Alkotói díjat kap Kovács vezérőrnagy Hozzáadás a gyűjtőhöz
Nyugdíjba megy a szentesi dandár parancsnoka

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-06 | Blahó Gabriella

Az igazi parancsnok vészhelyzetben tényleg legény a gáton – vallja Kovács István. A vezérőrnagy harminchat évnyi katonáskodás után megy nyugdíjba. Parancsnoksága alatt tovább fejlődött a műszaki dandár, amely a legutóbbi árvízi védekezés idején is megmutatta, mit tud. A tábornok munkáját alkotói díjjal ismeri el a megyei önkormányzat.

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Kovács István most is büszke katonáira. Fotó: Tésik Attila
Az árvízi védekezés napjaiban elterjedt a hír Szentesen: a dandár parancsnoka egy feszült pillanatban azt mondta a repedező töltés tetején, hogy „Ha kell, katonákkal tömetem ki a gátat!" Kovács István vezérőrnagy munkatársunknak nem cáfolta, hogy ilyet mondott volna, s mint kiderült, a lehető legkomolyabban gondolta. Ugyanis, mint elmagyarázta, 1980-ban Békésben éppen erre volt szükség, amikor a felázott töltésre rakott homokzsákokat a katonák vele együtt a hátukkal támasztották, így mentve meg a környéket a víztől. Tíz évvel e nevezetes eset előtt állt be a hadseregbe Kovács István, aki tartalékos tiszti hallgatóként, alhadnagyként érezte először a felelősséget. – A honvédelem számomra a világon a legtermészetesebb dolog volt gyerekkoromtól, mindig vonzottak az itteni gépek, az egyenruha – mesélte.

 
Névjegy

Született: 1949. július 3., Hódmezővásárhely. Nős, két gyermek apja
Iskola: Zrínyi Miklós Katonai Akadémia műszaki szak, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vezérkari tanfolyam
Katonai pályafutását 1970-ben a gépi technikai kiképzőközpont szakaszparancsnokaként kezdte, 2003-06-ig a szentesi műszaki dandár parancsnoka.
Elismerései: a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje, a Haza Szolgálatáért Érdemérem bronz, ezüst és arany fokozata, I. és II. osztályú szolgálati jel, a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói díja, stb.

Négyévesen a vásárhelyi lövészeknél játszott, a gyakorlótér közelében – édesanyja erről nem tudott. Tapasztalata szerint az előző politikai rendszer hadserege sokkal szigorúbb volt a mostaninál, de a szabályzat szerint akkor sem volt megengedett az embertelen bánásmód. A mai katonák viszont valóban önként jönnek a hadseregbe, és munkavállalóknak számítanak. Jelentős minőségi változást élt meg a honvédelem, s ez érvényes a szentesi műszakiakra is.

– A következő a harci helyzet – kezdte ekképpen immár sokadik mondatát a tábornok. – A szentesi az egyetlen ilyen műszaki alakulat az országban, s van olyan technika, melyet a NATO-n belül csak mi használunk. Az alapvető elvek azonban nem változtak: a parancsnoknak ott kell lennie, ahol vészhelyzet van, különben a legénység azt hiszi, hogy félős, s akkor nem megfelelően teljesít a csapat.

Értesüléseink szerint Kovács István vezérőrnagy rendkívüli népszerűségnek örvendett a laktanyában, amit az is jelez, hogy több beceneve is volt. Ezeket most nem idézzük.
– Az a harci helyzet, hogy sokszor demokratikusan is rendet lehet tartani, jó, ha a vezért jókedvvel követik a katonák, mert akkor lesz eredménye a parancsnak – mondta.

A tábornok láthatóan mindig jól érezte magát választott hivatásában. Feltételeztük, hogy nem szívesen megy nyugdíjba. Kovács István azt mondja, ebben nem a kedv, hanem a törvény dönt: sajnos menni kell.


Továbbá:
A rendőrség lefoglalta a szentesi szamarat
Tönkrement a tízmilliós játszótér
Szálloda lehet Csongrád megye legszebb kastélyából
A szentesi diákok büszkék a szép bizonyítványra
Még gyűjtik az aláírásokat a szentesi orvosokért