Párhuzamos naplók: gyermeknapra Hozzáadás a gyűjtőhöz
Négy gyerek mesél arról, milyen egy napja

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-27 |

Átlagos a május végi ünnep ott, ahol minden egyes nap gyermeknap – mint az ásotthalmi Lajos, a mórahalmi Puhalák, a szegedi Benedek, vagy a szentesi Oczella családban. Négy gyerek mesél arról, milyen egy napja.
Porszem és mindenség
Tízparancsolat a szülőknek

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
„A legszívesebben gyermekekkel beszélgetek; tőlük még remélhetem, hogy majd értelmes lények lesznek" – mondta Sören Kierkegaard dán író, filozófus. Kész csoda: gyermek! Csak hagyni-segíteni kell kibontakozni. Milyen a köztünk-velünk élő csodák, a gyermekek gyermeknapja? Átlagos a május végi ünnep ott, ahol minden egyes nap gyermeknap – mint az ásotthalmi Lajos, a mórahalmi Puhalák, a szegedi Benedek, vagy a szentesi Oczella családban. Négy gyerek – Vanda, Nimród, Eszter és Kornél –, másképpen szólva két harmadik osztályos tanuló és két nyolcadikból ballagó kamasz, vagyis két városi és két tanyáról iskolába járó diák mesél arról, milyen egy napja.

Keringőzve edz Benedek Eszter és partnere. Fotó: Frank Yvette
Kitűnő táncos és diák

– Hatkor indul a napom. Az ébresztő után szendvics vagy gabonapehely a reggelim – ismerteti a gyors készülődés menetét Benedek Eszter, aki naponta hat-hét órát is iskolapadban ül. Örül, hogy a mások által „versenyistállónak" is nevezett egyetemi gyakorlóba, a „kis Ságváriba" jár. Az osztályban – az övével együtt – általában 10-11 kitűnő bizonyítvány születik.
– Ez nem stréberség – utasítja vissza a megbélyegzést. – Magunk miatt tanulunk. Hogy saját jövőnk legyen!

Fogorvosként apja nyomdokaiba léphetne Eszter, de ezt a vonalat talán az öccse követi. Anyja munkáját, a gyógyszercég képviseletét sem csinálná szívesen, mert sok utazással jár. Úgy gondolja: felnőttként külföldön és szállodamenedzserként élhetne. Készül a kihívásokra: franciát már harmadikos kora óta, angolt ötödiktől tanul. A következő négy év a „nagy Ságváriban", vagyis a gimnázium francia két tannyelvű osztályában vár rá. Közben persze folytatja a táncot, ami másodikos kora óta a kedvenc időtöltése.

– Tanulással edzés előtt és utána legalább egy-egy órát foglalkozom. Általában este tíz körül fekszem le. Bulizni nemigen járok, mert a hétvégéken gyakran veszünk részt versenyen a táncos párommal, Széll Józsival. A kedvencem a rumba és az angolkeringő – mindkettő lassú és szerelmes tánc.

Számos, a Pro Art Tánciskolával elért sikere közül Eszter a bajai versenyen begyűjtött aranyéremre a legbüszkébb. – Nehéz sport a tánc, mert fontos a technika – magyaráz. De a tánc több mint sport, művészet is.

Ú.I.

Csodagyerek – Liszt és Polgár

A ma Ausztriához tartozó Doborjánban született 1811-ben Liszt Ferenc, aki már 9 éves korában önálló koncerteket adott Kismartonban, Sopronban és Pozsonyban, ahol néhány főúr ösztöndíjjal jutalmazta meg a csodagyereket. A szülei Bécsbe küldték, ahol egyre ismertebb lett, többek közt Beethoven is felfigyelt a fiatal Liszt tehetségére, akinek tudását csakhamar a kor legjobb zongoraművészéhez, Chopinéhoz hasonlították. Különleges tehetségnek számított Jókai Mór (1825-1904) is: a félénk kisfiú első verseskötete tízéves korában jelent meg. A debreceni Csokonai Vitéz családban pedig Mihály (1773-1805) két-három évesen már a betűk formája iránt érdeklődött a felnőtteknél.

