Kórházanként más megoldás az orvosi ügyeletekre Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szentesen fél évre szerződtek az orvosok, Makón egyeztetnek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-05 |

Jóllehet a megyei kórházak szerint a betegellátás mindenhol zavartalan, több intézményben még nem írta alá minden orvos az ügyeletek ellátásával kapcsolatos új megállapodást, amelyet a színlelt szerződések felszámolása után kell megkötni.
Kevesebbért ügyelnek júliustól az orvosok

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ennyi orvos nincs – kispadon a tanuló medikusok. Az intézményvezetők a jogszabályokat bújják. Illusztráció: Schmidt Andrea
Jóllehet a megyei kórházak szerint a betegellátás mindenhol zavartalan, több intézményben még nem írta alá minden orvos az ügyeletek ellátásával kapcsolatos új megállapodást, amelyet a színlelt szerződések felszámolása után kell megkötni. Ez Hódmezővásárhelyen 15-20 orvost érint, Makón még jogászok bevonásával egyeztetnek, Szentesen hat hónapra állapodtak meg az orvosokkal, akik az új rendszerben 40-60 ezer forinttal kevesebbet vihetnek haza. A szegedi kórházban az érintettek mintegy öt százaléka jelezte, ennyivel kevesebb pénzért nem dolgozik tovább. A szerződésmódosításokról július 31-éig kell tájékoztatni az adóhatóságot.

Mint megírtuk: az egészségügyben is fel kell számolni a színlelt szerződéseket, az orvosok nem dolgozhatnak egyszerre vállalkozóként és közalkalmazottként ugyanazon a munkahelyen. Az intézmények felbontották az orvosokkal kötött vállalkozói megállapodásokat, ám akadtak, akik nem írták alá az új szerződést, mert közalkalmazottként nem tudnak annyit keresni, mint vállalkozóként. (Lásd keretes írásunkat – a szerk.)

Mennyivel kevesebb?

Az orvosi bérekről az általunk megkérdezettek nem óhajtottak nyilatkozni. Azt viszont így is ki lehet számolni, mennyivel kevesebbet vihet haza az a doktor, aki már nem számlázhat. Ha valaki közalkalmazottként bruttó 100 ezret kapott, 130 ezerről pedig számlát adott, akkor nettó 175 ezer forint ütötte markát. Az új rendszerben, amikor béresítik a vállalkozói összeget is, a nettó már csak 130 ezer forint. A különbség tehát 45 ezer – mínuszban. Nagyobb fizetéseknél a különbség is nagyobb.

A szegedi kórházban az érintettek mintegy öt százaléka jelezte, nem hajlandó kevesebb pénzért dolgozni. A Szegedi Tudományegyetemen áthidaló megoldásként azt találták ki, hogy egy egyetemi tulajdonú, nonprofit gazdálkodószervet hoznak létre, és ezen keresztül szervezik meg az ügyeletet. Így ezt a feladatot az orvosok már nem a klinikák alkalmazottjaiként, hanem egy cég alvállalkozóiként látják majd el, így nem merülhet fel, hogy ugyanazon a munkahelyen egyszerre vállalkozók és alkalmazottak is.

Megkérdeztük az egészségügyi minisztériumot: ha ez megvalósul, valóban nem minősítik-e ezt színlelt szerződésnek. A sajtóiroda dodonai választ adott. Mint írták, az intézkedés után az esetleges színlelt szerződések problémája már nem magát az egyetemet, illetve az orvoscentrumot érinti majd, hanem az új, egyetemi tulajdonú gazdálkodószervet. Ez azonban a szerződések természetén nem változtat. „Mindazonáltal, ha ténylegesen a vállalkozói szerződés elvárt tartalmi elemeinek megfelelő tevékenységet végeznek az érintettek, akkor nem fenyeget a jogviszony átminősítésének veszélye" – áll még a válaszban.

A megye kórházaiban az ellátás zavartalan. Egyelőre. Illusztráció: Tésik Attila
Lapunk információja szerint a makói kórházban több olyan orvos is van, aki még nem írta alá az ügyeletek ellátásával kapcsolatos új megállapodást. Bakos Gáborné szemész főorvos elmondta: több esetben is folynak az egyeztetések, az orvosok jogász segítségét is igénybe veszik a tárgyalások során. A főorvos úgy tudja, hogy intézménye a szegedi klinikákhoz hasonlóan kívánja rendezni az ügyeletellátás problémáját. Megtudtuk: június 30-ával minden korábbi szerződést felbontottak az intézményben, ám a kórház nem adott tájékoztatást arról, hogy hány orvossal állapodtak meg eddig.

Húsz új adóellenőr

Csongrád megyében húsz új ellenőrt vesz fel az APEH a színlelt szerződések ellenőrzésére és a vagyonosodási vizsgálatok elvégzésére – jelentette be sajtótájékoztatóján Papp István, az APEH Csongrád megyei igazgatóságának vezetője. Országosan akár a százezret is elérheti a színlelt szerződésekkel foglalkoztatottak száma, az orvosok 12 százaléka dolgozott így. A szerződéseket június 30-áig kellett megszüntetni vagy átalakítani, és erről július 31-éig tájékoztatni kell az adóhatóságot is. Csongrád megyében eddig a vizsgált cégek fele tette ezt meg.

Jakus Lajos főigazgató-helyettes azzal kapcsolatban sem nyilatkozott, hogy az orvosok meddig kaptak határidőt a szerződésmódosítás aláírására. Jakus hangsúlyozta: sem az ügyeletek, sem az általános ellátás biztosításában nem okoz fennakadást a kialakult helyzet, az új szerződéseket megkötő kollégák között minden probléma nélkül fel tudták osztani az ügyeleti órákat.

A vásárhelyi Erzsébet-kórházban hétfőn ismerhették meg az új szerződéseket az orvosok. Kallai Árpád főigazgató lapunknak elmondta: a színlelt szerződések megszüntetése 40-45 orvost érint. Többségük, 25-30 orvos már aláírta az új megállapodást. A szabadságon lévő doktorokat folyamatosan próbálják elérni. Aláírta a szerződést Boleman István szülész-nőgyógyász főorvos is, aki lapunknak azt mondta: sok kórházi kollégája fontolóra veszi, hogy a jövőben esetleg külföldön vállaljon munkát.

Szentesen hat hónapra állapodtak meg az orvosokkal – tájékoztatott Tóth Edit. A szentesi kórház orvos igazgatója hangsúlyozta: a betegellátás zavartalan, közös megegyezéssel biztosítják a jövőben az ügyeletet.


Továbbá:
Horányi Miklóst leszavazták
Színlelt szerződések vége
Felfüggesztették állásából Vörös Gabriella igazgatót
Holnaptól normális lesz a nyár
Családi tragédia Zsombón: baltával ölte meg kisöccsét