Kovács Ágnes: Ártatlan vagyok Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi kórház volt vezetője haladékot kapott a börtöntől

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-06 | Blahó Gabriella

Ártatlannak tartja magát, és az egészségügy finanszírozási anomáliáiról beszél dr. Kovács Ágnes, akit néhány hete jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Csongrád Megyei Bíróság, különösen nagy kárt okozó csalás miatt. Eredetileg július 12-én kellett volna bevonulnia a szegedi Csillag börtönbe, ám két és fél hónap haladékot kapott.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kovács doktornő könnyeivel küszködve mondja: felkészültem a legrosszabbra. Fotó: Tésik Attila
A volt igazgató tudott róla, hogy a szentesi kórházban külföldi betegeket kezelnek: évente kétszázötven külhonit ápoltak akkoriban az intézményben, közülük sokan a baleseti sebészeti osztályon gyógyultak. Kovács Ágnes lapunknak azt mondta: ahogyan a vele együtt elítélt traumatológus elkönyvelte a beavatkozásokat, az szabályszerűen illeszkedett az akkori államközi egyezmény tartalmához, vagyis szerinte jogszabálysértés nem történt. Úgy véli, inkább az egészségbiztosító követett el hibát azzal, hogy nem érvényesítette évente az érintett államokkal szemben a magyar társadalombiztosítás követelését.
– Abszurdnak tartom, hogy a hazai finanszírozás problémáira a választ az én börtönbüntetésem adja meg – fogalmazott a volt kórházigazgató. Kovács Ágnes ma is ártatlannak vallja magát.


Négyezer aláírás

Az elítéltek kegyelmi kérvényét támogató szentesi akció nyomán eddig négyezer aláírás gyűlt össze – tájékoztatta lapunkat Garai Ferencné, az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője. Az elmarasztalt, börtönre ítélt orvosok mellett kiállók nem vitatják, hogy dr. Geönczeöl Tibor és dr. Kovács Ágnes a törvény betűje ellen vétett, viszont azt kérik a köztársasági elnöktől, hogy a börtönbüntetés végrehajtását függessze fel. A kezdeményezők azt tervezik, hogy az íveket személyesen adják át a köztársasági elnök hivatalában.

A külföldi betegek nagy értékű csípőprotézist kaptak a szentesi kórházban. A kezelést sürgősségi beavatkozásként tüntette fel az elmarasztaló ítélet szerint dr. Kovács Ágnes és dr. Geönczeöl Tibor, így 65 millió forinttal károsította meg az egészségbiztosítót. Ügyvédjeinek egyike, Bánáti János szerint ez az ügy Pest megyében más kimenetelű lett volna. – A jogászszakma abszurdnak tartja az ítéletet – hivatkozott az ügyvédi kamara elnökére Kovács Ágnes. – Nem követtem el okirat-hamisítást azzal, hogy az elszámolási leveleket aláírtam, és nem hiszem, hogy a kórházigazgatóknak feladatuk, hogy minden esetben ellenőrizzék a diagnózist. Viszont amint tudomást szereztem arról, mi folyik a baleseti sebészeten, felmentettem osztályvezető főorvosi megbízatásából dr. Geönczeöl Tibort.

– Az OEP akkori főigazgatója felhívott engem, és megmondta – mert voltunk olyan viszonyban –, hogy Mikola István egészségügyi miniszter kényszerítette őt arra, hogy tegyen ellenünk büntetőfeljelentést – állítja Kovács Ágnes. – Én soha nem foglalkoztam a politikával, nem kötődtem egyik oldalhoz sem.

A különösen nagy kárt okozó csalás miatt elítélt Kovács Ágnesnek eredetileg július 12-én reggel kilenc órakor kellett volna bevonulnia a Csillag börtönbe.
– Két és fél hónap haladékot kaptam – mondta. – Ezek után szeptember 21-éig a családommal szeretném tölteni az időt. A szüleim nyolcvan év felettiek, és mindketten betegek. Három gyermekem és három unokám van, velük szeretnék lenni ebben a hátralévő időben. Reménykedem a kegyelmi kérvény sikerében is, az aláírásgyűjtést látva pedig egyet mondhatok: köszönöm, de a legrosszabbra is felkészülök.

– Az ártatlanságom óriási hite ad erőt; a fejemet vehették, a nyakamat törhették, de a gerincemet nem adom – fogalmazott. Hozzátette: – Mindenkinek van egy hátizsákja, az enyém most nagyon nehéz.


Továbbá:
Dr. Geönczeöl börtönbe vonul
Ezer tő vadkendert találtak Szentesen
Fegyelmi a szentesi kórház vezetőjének