Gázt keresnek Székkutas határában Hozzáadás a gyűjtőhöz
Nem csak Óföldeákon dolgozik a nemzetközi brigád

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-04-07 | Török Anita

Most már nemcsak Óföldeákon, Székkutason is keresi a földgázt az amerikai TXM Ltd. Nemsokára kiderül, beigazolódik-e a sejtés, miszerint a terület mélye ásványkincset rejt. Jelenleg 2753 méternél jár a nemzetközi csapat, a cél azonban 3500 méter. A kutatás méreteit jól jelzi, hogy a szakemberek százkamionnyi felszereléssel érkeztek Kutasra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kutatófúrásnál nemzetközi gárda dolgozik. A horvátoktól bérlik a felszerelést Fotó: Tésik Attila
Két hét múlva kiderül, miért dolgozott az elmúlt hetekben tizenkét órás váltott műszakban a Székkutas határában állomásozó, kutatófurást végző nemzetközi brigád. Még ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a jelenleg 2753 méter mélységről eljussanak a kitűzött célig, azaz 3500 méterig, s kiderüljön, a terület mélye valóban földgáz rejt-e. Mint megírtuk, az amerikai TXM Óföldeák határában is dolgozik, ott hatezer méterre szeretnének lefúrni.

A Székkutas határában lévő kisebb konténerfalu közepén álló ötvenméteres fúrótorony éjjel-nappal munkában van. A kilencméteres fúrószárak csoportosan sorakoznak a hét és fél méter magas munkapadon. Belőlük hármat illesztenek össze, s így juttatják le a melybe, óránként öt-hat métert haladva.

A munkásoknak kötelező a védőfelszerelés, hiszen soha sem lehet tudni, mikor következik be egy hirtelen gázkitörés, tudtuk meg Farkas László műszaki tolmácstól. Összesen negyvenhárman dolgoznak Székkutas határában. A nemzetközi csapatban főként horvát szakemberek segédkeznek, hiszen tőlük bérlik a felszerelést. De vannak lengyelek is a gárdában, sőt néhány magyar is végez segédmunkát.

Az óföldeákihoz hasonlóan a székkutasi fúrást is ugyanaz az amerikai cég finanszírozza. Hogy mindez mennyibe kerül, arról a vállalat megbízottja, Mark Pinson nem akart beszélni. Annyi azonban biztos, hogy több
Még másfél hónap

Az előzetes elképzeléseknek megfelelően haladnak a TXM Ltd. dolgozói Óföldeák határában, tegnap 4464 méteres mélységnél tartottak. Ha ilyen ütemben folytatódik a munka, május közepére elérhetik a célként kitűzött hatezer méteres mélységet. Megtudtuk: amint itt elkészülnek, szinte azonnal átköltöznek a szikáncsi telepre, hogy ott folytassák a feltárást.  
százmillióról lehet szó. Az óföldeáki feltárás naponta ötvenezer dollárba is belekerülhet, míg az összberuházás a becslések szerint hárommilliárd forintot emészt fel.

– Geológus csapat határozta meg szeizmikus mérések alapján, mely területen érdemes kutatófúrást végezni – magyarázta a texasi Mark Pinson. Ha találnak is földgázt, ezzel az ő munkájuk véget ér. Siker esetén egy kútbefejező gárda veszi át a stafétát, termelőcsövet állítanak fel, s idővel megkezdődhet a földgáz kitermelése. Ellenkező esetben viszont egy nagy betondugóval zárják majd le a kutat – tudtuk meg a fúrási felügyelőtől. Székkutas után egyébként Magyarcsanád és Szentes felé veszik majd az irányt. Azt is elárulta: most először jár Magyarországon. Tetszik neki a környék, igaz, a magyar nyelvet nehéznek találja. Hódmezővásárhely neve már-már kimondhatatlan feladat számára, viszont helyette a Hódcity is megteszi.

Időközben a fúrótorony munkapadjára feljutva azt is megtudtuk, hogy a munkálatokhoz maguknak termelik az áramot, mégpedig öt nagyteljesítményű generátor segítségével. Naponta annyi áramot használnak el, ami elég lenne 600-700 lakás energiaellátásához, azaz mondjuk a székkutasiaknak. Itt minden óriási – jegyezte meg Farkas László, mondván: a felszerelés elszállítása száz kamionnal oldható meg egy hét alatt.

Vígh Viktor székkutasi polgármester természetesen örülne annak, ha sikerülne földgázt találni, mert mint mondta: a település is profitálhatna belőle, például iparűzési adóbevételként. No és talán munkahelyet is jelentene a kitermelés a székkutasiak számára. Vígh Viktor egyébként úgy tudja, a második világháború idején a németek is próbálkoztak Székkutas vonzáskörzetében hasonló vállalkozással, valamint a Mol is végzett már kutatófúrást a falu határában.




Továbbá:
Járdán szlalomoznak a biciklisek
Újra víz alatt az üdülők és a strand
Botrány az MSZP-s hírlevél körül
Bezár a Klauzál utcai kisposta
A vásárhelyi Endreitelepen továbbra is állnak a házak