Csatakiáltás Hozzáadás a gyűjtőhöz
Újszászi Ilona jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-16 | Újszászi Ilona

"Vakációóó!!! Fölszabadult csatakiáltásként hangzik az utolsó tanítási napot lezáró szó. Így szokás ezt gondolni és mondani. Pedig most nem egyöntetű a vakációs öröm."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Vakációóó!!! Fölszabadult csatakiáltásként hangzik az utolsó tanítási napot lezáró szó. Így szokás ezt gondolni és mondani. Pedig most nem egyöntetű a vakációs öröm.

A (nem pedagógus) szülőket általában kitöri a frász, ha látják és hallják a szünetre fölhívó jelet. Mert nincs az a munkahely, amely olyan hosszú szabadságot engedélyezne, mint amivel le lehetne fedni az iskolai szünet időtartamát. Márpedig a legfeljebb kéthetesnek engedélyezett családi nyaralás előtti és utáni napok leckéje – „Mi legyen a gyerek(ek)kel?" – nagyon nehéz feladvány.

Az édes és gyógyító semmittevés helyett nem egy gyerek tanul, tanul és tanul – a szünidőben is. Az egyik azért, mert a tanévben nem fejezték be a tananyagot, pedig az érettségi mint határidő nem csúsztatható a végtelenségig. A másik azért, mert a szeptembertől júniusig tartó zsúfoltságban nem jutott ideje elmélyülni kedvtelésében – mondjuk a zenetanulásban vagy a lovaglásban. A harmadik azért, mert számára felfoghatatlanul nagy és mély tó a tananyag, ezért ismét megpróbál átevickélni rajta – az őszi pótvizsgáig. A negyedik azért, mert enged a szülői akaratnak: nyelvtanulással, kézművességgel, KRESZ-vizsgával hasznosítja a nyári szabadidőt. Az ötödik táborról táborra jár, mert a szülők dolgoznak, a nagyszülők távol laknak, és felügyelet nélkül mégsem maradhat a kicsike tizenegy vakációs héten át!

A példákból adódik a következtetés: a tanév rövidebb, a tanulnivaló több – mint ami ésszerű, vagy mint ami más uniós országokban szokás.
A tanárok megközelítése persze más. Az idegőrlő tanítás utáni, jól megérdemelt pihenésüknek örülni szoktak. De a most előttük álló nyári hónapokra sötét árnyékot vet az ősztől várható megszorítások híre. A tanévzáró értekezleten, az ünnepélyen is egymásra sandítva latolgatják: „Kit bocsát el az igazgató?", „Mely iskolákat vonja össze, zárja be a város?", egyáltalán: „Ki lehet jönni a fizetésből az áremelések után!?" Meg se hallják a fölhívást: „Vakációóó!!!"


Továbbá:
A labda üzenete
Csapodár függőcinke
Érdekek, értékek
Kilátás a B zónából
Kinek az érdeke?