Ma dőlhet el a vérközpont sorsa Hozzáadás a gyűjtőhöz
Százezer ember élete a tét – mondják Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-17 | Balázsi Irén

Várhatóan ma sikerül megegyezniük az Országos Vérellátó Szolgálat és a megyei önkormányzat vezetőinek a szentesi vérközpont sorsáról. A Kurca-parti településen azt szeretnék elérni, hogy ne kelljen Szegedre utaztatni az itt levett vért, mert azzal időt, esetleg emberéletet veszítenek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Át akarja adni az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a megyei önkormányzatnak a szentesi állomást. Mint arról lapunkban beszámoltunk, ezt Miskovits Eszter főigazgató tudatta Frank József közgyűlési elnökkel, akinek fenntartásai vannak az átadással kapcsolatban. A közgyűlési elnök és a OVSZ főigazgatója közötti kölcsönös üzengetés után ma Szegeden egy asztalhoz ülnek a felek, és feltehetőleg döntenek arról, milyen feltételekkel veszi át az önkormányzat a szentesi véradót.

Az OVSZ még áprilisban készített szerződéstervezeteket arról, hogy visszaadja a szentesi kórház területén lévő vérellátót az egészségügyi intézményt is fenntartó megyei közgyűlésnek. A kórház megbízott főigazgatója, Fenyves Ernő lapunk érdeklődésére elmondta: ő tanulmányozta e tervezeteket, és azt javasolta Frank József elnöknek, hogy az áprilisi megyei közgyűlés napirendjéről vegye le ezt a témát.

Több olyan kitételt is tartalmazott ugyanis az előterjesztés, amely szerinte elfogadhatatlan, illetve jogszabálysértő. Fenyves Ernő abban bízik, hogy olyan szerződés születik, amely mindhárom fél számára elfogadható. A kórházigazgató ragaszkodik ahhoz, hogy Szentesen is végezzenek vértranszfúziós vizsgálatokat: ha ilyenre csak Szegeden lenne lehetőség, veszélybe kerülnek a betegek.

Jelentős érdeme van abban a vérellátó állomás nyugalmazott vezetőjével, Kispál Mihály főorvossal együtt Molnár Gyulának, a Vöröskereszt szentesi illetőségű országos alelnökének, hogy évtizedeken keresztül kiemelkedő eredményeket ért el az önkéntes véradómozgalom. Molnár Gyula főorvos szerint a szentesi térséghez tartozó községekből biztosan nem utaznak Szegedre az emberek, hogy vért adjanak. A főorvos elmondta azt is, hogy a Kurca-parti település vérközpontjában nagyon képzett szakasszisztensek dolgoznak, akik most „egzisztenciális bizonytalanságban" vannak. A több mint százezer lakos ellátására hivatott szentesi kórház a vérkészítmények nagy felhasználója. – Szomorúak vagyunk – fogalmazott dr. Molnár Gyula –, mert nem tudjuk, mi lesz a vége.

A szentesi önkormányzat egészségügyért is felelős alpolgármestere, Szűcs Lajos megyei képviselő lapunknak azt nyilatkozta: a mai egyeztetéstől azt várja, hogy a városban működhet továbbra is a vérállomás, ezért ő mindent elkövet; Szeged ugyanis messze van, s nem múlhat olykor perceken a betegek élete.

Az OVSZ titkárságán meghagytuk tegnap a kérdést, miszerint mit vár a főigazgatónő a mai szegedi tárgyalástól a szentesi vérközpont jövőbeni státusáról. Aztán megtudtuk: Miskovits Eszter az Egészségügyi Minisztériumba ment, és nem biztos, hogy lesz ideje visszahívni minket.


Továbbá:
Feljelentést tett a szentesi állatvédő
Fényképésznek vallja magát
Bizalommal fogadták Fenyves Ernőt a szentesi kórházban
Vigyáztak a gólyákra
Forró a talaj a vérellátó alatt