Fenyves: A poszt szükséges Hozzáadás a gyűjtőhöz
A tudományos igazgatónak nem kell tudományos munkát végeznie

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-26 | Balázsi Irén

A szentesi kórházban nem kell tudományos munkát végeznie a tudományos igazgatónak, Bodonovits Istvánnak. Fenyves Ernő főigazgató elmondta: a tudományos igazgatói poszt „nem kreált munkakör, hanem belső szükséglet megnyilvánulása."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fenyves Ernő: Azt nem teszik szóvá, hogy május óta én látom el a gazdasági igazgató feladatát is? Fotó: Tésik Attila
A szentesi kórház főigazgatóját, Borzi Mártát még áprilisban váltotta le a megyei közgyűlés, és a szervezeti és működési szabályzat szerint az orvosigazgató, Bodonovits István kapott megbízást az intézményvezetői feladatok ellátására. Bodonovits úgy látta: a kórházban súlyos anyagi gondok vannak, amelyek kezelésére gazdasági szakember kell, ezért nem vállalta huzamosabb ideig a főigazgatói tisztséget. Az intézményt fenntartó megyei közgyűlés visszahívta a gazdasági szakemberként tevékenykedő Fenyves Ernőt, aki Borzi főigazgatósága idején önkormányzati biztosként dolgozott Szentesen. Bodonovits azonban nem maradhatott Fenyves mellett orvosigazgató, mert Tóth Editet visszahelyezte vezetői székébe a munkaügyi bíróság. Emlékezetes: Tóthot még Borzi fosztotta meg orvosigazgatói státusától.

Ilyen előzmények után a meglepetés erejével hatott, hogy Fenyves Ernő főigazgató tudományos igazgatói teendők ellátásával bízta meg Bodonovits Istvánt. Annál is inkább, mert ilyen tisztség korábban nem volt a szentesi kórházban. Orvosi körökből eljutott hozzánk olyan vélemény is, miszerint a tudományos munka megcsúfolása, hogy a semmilyen fokozattal nem rendelkező Bodonovits kapta meg a feladatot. Fenyves felvetésünkre mindenekelőtt azt közölte: Bodonovits eddigi megbízatásait tisztességesen és jól látta el. A főigazgató szerint a tudományos igazgatónak nem az a dolga, hogy tudományos munkát végezzen. Hozzátette: akkor csúfolnák meg a tudományt, ha professzornak nevezték volna ki Bodonovitsot.

Hét direktor

A szentesi kórházban főfoglalkozásként látja el feladatát Fenyves Ernő főigazgató, Márton Jánosné ápolási igazgató és a gazdasági igazgató, akit kilenc pályázó közül augusztusban választanak ki. Mellékállásban tesz eleget megbízatásának Bodonovits István tudományos igazgató, Tóth Edit orvosigazgató, Kiss Andrea minőségbiztosítási igazgató és Földesi Irén, a járóbeteg-ellátást felügyelő igazgató.

– Neki szervező, irányító tevékenységet kell végeznie. A kórháznak van tudományos és etikai bizottsága, valamint a gyógyszerkísérletek lebonyolításáért felelős grémiuma. Az a logikus, amikor nem orvos a főigazgató, ha ezeket a területeket olyan valaki fogja össze, aki szakmailag sokkal inkább közelebb áll ehhez. A tudományos igazgatónak rá kell vennie a főleg fiatalabb orvosokat a publikálásra, hogy az eredményeiket jobban megismerje a külvilág, és gondoskodnia kell a továbbképzésükről is – tette hozzá Fenyves, aki szerint ez nem kreált munkakör, hanem belső szükséglet megnyilvánulása. Szerinte Tóth Edit orvosigazgatót nem lenne szabad e pluszfeladattal terhelni, mert a direktorsága mellett a gyermekosztályt is vezeti.

Makón kettő, Vásárhelyen
három, Szegeden öt igazgató

Makói kórház: Baráth Lajos főigazgató, Pásztor István gazdasági igazgató, Dehelán Aurélia orvosigazgató
Hódmezővásárhelyi kórház: Kallai Árpád főigazgató, Kovács László orvosigazgató, Hajdú Józsefné ápolási igazgató, Vincze Zsolt gazdasági igazgató
Szegedi kórház: Pajor László főigazgató, Ferencsik Mária orvosigazgató, Oláh Tibor, a szakmai vezető testület elnöke, Herczeg János tudományos igazgatóhelyettes, Horváth Endre megbízott gazdasági igazgató, Tóth Csilla ápolási igazgató.

Megkérdeztük a főigazgatót, hogy mibe kerül a kórháznak az újabb direktori állás, mivel Fenyvest éppen a kórház anyagi helyzetének rendbetételére kérte fel a megyei közgyűlés. Kiderült: Bodonovits státusának minimális a pénzügyi vonzata. A főigazgató szégyellte mondani, hogy a főállásban az intenzív osztályt vezető, szülész-nőgyógyász, aneszteziológus-intenzív terápia és klinikai onkológus szakvizsgával rendelkező Bodonovits Istvánnak tudományos igazgatóként havonta bruttó 18 ezer forint a vezetői pótléka. – Ez az összeg váltja meg a világot? Azt nem teszik szóvá, hogy május óta én látom el a gazdasági igazgató feladatát is? – kérdezett vissza Fenyves.

A személyét érintő támadásokra, megnyilvánulásokra nem kívánt reagálni Bodonovits István főorvos. Csupán annyit mondott: a feladatok megosztásáról van szó. Szerinte egy vidéki kórházban egészen mást jelent a tudományos igazgatói státus, mint egy klinikán. Megjegyezte: az intenzív osztály mellett megbízottként a sürgősségi betegellátó osztályt is vezeti.


Továbbá:
Rejtély Sebők Anikó halála
A strandokra menekültek
Félkész lett Szentes
Újabb igazgató a kórházban
Augusztus elején nyit a Tescó-kút