Elsősegélynyújtó versenyt rendeztek Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ezúttal csak málnaszörp folyt vér helyett

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-01 | Blahó Gabriella

Úszómester játszotta el a fuldokló szerepét, és málnaszörp spriccelt a sebből vér helyett a megyei elsősegélynyújtó versenyen, Szentesen. A viadal ezzel együtt nagyon komoly volt. A Vöröskereszt titkára szerint a stabil oldalfekvést és a vérzés elállítását mindenkinek meg kellene tanulnia.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A seb nem igazi. Önkéntes áldozatok segítették a versenyzőket. Fotó: Tésik Attila
A Trabant elgázol egy kerékpárost, aki eszméletét veszti. A kocsiban utazók egyike súlyos koponyasérülést szenved, a másik az ütközéskor éppen almát evett, egy falat a torkán akad. Mi a teendő ilyenkor? Az eszméletét vesztett áldozatot a bokorban meg kell találni és „stabil oldalfekvésbe kell helyezni"; a kocsiban a sérültet ellátni, és a légzési zavarokkal küszködőből az úgynevezett Heimlick-féle műfogással „kikönyörögni" az almát.

Barna Péter mentős, a megyei elsősegélynyújtó verseny zsűrijének tagja szerint a versenyzők igazán rátermettek voltak, ügyesen oldották meg a feladatokat. A szentesi Volosin Márton elkent málnaszörppel az arcán azt mondta, tisztában van vele, hogy ő a teszt, és a segítőknek éles helyzetben lélekben valóban „ott kell lenniük". Az almát nyelt Győző-Molnár Szilárd szerint a versenyen semmit nem kell vérkomolyan venni, ezt a szerepet most alakítja először. Sebők Ákos csuklóját szintén vérvörös málnaszörp borította, ám alatta sókristály alkotta a rögnek tűnő púpot. A fiú, ha akarta, egy szerkezet segítségével még spriccelni is tudta a málnaszörpöt: ő úgy sérült meg, hogy ráesett egy kerítésre, miután leugrott a barátja után a fáról.

A balesetek ritkák, de nem árt ezekre felkészülni – mondta lapunknak Agócs Lászlóné. A Vöröskereszt közelmúltban kitüntetett titkára vallja: a stabil oldalfekvést és a nyílt artériában a vérzés elállítását egyszerűen mindenkinek meg kellene tanulnia.

A szentesi ligeti strandon a csongrádi versenyzők éppen az „önkéntes égési sérült" Majtényi Laurát látták el: előbb kimenekítették a füstből, megitatták, majd a sebet ellátták, jódozták és bekötözték. A diáklány jót mosolygott a nagy igyekezet láttán, hiszen az ő sebe is málnaszörpből volt. Bíró Balázs és Zsíros Tamás először indult az elsősegélynyújtó versenyen, azzal a szándékkal jöttek, hogy próbára tegyék magukat.

Az uszodában úszómester vállalta a fuldokló szerepét. A szigorú zsűri előtt tettek bizonyságot tudásukról a szegedi fiatalok is. Fehér Dániel azt mondta, orvosi pályára készül, ezért ismerkedik közelebbről már középiskolásként az elsősegélynyújtással. Barátja, Kovács Tamás szerint a csapat minden tagja számára fontos, hogy embertársaikon segíteni tudjanak. Balogh Zsófia a fiúkkal együtt úgy látta, a legnemesebb tett, ha valakin ilyen helyzetben segítünk.