A leggazdagabb megyeiek Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szerintük kisebb a vagyonuk

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-10 | Fekete Klára

A leggazdagabb száz közé több mint 3,7 milliárd forintos vagyonnal lehetett bekerülni – derül ki a Magyar Hírlap idei, sorrendben ötödik kiadványából. Csongrád megyéből 2006-ban hárman szerepelnek a Top 100-ban: Varga Mihály, Pistrui László és Magyar József. Ezúttal regionális listát is készített a szerkesztőség, Dél-Magyarországról a hármak mellé még négyen iratkozhattak fel 1,6 és 2,6 milliárd forint közötti vagyonukkal.
Pénzemberek

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tegnap a megyében még nem lehetett hozzájutni a Magyar Hírlap száz leggazdagabb magyarról szóló kiadványához, de internetes portálok, félinformációk alapján már mindenki a helyezéseket latolgatta. Az országos napilap idén ötödszörre állította össze a vagyonos emberek Top 100-as listáját.

Túl nagy meglepetés senkit sem ért, legfeljebb a helyezések változtak. Csányi Sándor őrzi vezető helyét a leggazdagabb magyarok listáján, az OTP Bank vezérének vagyona a becslés szerint 90 milliárd forint. Demján Sándor egy év alatt mintegy 20 százalékkal növelte vagyona értékét, hasonlóan jó éve volt Leisztinger Tamásnak, a Pick volt tulajdonosának, aki tizenkét hónap alatt 13 milliárd forinttal lett gazdagabb. A legjobb száz közé 3,7 milliárd forint alatt nem lehetett bekerülni.

Varga Mihály, Pistrui László és Magyar József

Csongrád megyéből hárman iratkoztak fel a százak listájára, közülük Varga Mihály, a szegedi központú KÉSZ Kft. többségi tulajdonosa és vezérigazgatója, valamint Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. egyik tulajdonosa és vezérigazgatója, aki már az első, 2002-es kiadványban is szerepelt. Varga a négy évvel ezelőtti 98. helyről jutott el a mai 55.-re hatmilliárdos vagyonával, de egyszer már huszonötödikként is jegyezték.

Magyar József viszont egyre hátrébb csúszik négymilliárdos vagyonával, most a 92. helyen áll. Új szereplő a szegedi a 87. helyen álló Pistrui László, a Szeviép Zrt. résztulajdonosa, 4,2 milliárd forinttal. Varga Mihály lapunk kérdéseire válaszolva kijelentette, nem foglalkozik a kiadvánnyal, a feltüntetett összeg még sosem fedte a valóságot. Ez különben sem személyes vagyon, hanem egy kockázati tőke, amelynek értéke a mindennapok függvénye.

Pistrui László szerint túlzó adatokat közölnek, azonnal tudna másik kétszáz embert mondani, aki őnála gazdagabb. Hozzátette: minden hasonló lista szubjektív, véletlenszerű, ráadásul olyan cégvagyont becsül meg, amelynek 90 százaléka működőtőke. Magyar Józsefet is felhívtuk telefonon, de ő nem kívánt nyilatkozni.

Ifj. Bába István, Gellért Ákos, Varga Gusztáv, Pálmai Antal

A szerkesztők idén először egy tizenöt szereplős regionális listát is összeállítottak, Csongrád megyét Közép- és Dél-Magyarországhoz sorolva. Az első tíz helyen a százas lista gazdag emberei állnak – többek között Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből –, majd szegediek következnek: a tizenegyedik helyen ifj. Bába István, a tizenkettediken Gellért Ákos, a tizennegyediken Varga Gusztáv, a tizenötödiken Pálmai Antal áll.

Az elhunyt sztárügyvéd, Bába István fia ingatlanbefektetésekkel foglalkozik. Elmondta, nem érdekli a lista, és a becsült 2,6 milliárd forintos vagyon köszönőviszonyban sincs a valósággal. Gellért Ákos – konferencia-, vásár-, szabadidőközpont, valamint működő üzem tulajdonosaként nem kívánta kommentálni a megjelent listát, amely szerint 2,2 milliárdos vagyonnal rendelkezik. A Szilánk csoport tulajdonosát, Varga Gusztávot, akit Németországban értünk utol telefonon, meglepte a lista, és szerinte sem fedi az összeg a valóságot, hiszen a becsült 1,8 milliárd forintos vagyon egy cég vagyona, nem pedig magánemberé. Pálmai Antal, a Medikémia Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az 1,6 milliárdos feltüntetett vagyon a cég könyvben kimutatott értéke, amelynek ő mindössze 15 százalékos tulajdonosa: ebből is látszik, hogy sántítanak az adatok – közölte.


A szerkesztő módszere

Szakonyi Péter szerkesztőként ötödszörre jegyzi a könyvecskét, amelyen – mint mondta – egész éven át dolgozik egy stáb. Nem állítja, hogy a számok hajszálpontosak, hiszen például nincs tudomásuk a gazdaság szereplőinek teljes ingatlanvagyonáról. Azt mondta, aranyszabály, hogy nem szabad nagyságrendeket tévedni. Elmesélte, amikor már nyomdába adták a kötetet, derült ki, hogy a százak közül az egyik gazdag ember megvette a másik cégét, vagyis míg az egyiknek a vagyona értékelődött fel, addig a másiknak a készpénzállománya lett nagyobb. 



Továbbá:
Már izomláza is van a megbénult Norbinak
Szegediek a Kossuth téren
Januártól a legolcsóbb pirulát kellene kapnunk
Kiskutasi polgármester lett a sorozatsztár
Őrizetben az egyetemista