Orrát törte a Góbé pilótája Hozzáadás a gyűjtőhöz
Fóliasátornak ütközött egy vitorlázórepülő Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-17 | Blahó Gabriella

Leszállás közben fóliasátornak ütközött tegnap délután két órakor egy vitorlázórepülő. A pilóta szerencsére megúszta egy nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel: betört az orra. A klub megtéríti a kertész kárát, az 1966-ban készült, magyar gyártmányú gépről pedig majd ezután derül ki, meg lehet-e javítani.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Góbé kabinja és a paprikaültetvény látta kárát a rossz manővernek Fotó: Tésik Attila
A Góbé típusú repülő pilótája leszálláshoz készülődött a szentesi repülőtér közelében, amikor valószínűleg jobban lenyomta a gép orrát, mint ahogy kellett volna. Túl alacsonyan szállt, és egy fóliasátorban landolt. A pontban kettőkor történt baleset következtében a gép vezetője mindössze az orrát ütötte be, de azonnal kórházba szállították.

Egy óra múlva már újra a hangárban volt a C kategóriás vizsgával rendelkező kaszaperi férfi, aki egyedül ült a Góbéban, és nem járult hozzá, hogy leírjuk a nevét.

Társai szerint egy ilyen baleset „benne van a pakliban".

– Felügyelet mellett, teljesen szabályosan folyt a repülés, a hibáért nem vonható felelősségre az egyesület – mondta Tar János, a klub titkára.

Egyik társa, Fekete Roland felszállásához segédkezett Rábai Balázs, aki közben viszonylag közelről látta a balesetet. A fiatal pilóta azt mondta, kollégája nyilván lendületet akart gyűjteni a sikló leszálláshoz, de ez nem jött össze. Azonnal odaszaladtak és mentőt hívtak, mert a pilóta arca és pólója csupa vér volt. Saját lábán szállt be a mentőbe, vitték a szentesi kórház sürgősségi osztályára. Utóbb a társak megnyugodtak, amikor kiderült, nem történt komolyabb a baj.

Hári László klubelnök szerint a kolléga ezzel az ütközéssel jelképesen megfizette a tanulópénzt, de a klub – nem jelképesen – ki fogja fizetni a fóliatulajdonosnak a kárt.

Kanász István paprikát nevelt a repülőtér közelében lévő sátorban, ahol a baleset miatt körülbelül százezer forint kára keletkezett. A klubnak van felelősségbiztosítása, így vélhetően meg tudja téríteni a paprikaföld-tulajdonos kárát, aki pereskedni emiatt nem akar.

Ami a Góbét illeti: a kabintető teljesen összetört, késő délután még pontosan nem lehetett tudni, hogy vajon az egész gépet ki kell-e a dobni. Szakértők véleménye szerint ha a szárny is megsérült, akkor nem szállhat föl többé az 1966-ban készült repülő. A magyar típusú vitorlázót már nem gyártják, s egy újonnan vásárolt hasonló külföldi gép legkevesebb tízmillióba kerül. A tulajdonos, Rákász János sajnálja az összetört Góbéját, ugyanakkor nagyon örül annak, hogy a pilóta megúszta a balesetet.


Továbbá:
Ismét fatördelőt keres a rendőrség
Vakok keltek egybe
Szentesen forrong a Fidesz-szervezet
Húsz forinttal olcsóbb benzin – Szentesen is
Műemléki védelem alatt a szentesi téglagyár