Lejárt a választási plakátok ideje Hozzáadás a gyűjtőhöz
Vásárhelyen már csak néhány politikai hirdetés látható

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-24 |

Lejárt a politikai plakátok leszedésének határideje. Vásárhelyen a hirdetmények nagy részétől már megszabadították a pártok aktivistái az utcákat. Persze a maradékot is le kell szedni, ezért a közterület-felügyelők figyelmeztetik a szervezeteket, mihamarabb tisztítsák meg a várost a hirdetményeiktől. Büntetés helyett ugyanis inkább megegyezésre törekednek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A pártok ígérik, eltávolítják a még kint lévő plakátokat is. Fotó: Tésik Attila
Megfakult, esetleg félig-meddig leszaggatott politikai hirdetések csak elvétve akadnak egy-egy villanyoszlopon Vásárhely utcáin. A pozdorjalapokra erősített plakátok pedig már eltűntek a városból. Igaz, ezeket könnyebb eltávolítani, mint a ragasztóval feltett hirdetményeket. A választási plakátok leszedésének határideje tegnap járt le. A törvény szerint ugyanis a voksolást követő 30 napon belül kell megszabadítaniuk a települést a hirdetményektől azoknak, akiknek az érdekében elhelyezték azokat. Egy helyi rendelet szerint pedig, ha valaki a határidőn belül nem távolítja el a politikai hirdetéseket, akkor helyette a polgármesteri hivatal közterület-felügylete teszi meg, de ennek költsége a kihelyezőt terheli.

Ugyanakkor a vásárhelyi közterületesek megegyezésre törekednek a pártokkal – tudtuk meg Kőrösi Zoltán csoportvezetőtől, aki hozzátette: már csak elvétve akad a városban, közterületen politikai hirdetés. Persze ezeket is el kell távolítani, ezért a határidő lejártával felszólítják a pártokat, hogy minél előbb tegyenek eleget kötelességüknek. Alapvetően ugyanis nem a büntetés a cél, vagyis, hogy a kint felejtett plakátokért helyszíni bírságot rójanak ki, ami egyébként maximum 10 ezer forint lehet.

– Hamarosan eltüntetik az aktivisták a még kint lévő politikai hirdetéseket – mondta Havasi Katalin, a Fidesz városi elnöke. Megtudtuk azt is, hogy náluk a település különböző pontján elhelyezett plakátoknak felelőseik vannak. Bacsa Pál, a szocialisták helyi elnöke pedig elmondta: 95 százalékban megtisztították a párt tagjai, aktivistái az MSZP-s hirdetésektől a várost. Akadnak még olyan területek, ahol látható hirdetményük, de hamarosan lekerülnek azok is. Főként olyan plakátok maradtak kint, amelyeket a párt központilag helyeztetett el, de persze ezektől is megtisztítják a várost, mondta.

A vásárhelyiek leginkább a piac területén találkozhatnak még választási plakátokkal. Mint azt Samu Ágoston piacgazdától megtudtuk: szerződést kötöttek a politikai szervezetekkel, s azok díjmentesen helyezhették el hirdetéseiket, de nekik kell leszedniük a plakátokat. A megállapodás szerint főként táblákra rakták ki a hirdetményeket, amiket el is távolítottak. A központilag kirakott plakátokkal viszont más a helyzet, azokat ragasztgatták, s még most is van belőlük. Azonban a piacgazda reméli, hogy ezeket is mihamarabb eltávolítják. Mindezt az általunk megkérdezett Havasi Katalin és Bacsa Pál is megígérte.


Továbbá:
Szlalompálya várja az autósokat a Lévai utcában
Lóvásár Stampedlivel – ezúttal kupecek nélkül
Harcban az utasokért
Százmillió folyt be a jegyekből
Remény a 47-es bővítésére