Hősök útja – 1956 emlékére Hozzáadás a gyűjtőhöz
Balázs Ádám ősbemutatója a Carnegie Hallban

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-06 | Balázsi Irén

Új zeneművet komponált a Szenteshez kötődő Balázs Ádám az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. A felkérésre született Hősök útja című szimfonikus zenekari alkotás ősbemutatója New Yorkban lesz október 15-én.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Szenteshez kötődő komponista, Balázs Ádám szimfonikus poémája a New York-i ünnepi gálán csendül fel először. DV-fotó
Az amerikai 1956-os emlékbizottság és a New York-i főkonzulátus kérte fel a fiatal zeneszerzőt, Balázs Ádámot, hogy a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára komponáljon egy darabot. Az új mű szerzőjét nem kell bemutatni Csongrád megyében, hiszen ezer szállal kötődik a régióhoz. Szentesi születésű édesapja, az Erkel-díjas zeneszerző, a város díszpolgára, Balázs Árpád kibocsátó fészeknek szokta emlegetni e vidéket, ahol a nyarakat töltötte Ádám is a jó pár esztendeje elhunyt nagypapája, Balázs András zenepedagógus-karnagy szentesi, Rákóczi utcai kertjében.

A 33 éves komponista a Hősök útja címet adta a szimfonikus zenekari alkotásának, amelynek az ősbemutatója a New York-i Carnegie Hallban lesz október 15-én. A darabot az ünnepi gálakoncert közönsége hallhatja – egyetlen kortárs műként – Liszt, Erkel, Bartók, Kodály, valamint Berlioz szerzeményei mellett. A premier előtt New York Állam kormányzója, George Pataki emlékezik az októberi forradalomra és szabadságharcra az amerikaiak nevében.

A Los Angelesben élő Balázs Ádám sokat gondolkodott azon, hogyan lehetne a muzsika eszközeivel méltóképpen adózni a forradalom eseményeinek. Végül olyan darabot alkotott, amely a ma szemével láttatja a történteket. – Segít az Amerikába menekült magyaroknak felidézni a szülőföldről való távozás napjait, s az azóta eltelt fél évszázadot – fogalmaz a filmzenéiért jelentős díjakat nyert komponista. A mű hőse szerinte bárki lehetne azok közül az 1956-os magyarok közül, akiket befogadott Amerika. Ez a képzeletbeli hős idézi meg a darabban a „megélt múlt és az élő jelen állomásait".

Balázs Ádám programzenének, szimfonikus poémának nevezi szerzeményét. Az egytételes zenekari műben olyan motívumok vannak, mint például a forradalom euforikus és tragikus pillanatai, a viszontagságos út az új hazába, az időskori megbékélés és vele együtt a bölcs visszatekintés. Az emlékkoncert védnökei között több jeles személyiség mellett ott van Amerika egykori külügyminisztere, Henry Kissinger is.


Továbbá:
A nyolcból a doktor nyert
Földvári elbúcsúzik a rendőrségtől
Nehéz helyzetben Szirbik Imre
Gémes: Nem várok a csodára
Per várhat a két orvosra