Lovagok vívtak, rockzene szólt Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Sztárok, helybeli együttesek a tizenötödik coctailpartyn

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-17 | Blahó Gabriella

Hazai sztárok, helyi együttesek zenéltek a tizenötödik Kurca-parti coctailpartyn. A szervezők újabban a középkor hangulatával fűszerezik a nyári rendezvényt: lovagi tornát is láthatott a nagyérdemű.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lovagi időtöltés a Kurca partján. A hagyományőrzők a haditorna fellegvárává tennék Szentest. Fotó: Vidovics Ferenc
Három napon át tartó vigasság színhelye volt a szentesi Kurca-part a hét végén, igazán szórakoztató kínálattal. Éppen ezért kevéssé érthető, hogy napközben miért nem voltak többen kíváncsiak a rendezvényre. Mészáros Gábor, a szervező azt mondta: „nem tudom, mit tehettünk volna még a közönségért..." A barátai által Murphynek szólított fiatalember a helyi rockzene atyjának számít, s fontosnak tartja, hogy évente legalább egy alkalommal szabad téren mutatkozhassanak be a helyi bandák.

Az esték látogatottságával nem is volt gond: Gáspár Laci, Auth Csilla koncertjét ezrek hallgatták, s vasárnap estére a színpad közelében gyűlt össze a törzsközönsége a Murphy Bandnek. Különösen azért is, mert a csapat alapítója, a sztárrá lett Abebe Dániel egy napra magára hagyta a Back II Blacket, és hazajött Szentesre, hogy régi barátaival és a csodahangú Imre Zsuzsival énekeljen együtt. Ezen az estén játszott a Pankk-különdíjas Flug, Kulbert György új nevű zenekara, az Inoba. Az Alibi koncertje elmaradt, mert a dobos megbetegedett, a Seress-fiúk viszont hozták a formájukat és elkápráztatták hallgatóikat, a tűzijáték alatt pedig a Karahana zenéjére a közönség átérezhette, milyen lehet varázsszőnyegen utazni.

A buli tehát jól sikerült – a lovagi torna résztvevői és nézői is élvezték a programokat. A középkori hagyományokat őrző fiatalok az általuk felelevenített világban igazi kalandot találtak maguknak Szentesen is. A szegedi Pavane együttes zászlódobáló csoportja mintegy fél órán át mutatta be a lovagi tornák egyik hagyományos „kísérőrendezvényét". Réz Adrienn és Simondán Katalin, a csapat két hölgytagja azt mondta, a korabeli leírásokból szereztek a fiatalok ismereteket a koreográfiáról, melyet dobszóra adtak elő a futballpályán. Közelében épült egy átmeneti földvár, hiszen valaha volt itt egy igazi – mondta el lapunknak Lovag Sebők János.

A Zenthus János Hagyományőrző Egyesület vezetőjétől megtudtuk, hogy a lovag nevéből ered a város elnevezése. Nagy terveik vannak a jövőre nézve: szeretnék a középkori tornák központjává tenni Szentest. A lovagok vívtak, udvarhölgyeik reneszánsz táncokat jártak, a csatorna partján kialakított táborban töltötték az éjszakákat. A fiúk és lányok szívesen foglalkoztak az arra járó gyerekekkel, sokan közülük felöltve a lovagok ruháit, ártalmatlan fegyverekkel sétáltak az árnyas fák alatt.


Továbbá:
A Kurcába nyomják a vizet
Betanított munkásokat keres a Hungerit Szentesen
Harcolnak a kertészeti szakiskoláért
Első fokon megszüntették Borzi Márta perét
Százmillió forintról mondott le a MÁV