A nagymágocsi kastélyotthon sorsáról júniusban tárgyalnak Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az építő ugrásra készen áll

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-25 | Blahó Gabriella

A befektető ugrásra készen áll, a megyei önkormányzat egyelőre hallgat, Nagymágocs elöljárói szabad kezet adnának első körben a fürdő- és szállodaépítésnek. A kastélyotthon kiváltásának reménye elérhető közelségbe került: a megyei közgyűlés június végén tárgyalja az előterjesztést.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Legkevesebb hatmilliárd forintot kell elköltenie a befektetőnek, hogy birtokba vehesse a kastélyt. Fotó: Tésik Attila
Korábban arról lehetett hallani, hogy a megyén rendkívüli ülést tartanak, mely egyetlen napirendi pontot tárgyal majd: a nagymágocsi kastélyotthon kiváltásának ügyét. A Károlyiak egykori lakhelyét szeretné megszerezni a budapesti Arawana Kft., hogy azt turisztikai céllal hasznosítsa, a hozzá kapcsolódó legkülönfélébb szolgáltatásokkal együtt.

A megyei önkormányzat fenntartásában működő szociális otthon kényszermegoldásként kapott helyet a kastélyban – a gondozottak ellátásának jelenlegi körülményei nem felelnek már meg sem az uniós, sem a magyar előírásoknak. Az valószínűnek tűnik, hogy rendkívüli ülés nem lesz, a megye biztosítékokat kér a befektetőtől. Kozó Attila szóvivő annyit mondott lapunknak, hogy a megbeszéléseket folytató Ott József alelnök csak akkor nyilatkozik, ha a szerződéstervezet tárgyalásra alkalmas lesz, és napirendi pontként a következő rendes ülés elé kerül – június 29-én.

A szándék komoly

Úgy tudjuk, hogy a megye által a befektetőtől kért biztosítékok egyike a beruházáshoz szükséges anyagi fedezet meglétének igazolása. Az Arawana Kft. vezetője, Györey Zsolt kérdésünkre hangsúlyozta: a megye minden eddigi kérését teljesítették. A közelmúltban talajmechanikai vizsgálatokat is végeztek az új otthon területén. Az építő ugrásra készen áll, napi kapcsolatban van a megye hivatalával. Györey úgy fogalmazott, az építkezésre alkalmas idő a nyár, ebből pedig a döntésig eltelik jó néhány hét – a vállalkozó türelmes. Elképzelhetőnek tartja: a falu vezetőivel megállapodnak arról, hogy a szálloda és a fürdő építéséhez hozzáfognak a megye elhatározása előtt – jelezve, a szándék komoly. A kastélyban pedig később alakítanák ki az oda álmodott lakosztályokat.

Nagymágocson eközben arról beszélnek, hogy a faluban évszázadok óta nem volt szó ekkora beruházásról. A kiváltás csak akkor valósul meg, ha a befektető felépíti és kulcsra készen átadja az új szociális otthont a község területén a megyének. Az új otthon megépítéséhez viszont szükség van a szennyvízhálózat és -kezelő kiépítésére is a falu teljes területén – e nélkül nem működhet a 365 ember befogadására alkalmas intézmény. A 3500 lakosú faluban a szennyvízcsatorna-hálózat legkevesebb 1,2 milliárd forintba kerül. A rendszer a cég és a helyi önkormányzat közös tulajdonát képezné. Czabarka János polgármester azt mondja, a kiváltáshoz hasonló konstrukcióban elképzelhetőnek tartja és éppen ezért támogatja, hogy a faluban lévő termálvíz hasznosítására alapozott fürdő és szálloda megépüljön a kastély kiváltása előtt, ehhez a helyi önkormányzat adja kútjait és a területet. A képviselő-testület erről még nem hozott határozatot, azonban adott esetben ez nagyon rövid időn belül megtörténhet – hangsúlyozta a polgármester.

– Nyilvánvalóan nemcsak a falu, hanem a térség érdeke is, hogy haladjunk tovább előre ezen az úton, hiszen számtalan új munkahelyet jelent a program – mondta Czabarka. Hozzátette: megérti a megye óvatos hozzáállását, hiszen szörnyű fiaskó lenne a közvélemény előtt, ha bármi miatt akadály gördülne a megvalósulás elé.


Továbbá:
A szentesi vízilabdás rekordnyereménye
Sokan a szentesi romatelepre hordják a hulladékot
Mexikóba készül a Seress formáció
Listát készítenek a felügyelők
Harminc éve az egészség nehéz szolgálatában