Két újabb fegyelmi a szegedi múzeumban Hozzáadás a gyűjtőhöz
Vörös Gabriella csak látogatóként mehet be

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-07 | Bakos András

Belső fegyelmi eljárás indult a Móra Ferenc Múzeum két dolgozója ellen, ám a megbízott igazgató nem mentette fel őket a munkavégzés alól. A Vörös Gabriella igazgatónővel szemben indított vizsgálat anyaga továbbra sem nyilvános – talán épp ezért sokan találgatnak, mi lehet benne. Az egyik híresztelést cáfolja a fegyelmi biztos.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Munkában a régészek az M5-ös nyomvonalán. Fotó: Gyenes Kálmán
Felfüggesztése óta csupán látogatóként mehet be a szegedi Móra Ferenc Múzeumba Vörös Gabriella igazgatónő. Ezt a Munkácsy-kiállítás zárónapján is megtette. A múlt csütörtökön ellene indított fegyelmi vizsgálatról nem nyilatkozik. Közben a városban feltételezések terjednek erről a vizsgálatról. Piri Józsefet, a fegyelmi biztost szembesítettük az egyikkel. Eszerint a régészek a földmunkára, a szállításra céget alapítottak, és ily módon sérült a közbeszerzési törvény. Ez a feltételezés a sajtóban is megjelent.

– Sok minden szerepel a revizorok jelentésében – és ezt az anyagot továbbra sem lehet nyilvánosságra hozni –, de ilyesmiről nincs szó benne – mondta Piri József. Annyit hozzátett még, hogy vizsgálják az autópálya régészeti föltárásával kapcsolatos dokumentumokat, számlákat, és a meghallgatásoknál tart az eljárás.

Horváth Ferenc – akit a megyei közgyűlés múlt csütörtökön bízott meg az igazgatói föladatok ellátásával – kérdésünkre azt mondta, tegnap megindította a belső fegyelmi eljárást a múzeum két dolgozója ellen. A nevüket nem árulta el, csupán azt, hogy az egyik pénzügyi területen dolgozik, a másik munkatárs pedig régész. Ám egyiküket sem mentette fel a munkavégzés alól: ennek az előbbi kolléga esetében nincs jelentősége, mert beteg, a másiknak azonban szükség van a munkájára.

A megbízott igazgató kérdésünkre azt mondta, amikor úgy döntött, hogy elvállalja ezt a feladatot, azt gondolta, valakinek tisztáznia kell az ügyet, és ő segíteni akar a múzeumnak. Hangsúlyozta, az eljárásnak az a dolga, hogy részleteiben is kiderítse, mi történt. Ezekről a részletekről azonban ő sem akart beszélni.

Horváth maga is ásatott autópálya-nyomvonalon. Kérdésünkre elmondta: azok a törvények, amelyek ezt a munkát szabályozzák, világosak, egyértelműek.

Azt is mondta: a fegyelmi ügyek idején a múzeum zavartalanul működik, a kiállítások látogathatók, éppúgy, ahogyan eddig.


Továbbá:
Huszonnégyszer szúrt a testvérgyilkos lány
Lehetetlen állapotok az újszegedi vasútállomáson
Gráf: Nincs túltermelés
Az orvosok már barátkoznak a nagyobb nyilvánossággal
Forgalmi vizsga: csak Szegeden