A kórház hóna alá nyúlnak Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi intézmény hitelt, támogatást is kapott

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-13 | Balázsi Irén

Még mindig jókora adósságállománya van a szentesi kórháznak, de jelentősen csökkent a havonta képződő hiány. A megyei önkormányzat és a város támogatásával eszközök beszerzésére is lehetőség nyílik. A korszerűsített termálfürdő tavaly negyvenezer vendéget fogadott.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csoportosan is lehet gyógytornázni a termálfürdőben. Fotó: Tésik Attila
A szentesi Dr. Bugyi István Kórház a negatív hírek miatt került az utóbbi időkben az érdeklődés középpontjába. A gyógyításnak olykor vannak fájdalmas részei – élt a hasonlattal Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Most viszont kedvező fejlemények történtek, amik segíthetnek, hogy kilábaljon az intézmény az anyagi természetű válságból. Mint arról beszámoltunk lapunkban, a megyei közgyűlés százmillió forint kamatmentes hitelt szavazott meg a kórháznak a bajok enyhítésére. A szentesi képviselő-testület pedig kétmillióval járul hozzá a fogászati és szájsebészeti ellátás feltételeinek javításához. Jó hír továbbá: néhány napja jogilag is visszakerült a kórházhoz a vérellátó állomás, ahol rendeződött a munkatársak helyzete. A vért továbbra is Szegeden dolgozzák fel, ám a betegek nem szenvednek hiányt. A vérközpont átvételével kapcsolatos átmeneti nehézségek miatt tízmillió forintot kap az intézmény.

Kétszázmillió a rendelőintézetre

Eltörött a vízvezeték még a télen a szentesi rendelőintézetben, ahol – mint beszámoltunk róla – jelentősen romlott az épület állaga. A város sikeresen pályázott a regionális fejlesztési tanácshoz, ezért elkezdődhet a szakrendelő felújítása. A korszerűsítés mintegy kétszázmillió forintba kerül. Szirbik Imre polgármester tájékoztatása szerint első ütemben – ennek költsége hatvanmillió forint – újabb szintet emelnek a tetőszerkezetre, ott alakítják ki az intézmény munkatársainak a szociális helyiségeket.

A szentesi kórház részeként működő gyógyfürdőben arról tájékoztatott Fenyves Ernő főigazgató, hogy a kórház adósságállománya folyamatosan emelkedett az utóbbi egy évben „stratégiai és taktikai hibás lépések" következményeként. Lapunknak a tartozás összegét firtató kérdésére azt válaszolta a főigazgató: 430-440 millió forintot tesznek ki a számlák, amelyeket nem fizettek ki, ezek közül 190 millióra tehetők a lejárt határidejű szolgáltatói követelések. Fenyves főigazgatói megbízatása óta nem csökkent az adósság mértéke. A kiadási oldalon viszont az intézmény előző vezetősége hosszú távú szerződésekkel terhelte meg a kórház költségvetését. Pozitívum ellenben, hogy míg korábban 20-30 millió forint hiány keletkezett havonta, júniusban már csak kétmilliós volt ez a mutató.

A sebészettel kapcsolatban elhangzott: öt krónikus ágyat létesítenek az ötven beteg befogadására alkalmas osztályon. Műszerek beszerzésére is kapott 160 millió forintot támogatásként a kórház, főleg diagnosztikai készülékeket vásárolnak belőle. A korszerűsített gyógyfürdőben tavaly több mint 40 ezer vendég volt, ám ennél jóval többet képesek fogadni. A várossal együttműködve különböző programokat szerveznek majd a gyógyturizmus fellendítésére.


Műszerek alapítványi pénzből

A Dr. Bugyi István Kórházért Alapítvány kuratóriuma várja a szentesi és térségbeli cégek és magánszemélyek anyagi felajánlásait az intézmény tárgyi feltételeinek javítására. Az alapítványt még tavaly hozta létre öt egészségügyi dolgozó, akik 10-10 ezer forinttal járultak hozzá, hogy számlát nyithassanak a kórház javára. A kuratórium elnöke, dr. Kiss Andrea és a grémium tagja, dr. Tóth Edit orvos-igazgató elmondta: azzal a céllal hívták életre az alapítványt a kórházi dolgozók, hogy további támogatást szerezzenek az intézmény működéséhez. A befolyt pénzt gépek, műszerek beszerzésére, épületfelújításra és a dolgozók továbbképzésére fordítják. Az elmúlt évben közel kétmillió forint gyűlt össze az alapítvány számláján, amelyet főleg gyógyszeripari cégek adományoztak eszközvásárlására. A kuratórium képviselői arról is tájékoztattak: olyan műszereket szeretnének most vásárolni, amelyekre nem tudnak pályázati pénzeket nyerni. Az intézménynek szüksége lenne egy vérmelegítő készülékre, de a baleseti sebészet 20-30 éves fúrógépét is cserélni kellene. A befizetéshez szükséges csekket a kórházigazgatóság titkárságán szerezhetik be a magánszemélyek és közületek, de átutalhatják a felajánlásaikat a Dr. Bugyi István Kórházért Alapítvány 12066007-00116151-00100006 számú számlájára.



Továbbá:
Harcolnak a kertészeti szakiskoláért
Első fokon megszüntették Borzi Márta perét
A Domus helyén is kínai üzlet nyílik
Százmillió forintról mondott le a MÁV
Ötven éve szeretetben