Szegeden játszanának a drámaisok Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi diákok estje több százezerbe kerülne

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-26 | Blahó Gabriella

A Szegedi Nemzeti Színházban eddig nem játszottak a szentesi drámatagozat diákjai. A megyeszékhely teátruma szívesen fogadná egy estére a fiatalokat, ám egyelőre nem tudni, ki vállalja ennek a költségét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Énekpróba a gimnáziumban. A tehetséges diákok mellett neves művészek vállaltak szereplést. Fotó: Tésik Attila
– Vigyünk néhány nagy nevet, ennyit kért a direktor úr – fogalmazott Bácskainé Fazekas Márta, a szentesi Horváth Mihály gimnázium igazgatója, aki arról beszélt lapunknak, hogy az iskola diákjai szeretnének bemutatkozni a megyeszékhely színházában. A drámatanárok azt tervezték, hogy az év közben legsikeresebben szereplő gimnazisták mellett az iskola volt diákjai – akik országosan elismert művészekké lettek – egyestés gálaműsort adnak a szegedi közönségnek a kisszínházban. Gáspár Sándor, Kerekes Viktória, Zsédenyi Adrienn, Fesztbaum Béla, Hevesi Tamás el is vállalta, hogy a fiatalokkal együtt játszik vagy énekel. Az elképzelés szerint június 8-án léptek volna fel, hiszen erre a napra más színházi műsort nem tűzött ki a szegedi nemzeti.

A bizottsági elnök támogatja

A megyei közgyűlés oktatási bizottságának elnöke, Szűcs Lajos szerint a valóban újszerű és nagyszerű kezdeményezés mind művészeti, mint nevelési szempontból érdekes. Hiszen a drámai képzésben részt vevő diákok számára tényleges színházi környezettel való ismerkedésre ad lehetőséget, a szegedi közönség pedig közvetlenül tapasztalhatja a Szentesen folyó munka eredményét. Szűcs Lajos támogatását felajánlva kifejezte reményét, hogy a közeljövőben az előadás megvalósul.

A gimnázium és a színház között azonban egyelőre nem született megállapodás. Fazekas Márta azt mondja, a csaknem három évtizedes múltra visszatekintő képzés otthona nemcsak Szentes, hanem tágabb értelemben Csongrád megye – kézenfekvőnek tűnik, hogy a megyeszékhely színházában egy estét adjon a tagozat. A színház által kínált feltételeket azonban igen nehezen tudná teljesíteni az iskola, mely nem profitorientált intézmény. A kisszínház bérlete és a gyerekek utaztatása, étkeztetése legkevesebb 600 ezer forintba kerül, ez szokatlanul nagy összegnek látszik ebben a pillanatban – fogalmazott az igazgatónő.

Székhelyi József színházigazgató lapunknak azt mondta, ebben a helyzetben költségvetési intézmény vezetőjeként nem adhatja elő a krőzus dzsentri szerepét. A direktor elkötelezett támogatója minden olyan kezdeményezésnek, amely egyedi, és Szeged kulturális életét színezi, tudtuk meg. Elismeréssel szólt a gimnáziumban folyó művészképzésről, mely unikum az országban. Azt azonban be kell látni – mondta –, hogy jogi szempontból kizárólag tiszta megoldás képzelhető el. A színidirektor úgy látja, ez a megye ügye. A megyei önkormányzatnál minden bizonnyal vannak olyan támogatási források, amelyek szavai szerint pántlikázhatók az előadás érdekében.


Továbbá:
Kétlaki életet él a szentesi család tanyájuk leégése után
A szentesi vízilabdás rekordnyereménye
Sokan a szentesi romatelepre hordják a hulladékot
A nagymágocsi kastélyotthon sorsáról júniusban tárgyalnak
Mexikóba készül a Seress formáció