Nem mindenki vette át a forradalmi kitüntetést Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szirbik Imre kezéből nem kellett az emléklap

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-26 | Balázsi Irén

Négyen írták alá azt a levelet, amelyet a nemzeti ünnep utáni napon juttattak el Szirbik Imre szentesi polgármesternek. Tudatták vele: nem tartanak igényt a forradalmi emléklapra. Abonyi János és Gera József 56-os nemzetőr viszont átvette az elismerést október 23-án, és kezet is fogott a város szocialista párti vezetőjével. Szirbik azt nyilatkozta: szíve joga eldönteni mindenkinek, hogy elfogadja-e a kinyújtott kezet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Abonyi János 1956-os nemzetőr átvette a forradalmi emléklapot Szirbik Imre polgármestertől. Fotó: Vidovics Ferenc
Még október 18-án írt levelet a szentesi Zöldi Lászlóné a város polgármesterének, Szirbik Imrének címezve. A pár soros írást október 24-én juttatta el a hivatalba. A küldeményben arról értesítette a szocialista párti politikust: „...a címemre küldött 1956-os ünnepségre szóló meghívót nem fogadom el. A nemzetőr férjem nevére kiállított oklevél átvételére sem személyesen, sem postai úton nem tartok igényt.
Az előzetes megbeszélések értelmében az 1956-os emlékbizottság aláírásával és átadásával elfogadtam volna." Zöldi Lászlóné sorai után két mondat és három aláírás szerepel még a lapon, valamennyi kézzel írva.
Dr. Rébeli Szabó József, a város rendszerváltozás utáni első polgármestere azt közli: „Fentiekkel egyetértve én sem fogadom el." Popovics Miklós az elhunyt édesapja nevében írta alá a levelet, amelyet Cseh Lajos özvegye is kézjegyével látott el.

Beszámoltunk lapunkban arról, hogy az '56-os emlékbizottság javaslata alapján a város önkormányzata 13 egykori nemzetőrnek adományozott forradalmi emléklapot. Közülük hat személynek posztumusz ítélte oda az elismerést. A nemzetőrség megszervezője és volt parancsnoka, Abonyi Sándor is tagja az '56-os emlékbizottságnak. Lapunk érdeklődésére azt mondta: minden embernek szuverén joga eldönteni, átvesz-e valamit.

Szerinte azért élünk demokráciában, hogy mérlegeljünk. Tájékoztatott arról is: az emlékbizottság csupán javaslattal élhet, de a vonatkozó jogszabályok szerint az önkormányzat adományozhatja a forradalmi emléklapot. Ebből az következik, hogy az elismerést igazoló dokumentumot a város vezetője, Szirbik írhatja alá és nyújthatja azt át. Abonyi Sándor azt állította lapunknak, hogy sohasem tett olyan kijelentést, miszerint ő szeretné átadni csapattársainak a forradalmi emléklapot.

A nemzetőrség volt parancsnoka testvérének, Abonyi Jánosnak a városi ünnepségen nyújtotta át Szirbik Imre a kitüntetést. Lapunknak elmondta az egykori nemzetőr: 1956-ban azt tette, amit tennie kellett, mint sok társa szerte az országban. Bevallása szerint azért vette át a forradalmi emléklapot, mert megtisztelték vele. Abonyi Jánost nem zavarta, hogy Szirbik adta át a kitüntetést, amelynek örült. A volt nemzetőr kezet fogott a polgármesterrel, annak ellenére, hogy nem elvbarátai egymásnak, de beszélő, sőt még baráti viszonyban is vannak. Gera József 1956 után hagyta el az országot, és az amerikai űrkutatási intézet, a NASA fejlesztő mérnöke lett. Az Abonyi testvérek csapattársa, a város díszpolgára is hazajött nemzeti ünnepünkre, és átvette a forradalmi emléklapot.

Megkérdeztük Szirbik Imre polgármestert, mi a véleménye Zöldi Lászlónéék leveléről. A polgármester azt nyilatkozta: változtatás nélkül elfogadta az '56-os emlékbizottság javaslatát. A városi ünnepségen ő mindenkinek nyújtotta a kezét, s szíve joga volt kinek-kinek eldöntenie, hogy elfogadta-e azt.


Továbbá:
Csodára várnak Szegváron
Külön emlékezett a két oldal Szentesen
Kettő a kopjafa Szentesen
Már nem taníthat az alpolgármester
Öt görög képviselő az önkormányzatban