A szegedi onkológián egyelőre nincs szükség várólistára Hozzáadás a gyűjtőhöz
Év végén lehet probléma, amikor elfogy a klinika kerete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-04 | Timár Kriszta

Másutt van, de a szegedi onkotherápiás klinikán nincs várólista: a rákos betegeket azonnal ellátják. A szakmára országosan jellemző problémák azonban hamarosan itt is gondot okozhatnak. Jelenleg valamennyi intézményben fogadják a rákbetegeket, ahol eddig is, azaz Szentesen, Hódmezővásárhelyen, a szegedi kórházban, valamint a klinikán.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szegedi onkológián nincs várólista. Fotó: Karnok Csaba
Néhány onkológiai intézmény súlyos pénzhiánnyal küzd, hónapos várólisták alakulnak ki. December óta már csak a kijelölt centrumokban lehet daganatos betegeket kezelni, ezért ezekben a korábbinál sokkal több lett a páciens, pénzt azonban nem kaptak többet.

A probléma a Szegedi Tudományegyetem Onkotherápiás Klinikáját szerencsére nem érintette. Ez az intézményvezető szerint az ésszerű gazdálkodásnak köszönhető. – Sok helyen behatárolják a gyógyszerkeretet. Ha a havi előirányzott pénz elfogy, nem tudnak több beteget ellátni – magyarázta Thurzó László. – Nálunk nincs korlátozás: a gyógyszerszámlát három hónapos csúszással rendezzük, amikor az OEP-től megkapjuk a felhasznált szerek árát.

A szegedi klinikán tehát nincs várólista, a betegeket azonnal ellátják. Probléma azonban a professzor szerint itt is kialakulhat – a nyáron bevezetett teljesítménykorlátozás, valamint a gyógyításért, a kezelésekért elszámolható pontok megváltozása miatt.

– Az úgynevezett HBCS-pontok eddig az onkológiai ellátásban egységesek voltak, azaz minden kezelésért ugyanannyi pénzt kaptunk – magyarázta a professzor. – Így „sakkozhattunk" a drágább és az olcsóbb kezelések között. Most mindegyiknek külön pontértéke van, így különböző a finanszírozása.

Még nem változott a szervezet

Egy kiszivárgott rendelettervezet szerint összevonnának néhány onkológiai központot, vagyis a kisebb ellátóhelyeket megszüntetnék. Mivel egyelőre azt sem lehet tudni, a rendelet valóban megjelenik-e, a megyét érintő lehetséges változásokat Thurzó professzor nem szívesen latolgatta. Egy biztos: jelenleg valamennyi intézményben fogadják a rákbetegeket, ahol eddig is, azaz Szentesen, Hódmezővásárhelyen, a szegedi kórházban, valamint a klinikán.

Az intézményvezető egy példát is említett: novemberben 188 beteget láttak el 178 pontért, áprilisban viszont már 270 esetet 384 pontért. Az esetszám 144 százalékkal, a pontérték 216 százalékkal emelkedett.
És itt kerül képbe a teljesítménykorlátozás, hiszen az intézményeknek idén már a tavalyinál kevesebb HBCS-ből kell gazdálkodni. Ha túllépik a pontértéket, azaz több beteget látnak el, mint a megszabott, az OEP nem fizeti ki a keletkezett többletköltséget.

– Egyelőre még azt sincs tisztázva, pontosan mekkora keretből gazdálkodhatunk idén – mondta Thurzó László. – De ha majd ez kiderül, akkor sem tudom, hogyan osszam el a rendelkezésre álló pénzt. Mert valahonnan el kell majd vonni, az biztos. De kinek mondjam majd, hogy az ő gyógyítására már nem jut?


Továbbá:
Tenke Anna: újabb kérdések
Luxusvonat Vásárhelyről Makóra
A kivétel erősíti az (alap)szabályt?
Nem hatott a boszorkánybűbáj
A meleg vízzel dacolnak az őshonos fák