A csongrádi Seress Formáció nyerte a SZIN-döntőt Hozzáadás a gyűjtőhöz
A földre küldött nagybőgős

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-02 | Gonda Zsuzsa

Idén nem a közönség, hanem a zsűri döntött a Szegedi Ifjúsági Napok tehetségkutató döntőjén. A három legjobb banda az ifjúsági napokon gázsiért zenél. A versenyen volt zombi zenekar és underground funky, valamint megteremtődött Ernő, a széles vállú.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az É-trend kezdett – ők nem értek el helyezést. Fotó: Frank Yvette
A csongrádi Seress Formáció nyerte a Szegedi Ifjúsági Napok tehetségkutató versenyét. A SZIN szervezői idén újítottak: nem az augusztusi rendezvényen tartották a döntőt, hanem az ifjúsági házban versenyeztették az elődöntőből a fináléba jutott együtteseket. A rangsort ezúttal kizárólag a szakmai zsűri, és nem a közönség állította fel. Boros Gyula szervezőtől megtudtuk: a SZIN-es közönségszavazatokkal az volt a gond, hogy a jórészt szegedi nézők jellemzően szegedi zenekarra voksoltak. Az elfogultságot kiküszöbölték, a zsűri által legjobbnak ítélt három zenekar a SZIN-en is fellép, de most – ez is újdonság – gázsiért zenélnek.

Eredmény

A versenyt, és ezzel együtt 100 ezer forintot, valamint 800 ezer forintos hirdetési lehetőséget a Seress Formáció nyerte, második lett a Yellow Spots, harmadik a Spacesh!t. A SZIN-en fellép még a Destrado, és a Dugonics téri színpadon a Heaven's Drink is. A zsűri tagjai voltak: Czutor Anett, Kovács Zoltán (Honey Bee együttes), Nacsa Norbert (Rádió 88) Szurdi Zsolt (Gőzerő).

A döntőn hat zenekar versenyzett, elsőként a saját jellemzés szerint underground funky-t játszó É-trend, a konszolidált külsejű zenészekből álló banda. A budapesti Destrado dallamos rockkal lépett fel. A bőségesen tetovált fiúk jelentős rajongótábort hoztak magukkal, egyikük felszólt a színpadra: aztán csak tisztán! – Fürödtem, úgyhogy tiszta lesz – válaszolt az énekes, majd vad ugrálásba kezdett.

A Seress Formáció következett. Akusztikus gitáron latin zenét játszott a három testvér és kísérő zenészeik. Ötödikként a Suburban Neon muzsikált sokféle stílusban – techno, rap, rock and roll. Majd a Spacesh!t effektezett elektronikus zenéje jött, utoljára pedig a Yellow Spots muzsikált, koporsó alakú nagybőgővel. A félelmetesen sminkelt zombi mozgású énekes mikrofonállványból megteremtette ikertestvérét: Ernőt, a széles vállút, majd a földre küldte a nagybőgőst. A zsűri ráadásként az Oké, Michael című számot kérte, amely a Michael Night és autója, Kit között fennálló szexuális kapcsolatról szólt.


Óriási öröm

– Óriási öröm, hirtelen föl sem tudjuk fogni – mondták a Seress testvérek az eredményhirdetés után. Ők befutóként többek között az É-trendre számítottak, de nagyon jónak találták a Spacesh!t-et és a Yellow Spots-ot is. A kilenc éve gitározó csongrádi fiúk kiugrási lehetőséget remélnek az első helytől, mint mondták: a zenélésből szeretnének megélni. 



Továbbá:
Kesselyák nem ezt akarta
Pély Barnabás: ''Én vagyok a hangulat''
Rákász Gergely ismét Csongrád megyében lép fel
Az igazgató-karnagy játszik mandolinon
A győztes: Rúzsa Magdolna