Cáfolja a zöldeket a
szentesi kandidátus A szakember szerint nem kell félni a
génmódosítástól
Ajánlja a cikket?
| 2006-06-20 |
Balázsi Irén
A
szentesi piacon szembesült azzal Ledóné Darázsi Hajnalka
növénynemesítő kandidátus, hogy az emberek mit sem tudnak a
génmódosított növényekről. Állítása szerint Magyarországon nem
engedélyezik ezt a módszert, amelyet máshol – főleg a szántóföldi
termesztésben – alkalmaznak. Azt is elmondta, hogy a
géntechnológiával előállított arany rizs például A-vitamint
tartalmaz.
Ledóné Darázsi Hajnalka követendőnek tartja
az Árpád-Agrár Zrt.-nél a biológiai növényvédelmet. Fotó:
Tésik Attila
A kandidátusi
tudományos fokozatot a paprika baktériumok okozta betegségeivel
szembeni ellenálló képesség kutatásával szerezte meg a szentesi
Ledóné Darázsi Hajnalka 1998-ban. Jó pár éve a svájci központú
multinacionális cég, a Syngenta növénynemesítőjeként járja az
országot és a világot. Marokkóban kifejezetten nemesítői
kísérleteket folytat, míg Franciaországban inkább biotechnológiai
témákkal foglalkozik. A szentesi tudóst a manapság sokakat érdeklő
génmanipulált növényekről kérdeztük.
– Néhány héttel ezelőtt
volt egy olyan élményem a szentesi piacon, hogy az egyik vevő
megkérdezte az eladót: génmódosított-e a zöldség. Ezen nagyon
meglepődtem, és akkor tudatosult bennem, hogy az emberek sokat
hallanak a kérdésről, de nem tudják, valójában miről van szó –
mondta Darázsi Hajnalka. Azt magyarázta, hogy a zöldségnövények,
például a petrezselyem nemesítése jórészt még hagyományos módszerrel
történik, vagyis távol áll a mai géntechnológiától. Ám vannak olyan
fajok, amelyeknél sokkal gyorsabb a fajtaváltás az egyre nagyobb
hozamok elérése, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség
fokozása érdekében. Ezeknél már igyekeznek fejlettebb nemesítési
technológiát alkalmazni, de még itt is többségében hagyományos –
keresztezéses vagy szelekciós – módszert használnak. A
biotechnológiai eljárásokhoz pedig azért fordulnak, hogy
lerövidítsék a nemesítési folyamatokat.
Génmódosítás – változó
szabályok
A génmódosított (gm) és hagyományos
növények egymás mellett termesztésének szabályozásáról még
ebben a hónapban elküldi kiigazított tervezetét Brüsszelbe a
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). A
koegzisztencia törvény elnevezésű jogszabály megalkotásával
Magyarország arra az eshetőségre készül fel, ha az Európai
Unió nyomására feloldani kényszerülne a gm-növények
termeszthetőségére jelenleg érvényes
tilalmát.
A géntechnológiai
módosítás követendő példájaként említette Darázsi Hajnalka az arany,
másképpen sárga rizst, amely A-vitamint tud előállítani, amire a
hagyományos fehér rizs nem képes. Az élelmiszerekből szűkölködő
fejlődő országokban genetikailag módosították a rizst, és ezzel a
plusztápértékkel több millió gyermek életét menthetik meg. A
nemesítő azt mondta: valószínű, hogy ő is fogyasztott már
génmódosított terméket, mert a szójakészítményekben van bizonyos
arányban.
A genetikailag módosított növények egyébként
leginkább a szántóföldi termesztésben találhatók, vagyis az
üvegházakban, fóliasátrakban nem használják ezt a módszert. A
szentesi Árpád-Agrár Zrt.-nél például biológiai növényvédelmet
alkalmaznak a paprika kőzetgyapotos termesztése során. Darázsi
Hajnalka elmondása szerint Magyarországon különben sem lehet
találkozni génmódosított növényekkel, mert hivatalosan nem
engedélyezték ezek előállítását a köztermesztésben.