Szikraszökőkút a Tiszán Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az ünnepi tűzijátékok átlagosan negyedórásak lesznek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-15 | Kormos Tamás

Megyénk nagyobb városaiban augusztus 20-án átlagosan negyedórás tűzijátékokat rendeznek. Szegeden az ötven méter hosszú tűzmozsár, s a Tiszából egy percen keresztül „folyó" szikraszökőkút is benne van a 3,5 millió forintos árban. Vásárhelyen másfél millióért a Kossuth téren lövik fel a rakétákat. Szentesen és Makón is lesz esti látványosság, Csongrádon viszont a Körös-toroki napokat szokták zárni ezzel az eseménnyel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Minden évben nagy érdeklődés kíséri a tűzijátékot Szegeden is Fotó: Miskolczi Róbert
Augusztus 20-ához országszerte hozzátartozik a tűzijáték, Szent István ünnepét manapság el se lehet képzelni e nélkül. A legnagyobbat a fővárosban rendezik, de a Csongrád megyei városok többségéből sem hiányozhat ez a népszerű látványosság.

A szegedi önkormányzat idén 3,5 millió forintot költ erre. Ezért a pénzért vasárnap este a Dóm téri szabadtéri színpadon látható Bánk bán szünetében – várhatóan nem sokkal tíz óra után – igazi különlegességeket is láthat az, aki lemegy a rakpartra. A Partfürdő területéről lövik majd a rakétákat. A homokban ötven méter hosszan csöveket ásnak le, melyek egy hatalmas tűzmozsarat formáznak. Ezenkívül az úgynevezett ejtőernyős bombának köszönhetően fényes gyöngysorra emlékeztető forma ereszkedik le szép lassan. A Tisza sem maradhat ki a tűzijátékból. A folyó közepére egy olyan speciális bombát lőnek, mely a víz alatt felrobbanva egyperces szikraszökőkutat eredményez.

Vásárhelyen augusztus 20-án este tíz órára a Kossuth térre várják a
Ilyenkor nem durrogtathat akárki

Az év végi petárdázásokkal ellentétben augusztus 20-án csak pirotechnikai szakemberek rendezhetnek tűzijátékokat – figyelmeztet Szöllősi Sándor ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Megyénkben hét ilyen cég működik. Közülük csak egynek van olyan speciális raktára, melyben tárolni lehet a rakétákat. A többiek a rendezvény idejére szállítják a megyén kívülről a látványosság kellékeit.  
színes fénycsokrok kedvelőit. A városháza udvarába, valamint a tornyára telepített kilövőhelyekről negyedórán keresztül süvítenek a fénycsóvák. A város az államalapítási rendezvényekre 15 millió forintot áldoz. Ennek egy tizedét a tűzijáték teszi ki.

A szentesi művelődési központ tetejéről vasárnap este tíz órakor indul az első rakéta. Az önkormányzat mellett civil szervezetek is részt vesznek a szervezésben. A hagyományokhoz híven az idén is zene kíséri a látványosságot. A negyedórás bemutatóért a város, illetve a szponzorok összesen 375 ezer forintot fizetnek a pirotechnikai cégnek.

A makói Csanád vezér térre vasárnap este kilencre érdemes annak elsétálnia, aki kíváncsi a városi tűzijátékra. A József Attila gimnázium tetejéről tizenöt percen keresztül lövik a rakétákat.
Csongrádon az államalapítást számos programmal ünneplik, de ezek között nem szerepel, s korábban sem szerepelt ez a látványosság. A csongrádiak a Körös-toroki napok végén szoktak tűzijátékot rendezni, ez ezúttal is így történt, az egy héttel ezelőtti tűzesőt több tízezren figyelték.

A két baleset miatt még óvatosabbak

Nem szeretné a szegedi Fénypont Stúdió, ha kiderülne, hol található az egyébként minden szükséges engedéllyel rendelkező raktárjuk. A cég vezetője lapunk kérdésére elmondta: Magyarország csúcsot döntött. Ebben a kis országban két év alatt két olyan baleset is történt, ahol két pirotechnikai raktár robbant fel, európai viszonylatban ez példátlan. Hét ember meghalt. Eddig is szigorú előírások szabályozták a tüzes látványosságok szakértőinek munkáját, azóta azonban még nagyobb figyelemmel dolgoznak. A szegedi tűzijáték előkészítése után a pirotechnikai eszközök elindításáig fegyveres őrök vigyázzák a többtonnányi veszélyes anyagot. 





Továbbá:
Vérvételteszt az SZTK-ban
Zsúfolt lett a Tappancstanya
Kísérleti és hibás sávok
Bezárt a szegedi Domus
Korrupcióval vádolnak szegedi orvosokat