Harc nélkül alakult meg a megyei közgyűlés Hozzáadás a gyűjtőhöz
Magyar Anna elnök munkáját három alelnök segíti

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-13 | Bakos András

Magyar Anna elnököt Kovács Kálmán, Sándor Attila és Zakar Péter alelnök segíti az új megyei közgyűlés vezetésében. Közülük csak Kovács volt tagja a korábbi testületnek. Az ellenzéki MSZP–SZDSZ-frakció – hosszú egyeztetés után – elfogadta a polgári oldal által fölajánlott posztokat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Frank Yvette
Békességben kezdődött, és – a feszültségeket sejtető gyakori tárgyalási szünetek dacára – a nyilvánosság előtt így is folytatódott az új megyei közgyűlés alakuló ülése tegnap. A Fidesz vezette polgári frakció elnökjelöltje, Magyar Anna a 37 érvényes szavazatból 23 támogató voksot kapott. Az új elnök havi illetménye 552 ezer forint lesz, költségátalányként 165 ezer forintot kap. A közgyűlés három alelnököt választott: Kovács Kálmán 23, Sándor Attila és Zakar Péter pedig 24-24 támogató voksot kapott a titkos, urnás szavazáson. Az alelnökök 524 ezer forintos illetményt kapnak, emellé 104 ezer forintos költségátalány jár. Mindhárom alelnök a polgári frakció tagja. Települési önkormányzati tanácsnokká választotta a közgyűlés Bodó Imrét, területfejlesztési tanácsnokká Marosvári Attilát – aki eddig két cikluson át volt alelnök –, kistérségi tanácsnokká pedig Nógrádi Zoltánt.

Polgári képviselők a titkos szavazáson: Csányi László, Bodó Imre és Martonosi György. Fotó: Frank Yvette
A bizottságok összetételéről hosszú ideig egyeztettek, s végül az ellenzékben lévő MSZP–SZDSZ-frakció elfogadta az új felállást. Eddig is három bizottságot vezethetett ellenzéki – ez ezután is így lesz: a terület- és gazdaságfejlesztésinek Gazdag János, az európai ügyek bizottságának Kozma József, a szociális és kisebbséginek Szűcs Lajos az elnöke. A polgári oldal szándéka szerint három új megyei képviselő bizottsági elnök lett: az ügyrendi és jogi bizottság Pap Gabriella vezetésével tartja üléseit, a pénzügyi bizottságot Csőke Attila vezényli, a tulajdonosit Halmai László, az egészségügyit Baláspiri Csaba – aki továbbra is a polgári frakció vezetője. Az oktatási, ifjúsági és sportbizottság elnöke Martonosi György, a művelődési és a határon túli magyarok bizottságát pedig Csányi László irányítja.

Az ülésre eljöttek a korábbi vezetők, s ott volt Farkas Sándor és Nagy Sándor országgyűlési képviselő. Megjelent és mindenkire barátságosan mosolygott Balogh László korábbi képviselő is. A közgyűlés a bizottságokról szavazott, amikor Frank József, az előző elnök aktatáskával a kézben kilépett a megyeháza fotocellás ajtaján.


Megállítaná az eladósodást

Magyar Anna nem kapott annyi támogató voksot, mint elődje 4 évvel ezelőtt – a mostani ellenzék tagjai vélhetően nemmel szavaztak rá a titkos szavazáson. Ezzel együtt Magyar Annának Kozma József, az MSZP–SZDSZ-frakció vezetője gratulált először. Az új elnök a megválasztása után és a sajtótájékoztatón is arról beszélt, hogy a megyei közgyűlés az utóbbi időben politikai harcok színtere volt – ezen változtatni szeretne. Célja, hogy a megye ne csak az intézményeit működtesse, de támogassa a települések fejlődését is minden eszközzel, meg kell teremtenie az összhangot a kistérségek, valamint Szeged és Hódmezővásárhely között. Meg kell állítani a megye eladósodását, az intézményeket át kell világítani, és úgy kell átszervezni, hogy hatékonyabban működjenek. „Ezt a szót, hatékonyság, sokszor fogják hallani tőlem" – ígérte az új vezető, aki hisz abban, hogy nőiessége, a konfliktusokat elsimító, békítő szándéka hasznos tulajdonság lesz a most kezdődő ciklusban. 



Továbbá:
Szegeden négy helyett öt képviselőcsoport lesz
A zokni lett a betörő veszte
Felkészítik a télre az üres Kasst
Tízmilliót ér az átlagember lakása
Költségek, nézők, előadások