177 bográcsban főtt a lecsó Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
A családok ünnepe volt a szentesi lecsófőző fesztivál

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-04 | Balázsi Irén

Minden várakozást felülmúlt a szentesi Hunor Co-op Zrt. kétnapos lecsófesztiválja, ahol 177 bográcsban főtt az étek. Az ötödik alkalommal megrendezett verseny a családok ünnepe volt, ahol 15 ezren ülték körül a jelképes asztalt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A családok ünnepe volt a szentesi lecsófőző fesztivál. Pap Klára kiadóigazgató a színpadon. Fotó: Tésik Attila
Öt évvel ezelőtt még csak 36 bográcsban készült a nemzeti eledel a szentesi Apponyi téren, szombaton pedig már 177 baráti társaság darabolta a hagymát, a paprikát és paradicsomot, hogy megmutassa a lecsófőző tudományát a Hunor Co-op Zrt. kétnapos lecsófőző fesztiválján. Mészáros Zoltán elnök-vezérigazgató a családok ünnepének szánta a versenyt. Az ízek és színes programok mintegy tizenötezer vendéget csábítottak a co-op nagy családjának asztalához.

Sokan körbevették lapunk szerencsekerekét, ahol Pap Klára, a kiadónk igazgatója örömmel nyugtázta, hogy rengeteg résztvevője van a versenynek, amelyet a Délvilág nem csupán támogat, de az idén először főztünk is a fesztiválon.

A lecsófeszt mostanra nemzetközivé nőtte ki magát: cseh, amerikai, vajdasági és erdélyi vendégei is voltak. A temerini kertbarátkör küldöttségéből Ádám István és Gergely Lajos azt mesélte, hogy náluk nincs ilyen nagy hagyománya a lecsófőzésnek, ezért otthon szakácskönyvben nézték meg a receptjét. Szirbik Imre polgármester a hagyományos lecsó híve, virsli azért került a családi bográcsba. A fideszes polgármesterjelölt, Dongó László felesége szerbes ételt főzött, padlizsánnal és lószalámival ízesítve. Mint mondta, sokan nézegették, hogyan készíti, mert ilyenről még nem hallottak. A vízipólósok pápájának tartott Tóth Gyula mesteredző fantasztikusnak tartotta a fesztivált, amely összehozza az embereket.

A zsűri nehéz helyzetben volt, a kóstolást a nyolcvanadik bográcsig bírták, aztán kidőltek. Ezért döntöttek úgy, hogy sorsolással döntik el, hogy a 177-féle ételből melyik legyen a győztes. A szerencse a Lecsó Vikingeknek kedvezett, második lett a Lecsókotlák csapata, míg harmadik a Pom-Pom együttes.


Cserna-Szabóék vikinges étke

A szentesi születésű író, Cserna-Szabó András párjával, Krisár Csillával és kisfiával, Cserna-Szabó Endrével lapunktól tudta meg, hogy ők nyerték a versenyt. Csilla Oslóban élt, és ezért csempészték a magyar nemzeti ételbe a vikinges ízeket. A hagyományos alapanyagokon kívül került a bográcsba rénszarvassonka, erdei gomba, majd felöntötték badacsonyi olasz rizlinggel. A végén pedig bazsalikom, kakukkfű, rozmaring és apróra vágott petrezselyem koronázta meg az étket 



Továbbá:
Hétfőn leadja a fegyverét a szentesi kapitány
Hét végével indul a tanév
Lemondott a Fidesz szentesi frakcióvezetője
Budapesten játsszák Cserna-Szabó drámáját
Szirbik és Fetser – egy ügyért