Gyilkos vihar a tűzijáték idején Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-21 |

A mentőszolgálat szerint hárman, a Magyar Televízió hírműsora szerint négyen haltak meg a vasárnap esti vihar következtében. A kórházak adatai alapján 287 sebesültje van a budapesti viharnak, közülük 39 sérült állapota súlyos vagy életveszélyes.
A pirotechnikus nem tartja felelősnek magát
Szilvásy, Gál J. és Demszky is leállíthatta volna
Fórum: Viharos tűzijáték
Fotóriport

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A budai alsó rakparton egy fa dőlt egy 12 éves kislányra és egy 30-40 év körüli férfira. A pesti oldalon egy idős nő halt meg. A leggyakoribb sérülés a csonttörés és agyrázkódás volt. Sokak testébe üvegszilánkok fúródtak. Egy embert villámcsapás ért.

A mentőszolgálat szerint hárman, a Magyar Televízió hírműsora szerint négyen haltak meg a vasárnap esti vihar következtében; hétfőn is folytatódik a romeltakarítás; Budapesten akadozik a járműforgalom a meghibásodott jelzőlámpák miatt. A vihar után egy 12 éves kislány holttestére bukkantak a mentősök. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy két ember a budai alsó rakparton vesztette életét. Itt egy fa dőlt egy 12 éves kislányra és egy 30-40 év körüli férfira. A pesti oldalon egy idős nő halt meg. A leggyakoribb sérülés a csonttörés és agyrázkódás volt. Sokak testébe üvegszilánkok fúródtak. Egy embert villámcsapás ért.

A vihar – amelynek lehetőségére az Országos Meteorológiai Szolgálat már kora este figyelmeztetett – néhány perccel este kilenc óra, a tűzijáték megkezdése után tört ki. Óránkénti nyolcvan-száz kilométeres széllökések zúdultak a fővárosra, ahol a tűzijáték megtekintésére összegyűlt több százezernyi ember soraiban pánik tört ki.


A tűzijáték nézőit a kidőlő fák, leszakadt faágak, betörő ablakok kihulló üvegcserepei sebezték meg. A katasztrófavédelem ügyelete azt erősítette meg, hogy a Lánchíd és Margit híd között két ember halt meg, másik kettő súlyosan megsérült, mert a vihar rájuk döntött egy fát. Három könnyű sérültje is van a balesetnek. Több kishajó ütközött össze és borult fel a vasárnap esti viharban a Dunán. Meg nem erősített információk szerint több vízbe esett embert is keresnek. Demszky Gábor főpolgármester összehívta a fővárosi védelmi bizottság rendkívüli ülését.

Pánik az utcán

A belvárosban tartózkodó tudósítók pánikról, kaotikus állapotokról és nagyon sok sérültről adtak hírt Budapest több pontjáról. „Egy perc se telt el és már egyáltalán nem látszott a Gellért-hegy" – mondta a vihar kezdetéről egy fiatalember, aki a pesti rakpartról szerette volna nézni a tűzijátékot. „Ahogy elkezdett az eső is esni, mindenki futni kezdett, biztos, hogy volt, aki megsérült" – tette hozzá.

A hatalmas vihar miatt több belvárosi ház ablaka kitört. Az Erzsébet híd pesti hídfője alatt a mentők két sérült külföldit, egy férfit és egy nőt láttak el. A híd budai hídfőjétől legalább öt mentőautó szállította el a sérülteket. Két ember sérült meg a pesti Vigadó teraszán, illetve a Marriott szállodánál, ahol a betört ablakokból kizuhanó üveg sebezte meg a nézőket.

A vihar elől menekülő emberek aluljárókba, mélygarázsokba menekültek le. Kaotikus jelenetekről számoltak be a Batthyány térről is, ahol legkevesebb két ember sérült meg, amikor a nézőkre dőlt a délutáni légi parádéról tudósító újságírók számára felállított emelvény. Súlyos és könnyebb sérültek voltak Budán, a Sándor-palota környékén is. A Sándor-palota és a mellette lévő épületek is megrongálódtak a budai várban. A helyszínen tűzoltók takarítják a romokat, hogy a Sándor-palota megközelíthető legyen. A Várszínházban és a volt honvédparancsnokság amúgy is romos épületében keletkeztek komolyabb károk.

A pánik miatt nagyon sok gyermek elsodródott szülei mellől, a rendőrök próbálnak segíteni felkutatásukban a kétségbeesett szülőknek.
Danks Emese kormányszóvivő az MTI érdeklődésére nem tudott érdemben semmilyen felvilágosítást adni arról, hogy volt-e valamilyen terve a kormánynak ilyen katasztrófa esetére. Az MTI érdeklődésére az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese elmondta, hogy a várható viharról csak a Budapesti Rendőr-főkapitányság kért tájékoztatást, a budapesti tűzijáték szervezői nem.

Kármentesítés tűzoltókkal

Még mintegy 250 helyen kell beavatkozniuk a fővárosi tűzoltóknak Budapesten a vihar miatt - közölte a tűzoltóság hétfőn hajnalban. Mint a tűzoltóság diszpécsere elmondta, hajnali öt óra tájban is folyamatosan érkeztek a lakossági bejentések a vihar okozta károkról. Az ügyeletes valószínűnek tartotta, hogy a bejelentések száma - ahogy a lakosság felébred és észleli a károkat - a következő órákban még tovább nő. A tűzoltók nagy erőkkel végzik a kármentesítési munkálatokat - tette hozzá. A katasztrófavédelem szóvivőinek korábbi nyilatkozatai szerint a tűzoltókat főként kidőlt fákhoz, összetört autókhoz és megsérült háztetőkhöz riasztották.

A rendőrség és a mentőszolgálat ügyeletén a távirati iroda érdeklődésére közölték, hogy a viharral összefüggésben hajnalban már nem kaptak riasztást.

A rendőrség kapcsoltatta be újra a közvilágítást

A fővárosi közvilágítás kikapcsolását a rendezvény-szervező a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-n keresztül rendeli meg meghatározott időintervallumra, de a rendszerbe szükség szerint be lehet avatkozni, ahogyan az vasárnap este is történt - mondta el Császár Ferenc, a vállalat beruházási vezetője hétfőn az MTI-nek.

Mint mondta, a díszkivilágítás üzemelt a fővárosban az augusztus 20-ai tűzijáték idején, a rendezvényszervező csak a közvilágítás kikapcsolását kérte a BDK Kft.-től 20 óra 58 perctől 21 óra 30 percig.

A BDK Kft. ezt megrendelte a Budapesti Villamos Teherelosztónál, a számítógép-program pedig a szükséges időben, 20 óra 58 perckor lekapcsolta a közvilágítást - tette hozzá. Megjegyezte: szükséghelyzetekre felkészülve kézzel is be lehet avatkozni a rendszerbe és a meghatározottnál korábban is vissza lehet kapcsolni a közvilágítást. Ez történt most is, a rendőri kapcsolattartó kérésére 21 óra 23 perckor kézzel visszakapcsolták a közvilágítást - mondta.

Forrás: MTI, Index, Origo, L.B.




Továbbá:
Sólyom László átadta az állami kitüntetéseket