesterek közül Bedő, Botka, Buzás és Lázár lemondott a költségtérítésről, Szirbik december 1-jétől teszi ugyanezt.
A kilenc Csongrád megyei város polgármestere közül hét országgyűlési képviselő. Négyen, Bedő Tamás, Botka László, Buzás Péter, és Szirbik Imre a szocialista, hárman, Lázár János, Nagy Sándor és Nógrádi Zoltán a Fidesz-frakcióban ülnek. A képviselők havi alapdíja 221 ezer forint.

Legek forintokban

A legnagyobb települést, Szegedet, Botka László, a legkisebbet, Mórahalmot, Nógrádi Zoltán irányítja. A legnagyobb fizetést Botka László kapja a munkahelyétől, a legkisebbet Sándorfalva és Mindszent polgármestere, Kakas Béla és Zsótér István. A legnagyobb polgármesteri jövedelme ugyanakkor Nógrádi Zoltánnak van, a legkisebb Kakas Bélának. A legnagyobb költségátalányt is Nógrádi Zoltán veszi fel, a legkisebbet Zsótér István. A legtöbb helyről és címen (5-5) Szentes polgármestere, Szirbik Imre és Nógrádi Zoltán kap rendszeres jövedelmet, a legkevesebb helyről és címen Kakas Béla (2). Havonta a legnagyobb jövedelemmel Nógrádi Zoltán büszkélkedhet, a legkisebbel Kakas Béla.

Bedő a mezőgazdasági, Botka és Szirbik az Európa-ügyek, Buzás az önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja. A „másik" oldalon Lázár a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, Nagy Sándor a sport és turisztikai, Nógrádi az Európa ügyek bizottsága tagja. A bizottsági tagságért az érintettek az alapdíj felett 155 ezer, az elnök 265 ezer forintra jogosult.

A parlamenti képviselőknek költségtérítés is jár, ezen a címen a csongrádi, a hódmezővásárhelyi, a kisteleki, a mórahalmi, a szegedi és a szentesi polgármester havonta 287 ezer, a makói 320 ezer forintot kap. Az eltérésnek az a magyarázata, hogy míg az előbbiek lakóhelye 200 kilométeren belül esik a fővároshoz, az utóbbi náluk messzebb lakik.

A polgármesterek közöl öten, Bedő, Buzás, Nógrádi, Szirbik és a mindszenti Zsótér István megyei közgyűlési képviselő. Bedő Tamás a szociális és kisebbségügyi bizottság alelnöke, Buzás Péter a terület- és gazdaságfejlesztési bizottság alelnöke, az MSZP–SZDSZ frakcióban ülő független Zsótér István az ügyrendi és jogi bizottság tagja, Nógrádi Zoltán kistérségi és régiófejlesztési tanácsnok. Szirbik Imre egyik bizottság munkájában sem vesz részt.

A megyei képviselői alapdíj havonta 96 ezer forint. Az a képviselő (polgármester), aki tagja valamelyik bizottságnak, 20 százalék pótdíjra, azaz összesen 115 ezer forintra jogosult. A tanácsnokot 90 százalék pótdíj illeti meg, ami az alapdíjjal együtt havonta 182 ezer forint.
A bizottsági alelnökök nem kapnak külön juttatást. A megyei közgyűlésben a költségtérítésnél az általános szabályok érvényesek, csak a számlával igazolt, a képviselői munkával ténylegesen összefüggő költségeket térítik meg.


Továbbá:
Megdőlt a melegrekord Szegeden
''A megalázott nemzet emelte fel fejét 1956-ban''
Szennyvízcsatorna a földben – vita a felszínen
K. András ma beismeri, hogy ő gyújtotta fel Henit
A csillagrobbanás emléke