A fele bizony dalolva megy? Hozzáadás a gyűjtőhöz
A parancsnok óvatos, az állomány bizonytalan

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-17 | Blahó Gabriella

Átszervezés előtt áll a Magyar Honvédség, és ez a folyamat érinti a szentesi dandárt is, ahol létszámleépítésre számítanak. A parancsnok szerint ez nem lesz drasztikus, és még nem dőlt el végleg semmi. November 8-án a vezérkari főnök Szentesre látogat, és részletesen beszámol a tervezett változásokról.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi műszakiak a vezérkar végső döntésére várnak. November 8-án, a vezérkari főnök látogatásakor minden kiderül Fotó: Vidovics Ferenc
A Szabó István ezredes vezette szentesi műszaki dandárhoz 920 katona tartozik. A parancsnok állítja: nem lesz drasztikus létszámleépítés. A főtiszt lapunknak azt mondta: még semmi nem dőlt el végérvényesen, november 8-án látogat el a vezérkari főnök Szentesre, akkor jelenti be a végleges döntést. Várhatóan a szentesi laktanyában némiképp csökken a létszám. Szabó ezredes magyarázatképpen hozzáfűzte, hogy az ország legtöbb alakulatánál várható változás, főként az irányító szervezetektől bocsátanak el katonákat. Ezért Szentesen is számítani kell olyan parancsra, mely megváltoztatja a viszonyokat, az „egy laktanya – egy alárendeltség" elve alapján. Átalakul a feladatrendszer, ezért lényegében csak az úgynevezett NATO-nak felajánlott erők számíthatnak arra, hogy hosszú távon tovább működhetnek. A hídépítők és a víztisztítók a gyakorlatokon tisztességgel helytálltak, ezeket az egységeket feltehetően nem érinti a csökkentés. Szabó István tájékoztatta már katonáit a várható változásokról, akik egyelőre türelemmel várják a vezérkar parancsát.

Ahogy ez a változások előtt lenni szokott, az érintettek körében sokféle elképzelés szóba kerül. Akadnak, akik úgy tudják: a 920 katonából mindössze 400 marad Szentesen, lesznek, akiket más beosztásba vezényelnek, másokat elbocsátanak. Nevük elhallgatását kérő katonák szerint az is felmerült, hogy a dandár nem lesz többé dandár, csak zászlóalj. A katonák hangulatán most nem érezhető a bizonytalanság, úgy tudják, leghamarabb jövő februárban hajtják végre feletteseik az átalakítást, ezért addig marad idejük felkészülni a civil életre. Sokan viszont épp azért szereltek föl, mert biztos egzisztenciát reméltek a honvédségnél. A nemrégiben toborzott katonák egyike most úgy érzi: felesleges volt a nagy igyekezet. A szentesiek a külföldi és hazai gyakorlatokon megbecsülést szereztek a dandárnak, az utóbbi néhány év a látványos fejlődés ideje volt.


Továbbá:
Kevés a helyi '56-os emlék a Kurca partján
Gyógylovagló diákok
Ügyfélszolgálat működik novembertől
Felújítás után ázott szét a lakás
Nehéz költségvetésre készülnek Szentesen