Külön emlékezett a két oldal Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Emléktáblát avattak az évfordulóra

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-24 | Balázsi Irén

Külön ünnepelt Szentesen az ellenzék és a kormányoldal. A jobboldali politikusok vasárnap a kisgazdák által emelt kopjafánál emlékeztek a forradalomra. A tegnapi városi ünnepségen már csak a kormánypártiak vettek részt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gujdár Sándor egykori válogatott futballkapus és testvére, Gujdár Judit avatta fel a városháza homlokzatán az emléktáblát. Fotó: Vidovics Ferenc
A Kossuth téri zászlófelvonással kezdődött tegnap a szentesi ünnepségsorozat, majd a résztvevők átsétáltak a református nagytemplom melletti kopjafákhoz és az 1956-os obeliszkhez. A Mihály Béla karnagy vezette fúvószenekar muzsikájára koszorút és virágokat helyeztek el az önkormányzat, a rendőrség, a honvédség, a tűzoltóság, az MSZP, az SZDSZ, a lovagrendek és a civil szervezetek képviselői a város pénteken felállított emlékoszlopa és a Független Kisgazdapárt 1989-ben elhelyezett kopjafája elé. Az elmúlt évekkel ellentétben ezen a koszorúzási ünnepségen nem vett részt a jobboldal, akárcsak az azt követő rendezvényeken sem.

A városháza Kossuth térre néző homlokzatán táblát állíttatott a város azok emlékére, „akik 1956 sorsfordító napjaiban az indulatok és a fegyverek egymásnak fordítása helyett bölcsek és higgadtak voltak." Gujdár Sándor volt az ötven évvel ezelőtti októberben a helyőrség parancsnoka, és neki köszönhető, hogy nem folyt vér a szentesi utcákon. Máté István és Tóth Valéria alkotásán az ő portréja is látható. Az alkotást gyermekei, Gujdár Judit és Gujdár Sándor, a Szeol, a Honvéd és a magyar válogatott egykori futballkapusa avatta fel.

Emléklap az egykori nemzetőröknek

Az 56-os emlékbizottság javaslata alapján a szentesi önkormányzat forradalmi emléklapot adományozott az egykori nemzetőröknek: Abonyi Jánosnak , Cseh Lajosnak (posztumusz), Gera Józsefnek, Kanyó Lászlónak, dr. Katona Mihálynak, Kertész Jánosnak (posztumusz), Kovács Jenőnek, Orovec Istvánnak és Popovics Lászlónak (posztumusz), Puskás Mihálynak, dr. Rébeli Szabó Józsefnek, Török Ferencnek és Zöldi Lászlónak (posztumusz).

A városháza dísztermében az ünnepség szónoka, Szirbik Imre polgármester beszédében azt taglalta, hogy az évfordulón nemcsak apáinkra, nagyszüleinkre kell emlékezni, és gyászolni a mártírokat, hanem szükséges elemezni az elődök harcát is. Annál is inkább, mivel a világ a legnagyobb magyar tettnek tekinti az 1956-os forradalmat. Szirbik hozzátette: sok emberáldozattal járt 1945-ig a béke, mely után „megbicsaklott a jövő". 1956 őszén azonban összefogott a magyarság a szabadságért, a demokráciáért, ám ez az október – mint fogalmazott a szónok – tragédiába torkollott.

A jobboldali képviselők és szimpatizánsok vasárnap este mécsesekkel és virágokkal emlékeztek a forradalomra a református nagytemplom melletti kopjafáknál.


Továbbá:
Kettő a kopjafa Szentesen
Már nem taníthat az alpolgármester
Öt görög képviselő az önkormányzatban
Felújítás után ázott szét a lakás
Nehéz költségvetésre készülnek Szentesen