Betanított munkásokat keres a Hungerit Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Diplomával sem könnyű állást találni

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-14 | Balázsi Irén

A szentesi térségben két százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők aránya az elmúlt év hasonló időszakához képest. Ez a mutató most 7,7 százalékos, amely azt jelenti, hogy mintegy 1500 munkanélküli szeretne elhelyezkedni. A cégek közül csak a Hungerit Rt. keres nagyobb számban főleg betanított munkásokat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Pusztai Pálné elkísérte az agrármérnök lányát, Csarmaz Kittit a szentesi munkaügyi kirendeltségre. Fotó: Balázsi Irén
A nyári szezonban naponta 60-80 személy jelenik meg a szentesi munkaügyi kirendeltségen. Pusztai Pálné a lányát kísérte el, hogy regisztráltassa magát a hódmezővásárhelyi főiskolán most diplomázott Csarmaz Kitti. Az édesanyja, Marika azt mondta, hogy ő 1998 óta próbált elhelyezkedni, akkor százalékolták ugyanis le. Most örül, mert egy hónappal ezelőtt talált magának állást a Rehab Kft.-nél. A férje, Pusztai Pál szerint a pályakezdőknek, a rokkantnyugdíjasoknak és az ötven év felettieknek kilátástalan a helyzetük. A férfi ismer olyan diplomásokat, akik napszámosként kénytelenek dolgozni, fóliasátorban vállalnak alkalmi munkát. Az agrárdiplomás Kitti még szeretné megszerezni a mérnök-tanári oklevelet, de ezért a képzésért már fizetnie kell. A családot azonban nem akarja ezzel terhelni, így szeretne mielőbb a szakmában elhelyezkedni. – Az évfolyamtársaim is hasonló problémákkal küzdenek. Van köztük olyan, aki szoláriumban dolgozik, egy másik pedig autószalonban hitelügyintéző – említette Kitti

Munkanélküliségi mutatók

A munkaügyi kirendeltség nyilvántartása szerint a szentesi térségből mintegy 1500 személy regisztráltatta magát. A nyilvántartott álláskeresők aránya 7,7 százalékos, amely mutató 2 százalékkal alacsonyabb az elmúlt év hasonló időszakához képest. Tonnes Zsolt kirendeltség-vezető tájékoztatása szerint a regisztrált állástalanok 25-26 százaléka szakképzetlen, 30-32 százalékuk szakmunkás. Felsőfokú végzettséggel jelenleg megközelítőleg mintegy százan keresnek állást. Az 1500 munkanélküli közül 400-440 személy 25–36 év közötti, 350-en pedig 46 esztendősnél idősebbek. A helybeli cégek kínálatát illetően csak a Hungerit Zrt. keres nagyobb számban főleg betanított munkásokat. 
A huszonegy éves Mészáros Melinda egy éve regisztráltatta magát a munkaügyi kirendeltségen. Informatikusi bizonyítvánnyal azóta sem talált magának állást. Azt mondta: már mindegy lenne milyen munka, csak felvennék valahová. Az a baj szerinte, hogy a pályakezdőket azért nem alkalmazzák, mert nincs tapasztalatuk. Ám hogyan szereznének gyakorlatot, ha még sohasem dolgoztak? Melinda tanfolyamokat is nézeget, tanulni is hajlandó az ügy érdekében. Azt tapasztalja ugyanis, hogy kereskedelmi végzettséggel könnyebb boldogulni.

Az eperjesi Farkas Csabánénak tavasszal járt le a gyese. A hároméves kislánya már óvodás, a fia Szentesre jár iskolába. Mariann a második gyermek születése előtt iskolatitkárként dolgozott határozott időre szóló szerződéssel. A fiatalasszony reméli, hogy hasonló munkakörben sikerül elhelyezkednie.


Továbbá:
Harcolnak a kertészeti szakiskoláért
Első fokon megszüntették Borzi Márta perét
Százmillió forintról mondott le a MÁV
Ötven éve szeretetben
Kétmilliárd kell a Petőfire