A betegnek joga van a pihent orvoshoz Hozzáadás a gyűjtőhöz
Új fényben egy két évvel ezelőtti szentesi eset

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-20 | Bakos András

Megrovást kapott két évvel ezelőtt az a fiatal szentesi orvos, aki összecserélte két beteg kórlapját – harminc órai munka után. Ha törvény születne a Legfelsőbb Bíróság múlt heti, ügyelettel kapcsolatos állásfoglalásából, nem fordulhatna elő többé, hogy fáradt, kialvatlan gyógyítók lássanak el betegeket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egy két évvel ezelőtti Csongrád megyei esetre is újból ráirányítja a figyelmet a Legfelsőbb Bíróság múlt heti ítélete. 2004 augusztusában a szentesi kórház egyik orvosát megrótták, mert egy betegét egy másik páciens kórlapjának másolatával bocsátotta haza. Az orvos még aznap este elautózott a beteghez a megfelelő zárójelentéssel, és bocsánatot kért. Később kiderült, hogy a fiatal doktor – amikor tévedett – már harmincadik órája dolgozott, az esetet megelőző héten pedig kilencvenhat órát töltött munkában.

A kórházat működtető megyei közgyűlés ellenzéki frakcióvezetője, Baláspiri Csaba – maga is orvos – azt nyilatkozta, följelenti a kórház akkori igazgatóját, Borzi Mártát, mivel az intézményben nem az uniós normáknak megfelelően szervezik az ügyeletet. Baláspiri megjegyezte: nyilvánvaló, az ország összes kórházában így járnak el, és a szabályok betartása más országokban is gondot okoz, de épp azért kellene, hogy bíróság mondja ki: az ügyeletben töltött idő is teljes értékű munkaidőnek számít, az után teljes fizetés jár.

Ezt most kimondta a Legfelsőbb Bíróság. A döntés után lapunkban megszólaltatott szakmabeliek azonban úgy látják, minden érintettnek pert kell indítania ahhoz, hogy megkapja az elmaradt pénzt. Többen is úgy látják, hogy ha az LB döntéséből törvény lesz, betartatásához országosan több ezer orvosra lesz még szükség.

Nem a pénz miatt aggódnak

A szentesi kórház mostani igazgatója, Fenyves Ernő azt mondja, intézményét – s a többi kórházat is – nagyon érzékenyen érinti ez az ítélet, és elsősorban nem a pénz miatt. Ha ugyanis törvény mondja majd ki, hogy tizenkét óra után mindenkinek pihenőidő jár, és teljes munkaidő az ügyelet is, jóval több emberre lesz szükség az ellátásához. Ugyanis azt már most törvény mondja ki, hogy hatvan óránál többet egy héten nem dolgozhat senki a magyar egészségügyben.
Eddig országszerte úgy feleltek meg ennek a jogszabálynak, hogy az ügyeletben eltöltött órákat nem számolták egésznek.

– Az lehet, hogy valamivel több orvosra lenne szükség, de nem annyival, mint amennyivel például Molnár Lajos, az új miniszter állítja – felelte kérdésünkre Baláspiri Csaba. – Szerintem inkább el kellene azon gondolkodni komolyan, tényleg szükséges-e a szentesi, a makói, a vásárhelyi és a szegedi kórházakban is, hogy majdnem minden szakmában mindenütt legyen ügyelet! Szerintem el lehetne osztani ezt a munkát ésszerűen.

Baláspiri ugyanakkor hozzátette: ez nem megy olyan egyszerűen. Maguk az orvosok ugyanis lehet, hogy pert indítanak azért, hogy az elmaradt ügyeleti díjat 2004. május elsejéig visszamenőleg kifizessék nekik. Ugyanakkor inkább belemennek abba, hogy többet dolgozzanak 60 óránál, minthogy megszűnjön a – sokszor – fizetésük felét biztosító ügyeleti szolgálat a kórházban. Tehát az orvosi fizetések rendezése nélkül ezt a problémát nehéz megoldani. Emellett a polgármesterek is tiltakozhatnak, ha kiderül, hogy a település „komfortfokozata" esetleg csökken, mert kevesebbféle ügyelet érhető el a városban. Baláspiri szerint mégis törvény kell, mert a beteg érdeke az, hogy pihent orvos lássa el.


Továbbá:
Útnak indult a Szent Jupát szentesi csapata
A Tisza áldozata a szentesi Páhi család
Börtönbe megy Geönczeöl és Kovács
Újabb parkolók épülnek a szentesi belvárosban
Jankó János-díjas a szentesi múzeum néprajzkutatója