Csodára várnak Szegváron Hozzáadás a gyűjtőhöz
Húszmillióért ötmilliárd ajándékba?

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-25 | Blahó Gabriella

Állítólag humanitárius támogatásként ajándékba ad egy holland befektetőcsoport ötmilliárd forintot Szegvárnak a csatornahálózat kiépítésére. Az önkormányzat húszmillió forint hitelt vett fel a cél érdekében, és fizetett a közvetítésért egy budapesti cégnek. Több Csongrád megyei település érintett a konstrukcióban. Nemcsók János volt kormánybiztos kijelentette: az ügylet teljesen jogszerű.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szegvári szökőkútból már dől a lé. A helybéliek úgy tudják, Hollandiából jön a támogatás a csatornázásra. Fotó: Tésik Attila
Szeptember végén szórólapon tájékoztatta Szegvár lakóit a leköszönő polgármester, Szenczi Sándorné arról, hogy hónapokkal azelőtt megbíztak egy budapesti céget azzal, keressen forrást a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésére. A választások előtt két nappal kelt szöveg szerint a cég értesítést küldött Szegvárnak: munkájuk eredménnyel járt, pályázatukat elfogadták. A szerződés megkötésének időpontja szeptember 25. lett volna, ám az kissé csúszik. Szenczi Sándorné rendkívüli óvatosságból egyáltalán nem akarta megnevezni a közvetítő céget, sem a forrást, mondván, hogy kicsi a keret, és sok a jelentkező, s félő, hogy Szegvár kiesik a támogatottak köréből.

Ötmilliárd útra, csatornára

Azt azonban elárulta, hogy 5 milliárd forintról van szó, mely nemcsak a csatornahálózat kiépítését fedezi, de a vízelvezető árkok teljes rekonstrukcióját és az utak rendbehozatalát is a község teljes területén. Szencziné a lehetőségről Nemcsók János volt kormánybiztos révén szerzett tudomást. Szencziné úgy tudja, az állam ehhez nem tud saját forrást biztosítani, ezért Nemcsók, a pénzügyminiszter és a holland befektető tárgyalt a humanitárius támogatásról. Ha nem sikerül az 5 milliárdot megszerezni, az átutalt összeg – a 20 millió forint – 80 százalékát visszafizetik.

Nemcsók János lapunknak azt mondta: az ügylet teljesen legális, megbeszélte a Pénzügyminisztériumban. Korábbi kapcsolatait kamatoztatva segédkezik a folyamatban. Mindössze annyit kér, hogy amikor „átvágják a szalagot", ő is ott lehessen.

Szegvár 20 millióért 5 milliárdot kapna? Fotó: Tésik Attila
– A Pénzügyminisztériumnak nincs tudomása erről – fogalmazott a tárca szóvivője. Palotai Piroska közölte: mivel a szóban forgó ügy nem tartozik a költségvetéshez, így arról érdemben nem is tudnak nyilatkozni.

A jótevőről egy szót se

A volt kormánybiztostól úgy tudjuk, a budapesti Roba-Millenium Kft. közvetít az ügyben Szegvár mellett több hazai település és a holland csoport között.

A cég képviselője, Krupa Mariann viszont nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, a távoli jótevőnek milyen érdeke fűződik a támogatáshoz.
– Telefonban üzleti dolgokról nem beszélek – fogalmazott. Kíváncsiak voltunk arra, létezik-e Magyarországon olyan önkormányzat, amely kapott már ebből a pénzből. – Szerződéseink vannak – hangzott a válasz.
Krupa Mariann azt mondta, a csatornázás kormányzati feladat, ezért amikor kiderül, hogy ők ezt már csinálják, akkor az sokakat kellemetlenül érint majd. A sejtelmes megjegyzést pedig csak akkor világítja meg, ha elutazunk hozzájuk Budapestre, az irodájukba. Állítása szerint Szegvártól 15,5 millió forintot kaptak. A programban szerepel Baja, Sülysáp és még nagyon sok önkormányzat. A történet egyik nem szegvári szereplője ragaszkodott hozzá, hogy ne írjuk le a nevét, azt azonban elmondta: őt bízták meg, hogy keressen partnereket a hazai önkormányzatok között. Észak-Magyarország, a Duna–Tisza köze és a Dél-Alföld falvai szerepeltek a felsorolásban.

Nemcsók János volt kormánybiztos szerint minden teljesen legális
Gémes László, az új szegvári polgármester elődjével, Szenczi Sándornéval együtt járt a Roba-Millenium Kft.-nél a falu ügyét intézni. Gémes szerint Pesten egy kis lakásban fogadták őket, de nem derült ki számára, vajon milyen tulajdonosi kört takar a Straeter Nederland elnevezés, amelynek nyomára egyébként az interneten sem bukkant. Tavasszal, zárt ülésen – még képviselőként – nem szavazta meg, hogy az önkormányzat hitelt vegyen fel, és előre adjon pénzt egy meghatározhatatlan forrás megszerzése érdekében. Gémes László polgármester lapunknak úgy fogalmazott: – Előbb szeretem látni a munkát, azután jöhet a fizetés.

Bucsányi László szegvári képviselő tavasszal Gémeshez hasonlóan igent mondott a csatornázásra, de nem szavazta meg a 20 millió forintos hitelfelvételt. A testületnek jelenleg is tagja Bucsányi, aki azt mondta: egy éve hallani a faluban a csodálatos 5 milliárdról. A szegvári vállalkozók gondolatban már csatlakoztak a folyamathoz, mindenki nagyon várja, és reménykedik benne. A most közszájon forgó verzió szerint a Straeter Nederland tulajdonképpen egy tolószékes idős úriember, aki így akarja csökkenteni az adóalapját. A szegvári képviselők legutóbb úgy döntöttek, egyelőre bizalmat szavaznak a programnak, megvárják, mi történik.

Szatymaz szerződést bontott

A Roba-Millenium Kft.-t nem csak Szegváron ismerik a megyében. A cég Szatymaz és Sándorfalva önkormányzatával is kötött szerződést több mint egy éve egy hazai alapra szóló pályázat megírására. Szatymaz 4,5 millió, Sándorfalva áfával együtt 20 milliót fizetett ezért a cégnek. Kormányos László, Szatymaz polgármestere elmondta: a szerződést később felbontották, mert a Roba nem készítette el a pályázatot. Mindkét település visszakapta a befizetett összeg 80 százalékát. Szatymazt is, Sándorfalvát is újra megkereste most a cég, a szegvárihoz hasonló ajánlattal. Sándorfalva polgármestere szerint „első olvasatra túl szép", hogy a két község együttesen kapjon humanitárius támogatásként hétmilliárd forintot. Ugyanakkor környezetében sokan elképzelhetőnek tartják ezt, hiszen tényleg vannak segélyakciók.


Továbbá:
Külön emlékezett a két oldal Szentesen
Kettő a kopjafa Szentesen
Már nem taníthat az alpolgármester
Öt görög képviselő az önkormányzatban
Felújítás után ázott szét a lakás