Losonczi Áron nem győz elég üvegbetont készíteni Hozzáadás a gyűjtőhöz
Japán után Európában és Amerikában is gyártanák

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-22 | Bíró Dániel

Egyre több fényáteresztő betonelem készül Losonczi Áron műhelyében. A csongrádi fiatalember alig győzi kielégíteni a hazai megrendeléseket, miközben a japán szerződés után egy nyugat-európai céggel is tárgyal a LitraCon unióbeli és amerikai gyártásáról. A feltalálót nemrég megkereste a gazdasági minisztérium megbízottja egy kockázatkezelő alap képviselőjével együtt, de nem sikerült megállapodniuk.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A fényáteresztő beton
Az első, Japánban kötött megállapodás után most egy nyugat-európai partnerrel készül megállapodni Losonczi Áron, a fényáteresztő beton csongrádi feltalálója. Mint arról korábban beszámoltunk, decemberben az optikai szálakat gyártó, japán Sumita Optical Glass vállalattal írt alá előszerződést a fiatal mérnök. Azóta már a távol-keleti országban is elkészült az első üvegbeton elem. Mostanság a gyártási költségek kalkulálásánál tartanak a japán szakemberek, amit hamarosan a licencszerződés véglegesítése követhet.

A világ egyik vezető cement- és betongyártó cégével előrehaladott tárgyalások folynak a LitraCon amerikai és európai gyártásáról. Az ügylettel kapcsolatban a fiatalember csak annyit mondott, hogy egy kiállítás sikerén buzdult föl a nyugat-európai cég, amellyel akár már nyáron megállapodhatnak. De ha meghiúsul a szerződéskötés, akkor sincs veszélyben a találmány sikere, hiszen befektetni szándékozó érdeklődőkből továbbra sincs hiány. Mint ahogy magyar vásárlóból sem. Egyre nehezebb ugyanis kielégíteni a magyarországi igényeket, annyian rendelnének a LitraConból.

Arra is rákérdeztünk, mennyi esély van még a fényáteresztő beton hazai gyártására. Losonczi Áron elmondta, egyáltalán nem lehet kizárni, hogy egyszer Magyarországon is lesz ipari méretű előállítás, de ez csak logisztikai szempontok érvényesülése miatt alakulhat majd így. Szerinte ugyanis egyelőre nincs az országban olyan tőkeerős és a fejlesztés iránt elhivatott betonipari vállalkozás, amely képes lenne felvállalni és véghezvinni olyan technológiai újítást, aminek eredményeként beindulhatna a LitraCon nagyüzemi gyártása. A hazai megkeresések legkomolyabbikáról elárulta, hogy a gazdasági minisztérium egy magyar kockázatkezelő alappal együtt kopogott be hozzá, és mivel a fényáteresztő beton piaci megjelenésének előfeltétele a gyártásfejlesztés, neki kellett volna ezen is dolgoznia. Ő viszont a termékfejlesztésre kíván koncentrálni a jövőben is, ezért nemet mondott az ajánlatra.


Továbbá:
Kapós a Csongrád Tv árvízi filmje
Kilenc hónapja nem láthatja a fiát
Csongrádé az első vidéki múzeumi modul raktár
Hadiállapot a Körös-torokban
Emlékmű a forradalom emlékére Csongrádon