Szép, csak kicsit büdös Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az Uzsgyi gombnyomásra szaglik

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2005-10-06 | Gonda Zsuzsa

Ammóniaszagban – egyébként kényelmesen vonatoznak Szeged és Békéscsaba között az orosz Uzsgyi utasai. A bűzt az okozza, hogy az utasok nem rendeltetésszerűen használják a mosdót – állítja a MÁV Rt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tágasak, tiszták, kényelmesek, csak éppen időnként büdösek a Szeged és Békéscsaba között közlekedő motorvonatok, az orosz államadósság fejében kapott Uzsgyik. A légkondicionáló miatt pedig nem lehet szellőztetni. Az utasok az európai normák szerint készült vonatban sokszor úgy érzik, mintha mindannyian a mosdóban utaznának.
– Egy óra alatt megszokom a szagot, így Vásárhely után már kényelmesen utazom – mondta Fazekas Tibor, aki havonta legalább kétszer jár ezen a vonalon. A fiatalember szerint éppen az egyik kényelmi elem, a klíma a felelős a kellemetlen útitársért.

Más elméletet állított fel Kovács Balázs: – Nagyon örülök, hogy a régi fapados, piros vonatokat lecserélte a MÁV. Ezeken minden sokkal komfortosabb, korszerűbb, még a mosdó is. Kár, hogy a szagát az egész vonatban érezni lehet. Biztosan azért, mert zárt rendszerű a vécé.

Az Uzsgyikkal mi is utaztunk néhányszor, volt, hogy ammóniaszagban és volt, hogy kifogástalan kocsikban. Az utasok véleményét és saját tapasztalatainkat megosztottuk a MÁV Rt. sajtóosztályával.

Az Uzsgyi vonatok műszaki meghibásodása vagy a biztonságot veszélyeztető rendszerhiba kizárt. A kellemetlen szagok áramlását sajnos a mellékhelyiségek – egyes utasok által – nem rendeltetésszerű használata okozza – áll a vasúttársaság válaszában.

A sajtóosztály munkatársa elmondta, a jármű zárt rendszerű vécéjének üzemszerű alkalmazása esetén semmilyen körülmények között nem fordulhat elő a kellemetlen szagok visszaáramlása. A rendszer vákuumos ürítéssel egy zárt tartályba gyűjti a szennyanyagot, ez azonban egy viszonylag érzékeny berendezés, amelybe rendszeridegen anyag – például nejlonzacskó, újságpapír – nem kerülhet. Az utasok – a több helyen elhelyezett figyelmeztetés ellenére – ezt nem mindig veszik figyelembe, és többször okozott már kisebb meghibásodást a tartályba dobált oda nem illő dolog.

– A járművekbe egyértelmű jelekkel és feliratokkal ellátott kezelőszerveket építettünk, továbbá rövid használati útmutatókat is elhelyeztünk – folytatódik a MÁV Rt. válasza. – Mindezek ellenére előfordul, hogy menetközben az utasok gombnyomással úgynevezett „kényszeröblítés" parancsot adnak a rendszernek, melynek hatására vákuum nélkül megkezdődik az öblítési ciklus. Ennek egyenes következménye, hogy az ammóniával szennyezett öblítővíz a jármű padlójára folyik.

A vasúttársaság válaszában hangsúlyozta, munkatársaik fokozottan ellenőrzik a mosdók állapotát. Felmérik azt is, hogyan tudnák megakadályozni, hogy az utasok egyetlen gombnyomással szennyvízzel árasszák el a szerelvényt.