Elbocsátották Vörös Gabriellát Hozzáadás a gyűjtőhöz
Följelentették a Móra Ferenc Múzeum igazgatóját

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-28 | Molnár B. Imre

Följelenti a megyei önkormányzat a rendőrségen a Móra Ferenc Múzeum igazgatóját. A közgyűlés elnöke közölte: vagyon elleni bűncselekmény alapos gyanúja merült fel. Vörös Gabriellát a tegnapi fegyelmi tárgyaláson elbocsátották.
A pénz a kulcs

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Vörös Gabriella sorsáról távollétében döntöttek. Archív fotó: Scmidt Andrea
Nyilvános ülésen tárgyalta a megyei közgyűlés a múzeumigazgató fegyelmi ügyét. Vörös Gabriella kérhette volna a zárt ülést, de sem ő, sem jogi képviselője nem jelent meg a közgyűlésen. A fegyelmi tanáccsá átalakult megyei közgyűlés előtt Frank József elnök ismertette a mú-
zeumi vizsgálat eredményét. A Nemzeti Autópálya Rt. által megrendelt régészeti feltárások kapcsán végzett kézi földmunkák és a gépjármű-üzemeltetés elszámolását tekintették át: súlyos szabálytalanságokat találtak, megszegték a közbeszerzési törvényt – hangzott el.

Frank József elmondta: ötszázmillió forint értékben végeztek kézi földmunkát, amelynek a nyilvántartása hiányos. Kiderült, hogy akadt olyan munkás, aki egy nap 25-35 órát dolgozott, havonta majdnem 500 órán át ásott, lapátolt. Egy ásatásvezető régész jövedelme havi 1 millió 130 ezer forint volt, egy gépkocsivezető havi 800 ezret keresett – közölte az elnök. Ezek az érthetőbb dolgok – mondta Frank József. Ráadásul nem fejezték be időre a teljesítést, hosszabbítást kértek, közben fedezetlen számlák érkeztek be.

Piri József vizsgálóbiztos megállapította, szabálytalan, hogy nem támasztotta alá a földmunkákért kifizetett számlákat jelenléti ívvel a vállalkozó. A munkásokat ugyanis órára fizették, így a teljesítést a jelenléti ív igazolhatta volna. A múzeummal a munkára szerződő bt. pedig félrevezette a múzeumot, amikor azt állította, hogy kft.-vé alakult át. Valójában a bt. nem szűnt meg, a tulajdonosok új céget hoztak létre, így megkerülték a közbeszerzési törvény rendelkezéseit.

Siket Judit főjegyző, Simicz József képviselő és Frank József elnök a közgyűlésen. Fotó: Karnok Csaba
Piri József hangsúlyozta: nem ötszázmillió forint eltüntetésével gyanúsítják Vörös Gabriellát. Azt állapították meg, hogy megfelelő dokumentumokkal nem tudják alátámasztani, pontosan milyen teljesítésért cserébe fizettek ki közel 500 millió forintot. Elvégezték a munkát, csak nem tudjuk, mennyi munkaóra vált szükségessé – mondta Piri.

A gépjármű-üzemeltetést is vizsgálták. Nagy értékű gépkocsikat vásárolt, bérelt a múzeum, amelyeket magáncélra is használtak. Az egyik terepjárót totálkárosra törték, de nem is múzeumi alkalmazottak voltak, akik használták. A kivizsgálás nem volt szabályszerű – jelentette ki az elnök. Ezen túl még számos további szabálytalanság került szóba.

Felelősség

Minden önkormányzatot az ügyei minősítenek – mondta Nógrádi Zoltán. A Fidesz képviselői nevében nehezményezte, hogy a szocialista többség támogatta a múzeum igazgatójának korábbi, ismételt kinevezését, holott nyilvánvaló volt, hogy szabálytalanságokat követett el. Ezért kezdeményezik, hogy a megyei intézményeket világítsák át – ezt korábban a szocialisták nem hajtották végre. A 16 éve megcsontosodott megyei vezetés alkalmatlan, nem ezt várják a polgárok amikor közös ügyeiket a testületre bízzák – tette hozzá. Simicz József ezzel szemben azt hangsúlyozta: az MSZP frakció tagjainak nem volt tudomása arról, hogy szabálytalanságok történtek. A felelősséget a korábbi döntésért (az igazgató ismételt kinevezéséért) az MSZP-frakció vállalja – húzta alá. – Hogyan fordulhat elő intézményeinknél az, hogy olyan szabálysértések történnek, amely elbocsátással jár? – kérdezte. Szerinte ennek elkerülésére át kell gondolni a munkamódszerüket.
Piri József vizsgálóbiztos elmondta: Szélné Kónya Katalin gazdasági igazgatóhelyettest nem hallgatták meg, mert betegségére hivatkozva nem vette át az idézőt, és az írásban föltett kérdésekre sem válaszolt. Piri furcsának tartja, hogy június 26-ától az elszámolási időszak végéig szabadságra megy a gazdasági igazgató.

Miután Vörös Gabriella nem jött el, és a felfüggesztett igazgatónő jogi képviselőjét sem küldte el, a fegyelmi tárgyalás bizonyítási szakasza meglehetősem féloldalasra sikerült. A fegyelmi tanács ezután zárt ajtók mögött úgy határozott, elbocsátják Vörös Gabriellát – erről 26 igen, 1 nem szavazattal döntöttek. – Beigazolódott a vétkes kötelességszegés – mondta Frank József. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: fennáll a vagyon elleni bűncselekmény alapos gyanúja, ezért rendőrségi feljelentést tesznek – ezt mind a 27 jelen lévő képviselő megszavazta. Új igazgatót pályázat útján választanak, addig Horváth Ferenc régész vezeti az intézményt.

Megkerestük Vörös Gabriellát, aki nem kívánt nyilatkozni. Annyit mondott, hogy az eljárás szabályosságát vitatja, ezt tudatta a közgyűlés elnökével, és ezért nem jelent meg a tárgyaláson.


Továbbá:
Hőségben műtenek az új klinikán
Fekete hétvége a Tiszán
Húszmilliós zálog a forintos telken
Megkéseltek egy elsős medikát a kardiológián
Anna-kút: autós zsákutca