Dallas lehet Óföldeákból Hozzáadás a gyűjtőhöz
Európa egyik legnagyobb gázlelőhelye lehet odalenn

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-02-11 | Illyés Szabolcs

Gázért fúr le Óföldeák közelében hatezer méteres mélységbe egy kanadai cég: a speciális eszközt naponta százezer euróért bérlik, de bíznak a befektetésük megtérülésében. Azt, hogy odalenn gáz van, a Molnál is tudják, ám úgy ítélték meg, abból a rétegből – a hazai technológiával – nem biztonságos a kitermelés. A TXM Ltd. most két és fél kilométeres mélységnél tart.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Karnok Csaba
Magyar rekordkísérletre készül egy vancouveri vállalkozás Óföldeák határában, ám természetesen nem a hírnév, hanem az üzleti siker motiválja a TXM Ltd. Makó közeli beruházását. Ha eddigi méréseik eredményei beigazolódnak, ezt a térséget Európa egyik vezető földgázkitermelőjeként tartják majd számon – áll a vállalkozás mérnöki tájékoztatójában.

Még a tavalyi esztendő végén kiderült, hogy tengeren túli befektetők jelentős szénhidrogénkészletet sejtenek ezen a vidéken, hiszen a Falcon Oil & Gas Ltd. elnöke, Marc A. Bruner lapunk hasábjain is bejelentette, hogy Makó északnyugati térségében, az úgynevezett Makó-6 kutatási területen fúrásokat kezdtek. Itt egyébként korábban már a Mol Rt. is végzett feltáró munkát és kutatásokat, ám az eredmények nem győzték meg arról a magyar olajipari céget, hogy a kitermelés eredményes lehet.

Fúrás Óföldeáknál. A kanadai cég most két és fél ezer méternél tart. Fotó: Karnok Csaba
– A próbafúrások eredményeképp kiderült, hogy a magyar technológia számára túlságosan is mélyen helyezkedik el a szénhidrogén-lelőhely – mondja Holoda Attila, a Mol termelési igazgatója. – Olyan nagy mélységben helyezkednek el a természeti kincseket tartalmazó rétegek, ahonnan a mi technológiánkkal nem biztonságos a kitermelés. A több mint hatezer méteres mélységben fiatal kőzetréteg rejti a földgázt, amely labilis.

A TXM viszont bízik befektetése megtérülésében, ami igen jelentős, hiszen megtudtuk: csak a nagy teljesítményű fúróberendezést naponta 100 ezer euróért bérlik Horvátországból. Ez a szerkezet Óföldeáknál ötezer lóerőnyi teljesítménnyel vág lyukat a földbe – összehasonlításképp az „átlagos" hazai fúróberendezések ennek az ötödével törnek a mélybe.

A jelenlegi fúráshoz szükséges áramfejlesztéshez napi két tartálykamionnyi üzemanyagot is elhasznál a generátor. Jelenleg 2500 méteres mélységnél tartanak, így feltehetően nyárra érik el a hatezres mélységet, ahol a gáztelepet sejtik.

Megtudtuk: hazánk egyik legmélyebb kitermelési céllal indított fúrásáról van szó, hiszen évtizedekkel ezelőtt Hódmezővásárhelynél próbálkoztak hasonló mélységből földgázt előhozni, ám az akkori szerkezet 5850 méternél tönkre ment, és nem is próbálkoztak újra. Siker esetén az egész kistérség profitálna a kanadai technológia eredményéből.


Bányajáradékot kell fizetniük

A földben lévő nyersanyag, energiahordozó – így az Óföldeák alatt lévő gáz is – az államé. A kitermelésre vállalkozó, s arra engedélyt szerző cégek bányajáradékot kötelesek fizetni az államnak, ezzel váltják meg a lehetőséget a bányászatra. Ez a magyar és a külföldi cégek esetében is ugyanannyi, az árbevétel 12 százaléka – tudtuk meg Holoda Attilától, a Mol Rt. termelési igazgatójától. 



Továbbá:
Másfél év után szabadlábon – Elengedték a gyanúsítottat
Tetten érték a nőt – öngyilkos lett