Kevesebbért ügyelnek júliustól az orvosok Hozzáadás a gyűjtőhöz
Nem okoz ellátási zavart a színlelt szerződések felszámolása

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-04 | Timár Kriszta

Az adózási forma megváltozása miatt az ügyeletből származó bevétel nagyjából 25 százalékát – átlagosan mintegy százezer forintot – buknak el havonta az orvosok a színlelt szerződések felszámolása után. Létszámcsökkenésre, így az ellátási színvonal romlására számítanak a szegedi egészségügyi intézményekben, de a működőképesség nincs veszélyben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Török Lászlónak nem volt más választása: aláírta új szerződését. Fotó: Schmidt Andrea
Az egészségügyben is fel kell számolni a színlelt szerződéseket, az orvosok nem dolgozhatnak egyszerre vállalkozóként és közalkalmazottként ugyanazon a munkahelyen. Az intézmények felbontották az orvosokkal kötött vállalkozói megállapodásokat, az ezek helyett felkínált munkaviszonyt viszont sokan nem fogadták el. Ennek oka, hogy közalkalmazottként közel sem tudnak majd annyit keresni, mint vállalkozóként. Pécsett, Szigetváron, Szombathelyen nem írta alá minden orvos az új szerződést, Zalaegerszegen a betegellátás is veszélybe került.

A Szegedi Városi Oktató Kórházban az érintettek mintegy öt százaléka jelezte: ennyivel kevesebb pénzért nem dolgozik tovább. – Egyelőre nem látszik, kik azok, akik közalkalmazottként is vállalják majd az ügyelet ellátását. Ha a mostaninál kevesebben lesznek – ami szinte biztos –, az ellátás színvonala romlik – mondta Pajor László főigazgató. Hozzátette, a szerződések megszüntetése átlagosan havi százezer forintot vett ki az orvosok zsebéből.

A többi megyei intézményben már találtak megoldást

A megye többi kórházában nem okozott gondot a színlelt szerződések felszámolása. Szentesen közös megegyezéssel, más formában biztosítják a jövőben az ügyeletet. A feltételeket – úgy tűnik – mindenki elfogadta, egyetlen orvos sem távozott. Makón szintén aláírta mindenki a szerződésmódosító nyilatkozatot, már csak egyetlen szakemberrel folynak a tárgyalások. Hódmezővásárhelyen sem okozott gondot a vállalkozói szerződések felbontása, minden orvos tovább dolgozik az intézményben. A deszki kórházat pedig egyáltalán nem érintette a változás, ott ugyanis soha nem szerződéses állományban, hanem közalkalmazottként ügyeltek az orvosok.

Az egyetemi klinikákon sem jártak jobban. – Nagyjából az ügyeletért járó pénz huszonöt százalékát buktam el – mondta Török László, a traumatológiai klinika adjunktusa. Evázott, bevételéből 15 százalék adót fizetett, mostantól azonban 40 százalékot vonnak tőle. Mégis aláírta új szerződését, kényszerűségből. – Ha nem megyek bele, az egyetem néhány héten belül egyoldalúan felbontotta volna a munkaszerződésemet – magyarázta.

A klinikákon is számítanak létszámcsökkenésre, de eddig egyetlen intézményből sem jelezték, hogy az új körülmények között ne tudnák megszervezni az ügyeletet. Kovács Iván, a centrumelnöki hivatal irodavezetője elmondta: kilencszázhatvan orvosból 260-an voltak vállalkozók, közülük 217-en egyúttal közalkalmazottak is. Őket elsejétől beosztották ügyeleti készenlétre. – A kari tanács kiadott egy állásfoglalást: hamarosan egyetemi tulajdonú, nonprofit gazdálkodó szervezetet hozunk létre, ezen keresztül szervezzük meg az ügyeletet. Álláspontunk szerint így nem lesz probléma, ha az orvosok vállalkoznak, hiszen ezt a feladatot már nem a klinikák alkalmazottaiként, hanem egy cég alvállalkozóiként látják el – tette hozzá az irodavezető.


Továbbá:
Turizmusból festik az intézményt
Homokháti sokadalom, kezdeti riadalom
Norbi holnap Moszkvába repül
Elkerülte a megyét a vihar magja
Bevörösödtek a centrumosok