Börtönbe megy Geönczeöl és Kovács Hozzáadás a gyűjtőhöz
A bíróság pontot tett a szentesi orvosper végére

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-17 |

Jogerősen három év letöltendő börtönre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság tegnap dr. Geönczeöl Tibort, míg dr. Kovács Ágnes másfél évet kapott. A szentesi kórház sebészeti osztályának volt vezetője és a volt igazgató az ítélet szerint 65 millió forint kárt okozott az egészségbiztosítónak. Egy hónap múlva kell börtönbe vonulniuk.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dr. Geönczeöl Tibornak három évet kell börtönben töltenie. Dr. Kovács Ágnes másfél évet kapott. Fotó: Tésik Attila
A szentesi orvosper tegnap jogerős ítélettel zárult a megyei bíróságon. Az első fokhoz képest súlyosabb büntetést szabtak mindkét vádlottra. A minősítés is megváltozott, és a szabadságvesztés időtartama is nőtt. A bíróság társtettesként, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás büntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek dr. Geön- czeöl Tibort. Dr. Kovács Ágnesnek az ítélet szerint társtettesként, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt kell bűnhődnie.

A baleseti sebészt három év letöltendő börtönbüntetésre és hatmillió forint megfizetésére kötelezték. A volt kórházigazgató egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetést kapott és kétmillió forint mellékbüntetést. A bíróság emellett mindkét vádlottat két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától – nyilatkozta dr. Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese.

Az indoklás szerint dr. Geönczeöl Tibor, a szentesi kórház sebészeti osztályának volt vezetője 1997 és 2001 között 173 külföldi beteget látott el 215 alkalommal, sürgősségi ellátás címén, miközben ténylegesen műtéti beavatkozásokat végzett, ezért pedig pénzt kapott a betegektől. A műtétek besorolási kódolásával az OEP-nek több mint 65 millió forint kárt okozott. A kórház akkori igazgatója, Kovács Ágnes a főorvosnak a műtéteket engedélyezte, tudott arról, mi történt, s az adatokat ő továbbította az OEP-hez.

Amikor felhívtuk dr. Geönceöl Tibort, telefonját a felesége vette fel. A háttérben hallani lehetett a főorvos hangját, amint a hétvégi ügyeletről egyeztet kollégáival. Arra a kérdésünkre, hogyan érzi magát, a traumatológus így válaszolt: rosszul. Azt, mondta, koncepciós ügy áldozatának érzi magát. A hazai kórházi gyakorlatban példátlan, hogy az egészségbiztosító és egy gyógyászati intézmény közötti elszámolási vita büntetőüggyé váljon. Dr. Geönczeöl Tibor most két kisebb gyermekének sorsát szeretné rendezni.

Dr. Kovács Ágnes az ítélet ismeretében azt mondta lapunknak, továbbra is ártatlannak érzi magát. A büntetőhatározatot szerinte a bíróság egyedül az elsőrendű vádlott vallomására alapozta. A volt kórházigazgató biztos benne, hogy a családja és a barátai kitartanak mellette, leginkább nagyon idős szüleiért aggódik.

A két ember között az eljárás közben megromlott a kapcsolat, és ez a tárgyalóteremben is nyilvánvalóan kiderült. A két elítélt egyedül a kegyelmi kérvényben bízhat. Az ilyenkor szokásos eljárás szerint körülbelül egy hónap múlva kell bevonulniuk a börtönbe.


Továbbá:
Kicsöngettek, vakáció!
Vízimozi lesz a szentesi strandon
Parkoló helyett autópiac
Megegyeztek a szentesi vérellátóról
A szentesi Rozika néni a hét végén volt százesztendős