Lehet védekezni a villámcsapás ellen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szentesen áramszünetet okozott a fürdőben

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-17 |

Nemrég villám robbantotta szét egy csongrádi magánház kéményét, tönkretette a házban a vezetékeket, a szomszédok televízióit is. A katasztrófavédelmi szakember szerint a ménkű ellen – ha nincs villámhárító – egyféle módon lehet védekezni: a vihar kezdetén ki kell húzni az összes dugót a konnektorból.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: MTI
Vihar idején a távvezetékek veszélyben vannak, s bizony előfordul, hogy egy-egy utcában kimarad az áram. A természeti csapások mindig új feladatokat adnak az áramszolgáltatónak – mondja Kecse-Nagy Sándor. A dél-alföldi áramszolgáltató kommunikációs osztályvezetője azt mondta, az utóbbi három évben sikerült a lehető legkevesebbre csökkenteni a hibák elhárításának időtartamát. Ez persze nem vigasztalja a fogyasztókat: villámláskor az ügyfélszolgálaton egyfolytában csöng a telefon.

Szentesen ezen a nyáron egyetlen házba sem csapott villám, s ez talán köszönhető az itt élők előrelátó építkezésének. Kajtár István tűzoltóparancsnok elmondta: a társasházak esetében előírás, hogy villámhárítót is fel kell szerelni – magánházak esetében nincs szó erről. Ha nincs villámhárító, akkor egyet mindenképpen megtehetnek a ház lakói: amint észreveszik, hogy jön a vihar, kihúzzák a dugót a konnektorból. Különösen a nagy értékű háztartási készülékeket érdemes menteni, de ezen a módon elkerülhetők lehetnek a komolyabb bajok is.

A megyében ezen a nyáron eddig nem okozott komolyabb kárt a vihar, mindössze néhány fa dőlt ki a szélben. Csongrádon azonban a közelmúltban szétrobbantotta egy ház kéményét a villám, és tönkretette az elektromos berendezéseket a szomszédoknál is.




Továbbá:
Bíróság dönti majd el, ki nevelheti fel Koncz Judit lányát
Szigetelik a homlokzatot
Pásztort indítják Szentesen
Derekegyház: nőtt a balesetveszély
Elmúlt a láza a szentesi betegnek