Hét végével indul a tanév Hozzáadás a gyűjtőhöz
A kollégisták már kedden megérkeztek Szentesre

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-31 | Blahó Gabriella

Az új tanévben péntekre esik az első tanítási nap. A kollégista diákok már a hét elején megérkeztek Szentesre és többségük nem utazik haza a hét végén. A pedagógus úgy látja: a lazább tanévkezdés lehetőséget ad az ismerkedésre. A szentesi kollégiumban gólyatáboroznak az elsősök.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Kedd óta a kollégiumban töltik az idejüket a szentesi középiskolák elsős diákjai. A gólyatáborban alkalom nyílik az ismerkedésre. Az elsősök nem veszik nagyon komolyan, hogy pénteken kezdődik a tanítás. Ottjártunkkor kuncogást és kacarászást lehetett hallani a kollégium összes termében, mert a kamaszok futó találkozások után máris felültek valami közös hullámhosszra.

A társalgóban az elsős gimnazista Tóth János volt a társaság középpontja. A békéscsabai fiú gyorsan megtalálta Szentesen a könyvtárat, ahonnan kikölcsönzött egy Beatles-antológiát, s abból idézett hallgatóságának. A tótkomlósi Szűcs Klaudia gyöngyöző jókedvében arra az észrevételünkre, miszerint „nyilván drámaisok vagytok", azt felelte: mindannyian! A szegedi Nagy Norbert a Délmagyarországban olvasott az iskolában végzett neves pályatársakról, ami után jelentkezett a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba.

Szentesi kollégisták a társalgóban. Fotó: Tésik Attila
A tanévkezdéssel kapcsolatosan elmondták a diákok, hogy lesznek olyanok, akik pénteken délután hazautaznak, sokan viszont a koleszban maradnak. A beszélgetés során kiderült: a diákokat különösebben nem foglalkoztatja az, hogy az első tanítási nap után rögtön hét vége következik.

A kollégium igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a kollégistáknak programokat szerveztek a hét végére. – Aki akar, maradhat a hétvégén – mondta Nyári Józsefné. Lesz mozi, koncert, bajvívás és Mártélyra is kirándulnak. Most még van alkalom a lazításra – mondta a direktor –, de jövő hétfőtől már élesben megy a tanulás.

Az elsős drámaisok osztályfőnöke szerint teljesen mindegy, milyen napra esik a tanévkezdés. Bosszankodhatnánk azon, ha például nemzeti ünnepünk, március tizenötödike éppen vasárnapra esne, ettől még nem állna meg az élet. Tudomásul kell venni, vége a nyárnak, tanulni kell – mondta Majtényi András. A tanévet pénteken az első órában nyitják meg a gimnáziumban, azután két osztályfőnöki óra következik. A negyedik órától órarend szerint tanítanak a gimiben.


Makón ma költöznek

A makói középiskolák közös diákotthonába ma délután költöznek be a lakók. Molnár László, a Pulitzer-kollégium igazgatója úgy vélte, egyáltalán nem baj, hogy a diákok már a hét vége előtt elfoglalják a helyüket: így az újaknak legalább lesz idejük már a tanévkezdés előtt megismerkedni a diákotthonnal, a házirenddel, és megtanulhatják, mit hol találnak meg a városban. Volt már példa hasonló tanévkezdésre máskor is. A Pulitzer egyébként idén 170 nebuló szálláshelye lesz. 



Továbbá:
Lemondott a Fidesz szentesi frakcióvezetője
Budapesten játsszák Cserna-Szabó drámáját
Szirbik és Fetser – egy ügyért
Dömsödi függetlenként indul
Nagymágocs választ