Harcolnak a kertészeti szakiskoláért Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi Bartha visszakerülhet a megyéhez

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-13 | Balázsi Irén

Hat mezőgazdasági szakiskola megszüntetését és tizenöt – köztük a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola – átszervezését tervezi az agrártárca 2007 augusztusától. A megyei közgyűlés oktatási bizottságának elnöke, Szűcs Lajos szerint a Barthát meg kell tartani. Ha úgy alakul, a megye visszaveszi az iskolát az FVM-től.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában hagyománya van a Kertmagyarország felé elnevezésű országos kiállításnak. Fotó: Tésik Attila
A kormány takarékossági intézkedései között van olyan terv, amely szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megválik a tárcához tartozó hat szakiskolától, további tizenöt oktatási intézményét pedig térségi integrált szakképző központokba szervezné át. Ez az elképzelés a Pénzügyminisztériumból származik, s a lépést – az előterjesztés szerint – a párhuzamosságok megszüntetése indokolja. Az intézkedési tervben az szerepel, hogy a hat szakképző iskoláját 2007 augusztusától zárná be az agrártárca. Ugyanekkor alakítanák ki az integrált központokat is.

Csongrád megyében a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolának a fenntartója a szakminisztérium. Az FVM írta ki a pályázatot az intézmény igazgatói állására is. A tantestületből ketten nyújtottak be pályázatot: Lászlóné Varga Zsuzsanna igazgatóhelyettes és Udvardi István felnőttképzési referens, korábbi szakmai igazgatóhelyettes.
Tegnap arról érdeklődtünk az iskolában, mit szólnak az agrárképzés átszervezésével kapcsolatos tervekhez, ám kiderült: hivatalosan még nem értesítették az intézményt az elképzelésekről. Így senki sem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Kell az iskola

A hajtatásos zöldségtermesztés központjában szükség van a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolára, ahol a régióból mintegy 300 diák tanul. De nemcsak a dél-alföldi megyékből járnak ide fiatalok, debreceni diák is tanult a Barthában. Nem véletlenül választják a szentesi szakiskolát a fiatalok és a felnőttek – még müncheniek is voltak köztük –, hiszen az intézményt fenntartó minisztérium támogatásával jelentősen fejlesztették a tangazdaságot, ahová az intézmény autóbuszai szállítják a tanulókat.

Jó hír, hogy a szentesi szakiskolát nem akarják bezárni. Furcsán is lenne, ha figyelembe vesszük, hogy 66 évvel ezelőtt magánalapítványból hozták létre. Az intézmény névadója, Bartha János ugyanis azt írta 1890-ben kelt végrendeletében, hogy az összes földjét és a gazdasági épületeit egy mezőgazdasági iskola felállítására hagyományozza, s az általa létrehozott alapítvány örökké az ő nevét viselje. A korabeli dokumentumok szerint a gazdatársadalom régi kívánsága teljesült 1940-ben, amikor felépült Szentesen a mezőgazdasági iskola a Bartha-adomány felhasználásával.
Akkor úgy vélték a szentesiek – az írott források tanúsága alapján –, hogy a gazdák képzése nem csupán helyi, hanem állami érdek is.

A megyei önkormányzat oktatási bizottságának elnöke, Szűcs Lajos szentesi alpolgármester az FVM tervéről azt mondta: az agrárképzésben helye van a hagyományokkal rendelkező, speciális szerepet betöltő szentesi kertészeti iskolának. „Meg kellene tartani a Barthát. A megyei önkormányzat fogadókész lenne az intézmény visszavételére a minisztériumtól. Ennek érdekében el kellene kezdeni a tárgyalásokat" – tette hozzá Szűcs Lajos.


Továbbá:
Első fokon megszüntették Borzi Márta perét
Százmillió forintról mondott le a MÁV
Ötven éve szeretetben
Kétmilliárd kell a Petőfire
Alkotói díjat kap Kovács vezérőrnagy