Per várhat a két orvosra Hozzáadás a gyűjtőhöz
Simicz Kovács és Geönczeöl Tibor tartozik a megyének

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-03 |

A leköszönő Csongrád Megyei Közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint a megyei önkormányzatnak vissza kell követelnie azt a kamatokkal növelt mintegy 90 millió forintot a börtönbüntetésre ítélt két orvostól, amit az OEP visszavont a szentesi kórháztól. A testület ellenzéki tagja szerint a büntetőeljárás csak ürügy volt az orvosok kirúgására.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Műtő a szentesi kórházban. Az OEP által visszavont 90 milliót az orvosokon akarják behajtani. Illusztráció: Tésik Attila
Simicz József, a leköszönő Csongrád Megyei Közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint a közgyűlésnek polgári peres úton vissza kell követelnie Geönczeöl Tibortól és Kovács Ágnestől azt az összeget – mintegy 90 millió forintot –, amit az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) „teljesen jogosan visszatartott, mert olyan jogcímen vette fel a finanszírozást a Szentesi Kórház, aminek nem volt meg a jogalapja". A bizottság elnöke ezt közölte a közgyűlés elnökével és a főjegyzővel is.

Simicz József megjegyezte, az újonnan megalakuló testület feladata lesz utasítani az új elnököt és főjegyzőt, hogy a pénz visszaszerzésére tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

Baláspiri Csaba nem ért egyet Simicz Józseffel. Az egészségügyi bizottság ellenzéki tagja szerint az MSZP–SZDSZ frakció a ciklus során mindvégig magukra hagyta a kórházait.
– Nem törődött velük, a saját kormányuk által csökkentett finanszírozás miatt keletkező gondokat pedig minden alkalommal a kórházak vezetése nyakába varrta. Ha hiány keletkezett egy intézményben, ami a leggondosabb takarékoskodás mellett is előfordult az OEP által utalt kevés pénz miatt, akkor ürügyet kerestek a vezetők kirúgására – érvelt Baláspiri Csaba.

Az ellenzéki képviselő szerint így rúgták ki kétszer a szentesi, egyszer a makói kórház vezetését, és hagytak örökül a következő önkormányzatra félmilliárd forint kórházi adósságot a megyében.
– Jelen ügyben tehát az OEP szokványos pénzvisszavonási eljárása volt az ürügy – jelentette ki lapunknak Baláspiri Csaba. (Az ügyben az OEP tett büntetőfeljelentést. – a szerk.)

Simicz József visszautasította és „enyhén csúsztatásnak" nevezte azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a közgyűlési többségnek csak a büntetőfeljelentés volt a fontos, és nem a pénz (kár) megtérülése.

– Az egy más kérdés, hogy a leköszönő elnök, Frank József ebben az ügyben kicsit bizonytalan, amit elsősorban annak tudok be, hogy ő már a jövőben nem lesz a megyei közgyűlés tagja, ebből következően elnök sem – reagált a fentiekre Simicz József.

A Csongrád Megyei Bíróság a nyár elején hirdetett ítéletet Geönczeöl Tibor baleseti sebész és Kovács Ágnes volt kórházigazgató elleni büntetőperben. Geönczeöl Tibort három, Kovács Ágnest másfél év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Az orvosok egyelőre szabadlábon várják, hogy Sólyom László köztársasági elnök elbírálja kegyelmi kérvényüket. Kovács és Geönczeöl érdekében felemelték a szavukat a szentesiek is, összesen 5689-en kérték az államfőt, hogy éljen jogával, részesítse elnöki kegyelemben a két orvost.


Vád és ítélet

A Csongrád Megyei Bíróság jogerős határozata szerint az első rendű vádlott dr. Geönczeöl Tibor 1997. és 2001. között 173 külföldi beteget látott el 215 alkalommal sürgősségi ellátás címén. A betegek felvételekor a felvételi jegyen többnyire azt tüntették fel, hogy Szentes területén elesett, csípőjét vagy térdét megütötte, sürgősségi ellátásban kell részesíteni. A műtétekért a főorvos pénzbeni juttatásban részesült, a valótlanul dokumentált műtéteket esetenként 5-600 német márkáért végezte el. A másodrendű vádlott dr. Kovács Ágnes a beavatkozásokat engedélyezte, tudott a téves jelentésekről, az adatokat ő továbbította az OEP felé. A bizonyítási eljárás során a bíróság megállapította, hogy a két vádlott cselekményeiket egymás tevékenységéről tudva közösen valósította meg. A megyei bíróság által kiadott tájékoztató szerint a finanszírozót közösen tévesztették meg és okoztak egymással szándékegységben 65 millió 322 ezer 125 forint kárt.
Geönczeöl Tibort társtettesként, üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás miatt három év letöltendő börtönbüntetésre, Kovács Ágnest társtettesként, különösen nagy kárt okozó csalás miatt másfél év börtönbüntetésre ítélték. Pénzmellékbüntetésként Geönczeölnek 6 milliót, Kovácsnak 2 milliót kell fizetnie. 



Továbbá:
Szirbik ismét győzött
Koszta Józsefet ünneplik Szentesen
DNS-minta a kézigránátról
Diána továbbra is az apánál marad
A hazugság is szóba kerül a vitákban