Magyar Anna a Fidesz-frakció megyei közgyűlési elnökjelöltje Hozzáadás a gyűjtőhöz
Holnap alakul meg az új testület

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-11 | Bakos András

Magyar Annát jelöli a Fidesz a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára. A frakció erről a tegnap esti ülésen döntött, napokig tartó egyeztetések nyomán. Az elnököt a közgyűlés holnap titkos szavazással választja meg, huszonegy voks szükséges. A Fidesz-frakció húszfős, de a Homokháti Önkormányzatok Szövetségében is van fideszes.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Magyar Anna a tegnap esti döntés után. Fotó: Karnok Csaba
Tegnap este döntött a Csongrád megyei Fidesz-frakció: Magyar Annát jelölik a megyei közgyűlés elnöki posztjára. Ő eddig nem politikusként volt ismert: a Picknél hosszabb ideig osztályvezetőként dolgozott, majd gazdasági igazgatóhelyettes volt, most gazdasági szakember. Lapunknak azt mondta, olyan friss a döntés, hogy még nem szeretne nyilatkozni, majd szerdán.

Magyar Anna a Fidesz vezette jobboldali koalíció kistelepülési listájának 13. helyéről jutott be a megyei közgyűlésbe, a mögötte álló Antal Istvánnak már nem jutott mandátum.

Azért fontos hír, hogy a frakció végre döntött, mert a legtöbb képviselői helyet a Fidesz vezette jobboldali összefogás szerezte meg a közgyűlésben: valószínűleg az lesz az elnök, akit ez a csapat javasol.

Húsz tagja van ennek a frakciónak, hárman a Homokháti Önkormányzatok Szövetsége listáján kerültek be, egy civil mellett tizenhatan jutottak be az MSZP–SZDSZ listájáról. A csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdődő alakuló ülésen huszonegy voks kell majd az elnökválasztáshoz, de mivel a homokhátiak listáját Nógrádi Zoltán fideszes polgármester, vezeti, nem lehet különösebb probléma.
A párton belül mégis folyt a vita a háttérben a tisztség betöltéséről.

Baláspiri Csaba és Nógrádi Zoltán Siket Judit főjegyzővel a közgyűlési teremben. Most egymással egyeztettek a fideszesek. Fotó: Schmidt Andrea
Tegnap estig zárta sorait az ellenzéki párt, nem nyilatkozott senki.
Ám ekkor már körvonalazódott a megoldás. Este hétre frakcióülést hívtak össze, amelyre a három homokháti képviselőt is meginvitálták. A frakció már háromszor is ülést tartott, eddig mégsem határoztak semmiben, mert vártak az országos választmány ajánlására, amit illett figyelembe venni.
Az MSZP–SZDSZ frakció is vár.

– Egyelőre senki sem keresett meg bennünket a Fidesztől – felelte kérdésünkre Simicz József, az MSZP–SZDSZ frakció tagja, aki az előző ciklusban vezette a kormánypárti képviselőcsoportot.

A szocialista politikus azt mondja, ilyenkor úgy illik, a legnagyobb képviselőcsoport keresi meg a többieket az ajánlatával. Négy évvel ezelőtt a szocialisták keresték meg – jóval az alakuló közgyűlés előtt – a fideszeseket, egyeztettek az elnök és a két alelnökjelölt személyéről, a bizottságok összetételéről.

Békésben és Bács-Kiskunban rég eldőlt

Békés megyében már kiderült, hogy a megyei közgyűlés elnöke a fideszes Domokos László lesz. A párt még a választások előtt nyilvánosságra hozta, hogy ha nyer, Domokost választják meg. Most erre lehetőségük is nyílik, hiszen ott is 40 tagú a megyei közgyűlés, és 24 fideszes képviselő jutott be, a 15 MSZP-s és az 1 SZDSZ-es mellett. A 46 fős Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke pedig minden bizonnyal Bányai Gábor lesz, aki Bácsalmás körzetében fideszes országgyűlési képviselő. Azt, hogy ő a jelölt, a Fidesz itt is már a választások előtt közölte. Bács-Kiskun megyében 28 fideszes, 14 szocialista, 3 szabad demokrata és 1 MDF-es szerzett megyei mandátumot. 



Továbbá:
Zajjal fogy az ingatlanérték
A legnépszerűbb középiskolai képzések
Régi bérházak régi-új kéményei és füstölgései
Új polgármester, új testület
Késnek a költözések