Korunk legismertebb magyar csodagyerekeivel a Polgár család büszkélkedhet: a sakk világában a kisgyermek koruktól világszínvonalon játszó Polgár nővérek (Zsuzsa, Judit és Zsófia) neve fogalommá vált. A kiugróan tehetséges magyar fiatalok nevét napjainkban leginkább a számítástechnikához, a modern fizikához és az űrkutatáshoz kapcsolható tudományok terén kapja szárnyra a hírnév.

Egy svéd tanítónő, Ellen Key, a haladó gyermeknevelés ügyének apostola 1900-ban a gyermekek századának nevezte a huszadikat. Ez figyelmezetés: nem elég egyetlen gyermeknap a földgolyó kétmilliárd apróságának valamennyi gondja megoldásához, joga érvényesítéséhez.

J. N. J.

Oczella Kornél szerint tanulni könnyű. Fotó: Blahó Gabriella
A lényeg: a logika


Oczella Kornél reggel pontosan hat óra negyven perckor kel.
– Hideg vízzel felfrissítem magam, reggelizek, aztán irány az iskola – mondja a szentesi Petőfi diákja. Egy tanítási napon átlagban öt órát hallgat végig, különösen a matekot szereti, mert abban van logika. Az az izgalmas, hogy ki kell számolni, ki kell következtetni a megoldást. A tanítás végén az ebédet az iskolában eszi meg a többiekkel együtt. Szerinte az a jó a napköziben, hogy semmiképpen nem marad el a leckével, másnap nem kell izgulni, hogy mit szól a tanító néni.

Minden napra jut egy-két elfoglaltság. Jár sakkozni, furulyázni, focizni, kórusban énekelni és külön angolórára. A sakk a logika miatt érdekes, furulyázni szeret, a futball a minden. A kórusba édesanyja vitte el, az Új Hajtás 102 Ifjúsági szervezetnél énekel a többi kisgyerekkel. A különangolra rajta kívül még öt-hat diák jár – együtt könnyebb.

– Az iskolában nem kell tanulni, csak órán odafigyelni – jelenti ki Kornél, aki nagyon jó bizonyítványra számít. A nyári szünetben szerinte nem lehet fejlődni, csak ellustulni, elpihizni, a nagy ráérésben muszáj valamit csinálni, akkor is kell elfoglaltság. Alig várja a focitábort. Gyermeknapon kirándulni szokott, most valószínűleg Szegedre megy a szüleivel.

– Ott érettségizett most a bátyám – meséli – a nővérem meg elsős gimnazista Szentesen. Kornél büszke az apukájára, aki orvos a kórházban és az anyukájára, aki az öregek otthonát vezeti Mindszenten.
Oczella Kornél arra készül, hogy ha nagy lesz, régész lesz. Nem csak a kincskeresés miatt, hanem mert érdekli az ókor...

B. G.

Széttartó párhuzamosok a mórahalmi iskolában


„6.30: Ébresztő! – kezdődhetne Lajos Vanda képzeletbeli naplójában. – Anya apával együtt a tanya körül, a földeken dolgozik. Néha én is segítek: szeretek sepregetni, pucolni a zöldséget. Tanulni is szeretek. De még jobban ugrókötelezni: csapatban elsők is lettünk..."
„6.30: Felkelek – állhatna Puhalák Nimród blogja élén. – Iskola, ebéd, aztán számítógép. 15.00: Elindulunk két testvéremmel és apukánkkal Szegedre az edzésekre, 19.30-ra érünk vissza a tanyánkra. Támadó középpályás vagyok, profi focista szeretnék lenni."


Továbbá:
Halász Judit szupernagyikról és díjakról
Kishegyesen is szorítanak Magdiért
Szegedi seregszemle – a városról
Lord Rothermere főnemesi rangban vezeti a médiabirodalmat
Gellért, a szegedi zöld sziget