A változó korban kialakulhat magas vérnyomás Hozzáadás a gyűjtőhöz
Nyugat-Európában csökken a szívbetegek száma, itthon nő

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-11 | Blahó Gabriella

A klimax ideje alatt a nők körében kétszeresére emelkedik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A szentesi rendelőintézet kardiológusa szerint az infarktus ebben a korban súlyosabb következményekkel járhat, mint a férfiaknál. Az egészséges élet- és szemléletmód megadja a nőies teljességet ebben az időszakban is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A változó kor éveinek tapasztalata a nő számára elsősorban attól függ, hogyan viszonyul saját nőiességéhez, milyen mélyen élte meg a szexualitását élete folyamán. Illusztráció: MTI
Az ösztrogén néven ismert nemi hormon megvédi a nőket a szív- és érrendszeri betegségektől életük folyamán egészen negyven-negyvenöt éves korig. A hormonszint csökkenésével elmarad a menstruáció, és ekkor átáll a szervezet új feladataira. Éppen ezért ilyenkor megnő a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Dr. Tarajossy Zsuzsanna, a szentesi rendelőintézet kardiológusa arról beszél, hogy a magas vérnyomás megfelelő kezelése mellett érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra és az életmódra. A nyugtató tartalmú hangkazetták, az autogén tréningek nagyban hozzájárulnak a hangulat kiegyenlítődéséhez, következésképpen a harmonikus szívműködéshez. A koszorúér betegsége a nőknél súlyosabb következményekkel járhat, mint a férfiaknál – ezért a főorvosnő azt javasolja, évente egy alkalommal háziorvosuk javallata alapján kérjenek laborvizsgálatot.

Magyarországon 2003-ban a halálozási okok között a második helyen szerepelt a szívkoszorúér betegség. A közelmúltban a nők veszélyeztetettebbekké váltak, hiszen kevésbé élnek nyugodt életet: irodai munkát végeznek, dohányoznak, keveset mozognak és sokszor túlsúlyosak. Nyugat-Európában folyamatosan csökken a szívbetegek száma, itthon viszont nő. Ezért a Magyar Kardiológiai Társaság és a Magyar Menopausa Társaság az alapellátás szintjén kezdett egy programba, melynek célja a változó korban lévő veszélyeztetett páciensek szűrése és megfelelő kezelése. Az elmúlt egyéves időszakban ennek köszönhetően jelentősen javult a nők általános állapota. A két társaság képviselői leszögezték, hogy a kitüntetett figyelem lényeges javulást eredményezhet a női szív védelmében.

Döntő életváltás a menstruáció megjelenése és elmaradása. A változó kor éveinek tapasztalata a nő számára elsősorban attól függ, hogyan viszonyul saját nőiességéhez, milyen mélyen élte meg a szexualitását élete folyamán. A felnőtt nőknek tehát egészségük érdekében van szükségük a minden sejtet átjáró szexuális élményekre, s ez nem ajándék az élettől, hanem járandóság. Ennek hiányában a nők sokszor krízisként élik meg ezt a korszakot, félénkké, érzékennyé válva csökken az életkedvük.

A női lét teljessége felnőtt korban kézenfekvő választ ad a az elkövetkező változó időkre, könnyűvé téve azt. A klimaxban lévő nő nem szűnik meg nőnek lenni, hiszen magával viszi azt a tulajdonságot, mely elidegeníthetetlen jellemzője minden korban lévő nőnek, kislánynak, fiatalnak, anyának, nagymamának egyaránt, s ez: a gondoskodás.


Továbbá:
Rákgyógyítás, egyénre szabottan
A medúzától a napszúrásig
Mitől vagyunk álmosak?
Százkettőről hetven kilóra fogyott
Gyógyító gombák erdőn-mezőn