Földgázt keresnek Szentes határában Hozzáadás a gyűjtőhöz
Székkutas és Óföldeák után

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-22 | Balázsi Irén

Földgázt keres az amerikai TXM Ltd. Szentes térségében. A lapistói határban már előkészítették a terepet a kutatófúráshoz, amely előreláthatólag július közepén kezdődik. Az Alföldön több évtizeddel ezelőtt szakemberek már feltérképezték a szénhidrogénmezőt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A lapistói határban már előkészítették a terepet a kutatófúráshoz. Fotó: Segesvári Csaba
Egyelőre csak találgatják a szentesiek, hogy a város határában milyen célt szolgál majd egy nagy kiterjedésű betonozott terület. A lapistói út mentén jól látszik a kitermelt föld, amelyet fekete fóliával takartak le. Mint lapunkban beszámoltunk korábban, Csongrád megye több településén kutatófúrásokat végeztet egy földgázt kereső amerikai cég. A TXM Ltd.-től származó korábbi információ szerint még nem döntötték el, hogy a székkutasi és az óföldeáki fúrás után Szentesen vagy Magyarcsanádon folytatják-e a kutatást. A Székkutason vett minta vizsgálata egyébként még nem fejeződött be. Óföldeákon viszont hamarosan végeznek a fúrással, s azt követheti a minta értékelése.

Lapunk tegnap szerzett értesülése alapján most már biztosnak látszik: Szentes-Lapistón is végeztet a cég többségében horvát és magyar szakemberekkel kutatófúrást annak érdekében, hogy a föld mélyéből vett minta alapján megállapítsák, mennyire gazdag a földgázmező ebben a térségben. A lapistói út mentén mindenesetre már előkészítették a terepet a fúróberendezések és lakókonténerek fogadására. Az előzetes tervek szerint elképzelhető, hogy a jövő héten nagy lesz a mozgás, hiszen két darut is felállítanak majd a területen. Úgy tudjuk, hogy július közepén már hozzákezdenek a kutatófúráshoz. Lapistónál megközelítőleg négyezer méter mélyre szándékoznak lejutni.

Az Alföldön több évtizeddel ezelőtt szakemberek már feltérképezték a szénhidrogénmezőt. Ennek keretében Szentes térségében is végeztek kutatásokat – tudtuk meg Szirbik Imre polgármestertől. Hozzátette: ha pozitív eredménnyel zárul az itteni kutatófúrás, az a város számára előnyt jelenthet. A későbbi kitermeléshez ugyanis munkaerőre lesz szükség. Ugyanakkor megoldást kell találni arra, hogy a régóta meglévő geotermikus energia biztonságban maradjon.


Továbbá:
Szentesi szemetelők
Útnak indult a Szent Jupát szentesi csapata
A Tisza áldozata a szentesi Páhi család
Börtönbe megy Geönczeöl és Kovács
Kicsöngettek, vakáció!