Szálloda lehet Csongrád megye legszebb kastélyából Hozzáadás a gyűjtőhöz
Magyar befektető venné meg a Károlyiak lakhelyét

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-03 | Blahó Gabriella

Új szociális otthont épít egy kft. Nagymágocson – cserébe megkapja a Károlyi-kastélyt, amit szállodává alakít. A hónapok óta tartó tárgyalás után a múlt héten állapodtak meg a kastélyotthont működtető megyei önkormányzattal. Az egész falu élete megváltozik: a cég a községben szennyvízcsatornát épít, ezért megkapja a termálkutak üzemeltetésének jogát is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A jelenleg szociális otthonként működő kastély a hátsó park felől is lenyűgöző látványt nyújt. Luxusszállóban gondolkodik a befektető. Fotó: Tésik Attila
A nagymágocsi kastély a megye egyik legszebb épülete, de arra a feladatra, amelyre a megyei önkormányzat használja, már rég nem alkalmas. Otthon működik benne. Az önkormányzatnak előbb-utóbb megfelelő helyet kell biztosítania az itt gondozott időseknek, a felújítás nem megoldás, annyi pénze pedig nincs a megyének, hogy új épületet építsen. Egyetlen megoldás kínálkozott: ha a kastély megtetszik egy befektetőnek, olyan üzletet lehet vele kötni, amelynek egyik hozadéka egy új, minden előírásnak megfelelő otthon.

A nagymágocsi kastély iránt a közelmúltban több jelentkező is érdeklődött, ám a kérők végül mind elálltak a megállapodástól. A magyar tulajdonú Arawana Kft. kitartónak bizonyult. A legutóbbi ülésen zárt ajtók mögött tárgyalták megyei képviselők a megállapodás tervezetét, melynek lényege: az Arawana Kft. elkészíti az európai szabványoknak megfelelő és kivitelében modern új szociális otthon terveit, arra jogerős építési engedélyt szerez. Mindezek birtokában újabb szerződést köt a megye és a befektető a tulajdonjogokról.

Ha ez a szerződés a megye hibájából nem kötettik meg, az önkormányzat negyvenmillió forintot fizet, ennyibe kerül ugyanis a tervezés. A biztosítékot tartalmazó határozatot a képviselők zárt ülésen elfogadták. Az Arawana Kft. ügyvezetője, Kádics Emese és Frank József elnök nevében Ott József alelnök írta alá a megállapodást. Györey Zsolt, a kft. tulajdonosa elmondta: kedvező fordulatot vett az ügy, megnyílt előttük a lehetőség a munkára.

A jelenleg szociális otthonként működő kastélyban luxusszálló lesz a tervek szerint. Fotó: Tésik Attila
A körülbelül három és fél milliárd forintba kerülő új szociális otthon építése mindaddig nem kezdődhet el, amíg a szennyvíztisztító rendszer nem készül el. Az építéshez szükséges területet a falu önkormányzata adja: a csatornahálózatra az egész község kapcsolódhat. Az Arawana Kft. Nagymágocs teljes területén megépíti a hálózatot – melynek költsége 1,2 milliárd forint –, amennyiben erre igent mond a képviselő-testület e heti ülésén.

A falu életében ez jelentős változás lehet. Czabarka János polgármester szerint minden megvan ahhoz, hogy dönthessenek, hiszen a megye határozott, a cég pedig bemutatta a szükséges dokumentumokat a beruházáshoz. A szennyvízhálózat után megépülhet az új otthon, közben elkezdődhet a faluban található termálkutakra épülő élményfürdő kialakítása Nagymágocson. A kastély is újjáépül, benne huszonkét lakosztályt alakítanak ki, de a cég azt tervezi, hogy egy kétszáz férőhelyes szállodát is emel mellé. A most elkezdődött folyamat a mágocsiak számára olyan, mint egy álom, de ők is bíznak a megvalósulásban.

Györey Zsolt úgy véli, a kastély környékének adottságai vonzóak, és bíznak abban, hogy befektetésük megtérül. A cég tulajdonosa azt mondja, várhatóan 2008 decemberére fejeződhet be a teljes beruházás.


Továbbá:
A szentesi diákok büszkék a szép bizonyítványra
Még gyűjtik az aláírásokat a szentesi orvosokért
Ma döntenek a mágocsi kastélyról
Elhúzódó felújítás, csökkenő forgalom
Újra lesz nyári színház Szentesen