Nem szüntetik meg a szentesi Barthát Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szirbik az agrárminiszternél lobbizott

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-18 | Balázsi Irén

Nem zárják be a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolát, inkább fejleszteni akarják. Ezt mondta tegnap Gráf József agrárminiszter, amikor Szirbik Imre szocialista párti országgyűlési képviselő a parlamenti ülésen azonnali kérdést intézett hozzá az intézmény megmentése érdekében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az agrártárca hat mezőgazdasági szakiskola megszüntetését tervezi, további tizenötöt pedig térségi integrált szakképző központokba szervezné át. Lapunkban is beszámoltunk arról, hogy az elképzelés érintheti a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolát is, mivel annak is a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a fenntartója. A takarékossági célzatú intézkedéseket a kormányzat 2007 augusztusától akarja bevezetni.

Az elképzelés Szentesen is találgatásokra adott okot, annak ellenére, hogy – mint megírtuk – a szakiskolát hivatalosan nem értesítették az esetleges változtatásokról. Szirbik Imre polgármester, MSZP-s országgyűlési képviselő a parlament tegnapi ülésén azonnali kérdést intézett Gráf József miniszterhez. Elmondta a tárca vezetőjének, hogy nyugtalanságot keltett a térség kertésztársadalma és a régió lakói körében a hír, miszerint a minisztérium fenntartásában bizonytalanná vált a szentesi mezőgazdasági iskola sorsa. Szirbik arra kért megnyugtató választ a minisztertől, hogy a szentesi kertészeti iskola a jövőben is fennmarad-e.

Nincs szó a Bartha megszüntetéséről – mondta válaszában Gráf József, aki korábban már járt a szentesi intézményben, és ismeri az ottani szakmai munkát. Egyelőre még arra keresik a megoldást, hogy ki legyen a fenntartó. Gráf mindenesetre azt szeretné, ha – mint fogalmazott – „az FVM közelében" maradna az intézmény. A tárca egyébként az uniós színvonalú képzésre alapozva fejleszteni akarja az üvegházi növénytermesztést.


Továbbá:
Augusztus elején nyit a Tescó-kút
Lovagok vívtak, rockzene szólt Szentesen
A Kurcába nyomják a vizet
Gazdag program a szentesi szabadtérin
Ifjabb Horeftosz megvette a malmot